Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-705-9-20
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-705-9-20
Özelge: İzale-i şuyu yoluyla yapılan satışlarda tapu harcının matrahı olarak satın alınan hisse ihale bedelinin mi, toplam satış bedelinin mi alınacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-705-9-20

11/08/2010
Konu

:
Tapu Harcı
 

 

İlgi dilekçenizde,  ...  Sulh Hukuk Mahkemesi'nin ... satış dosyaları ile satışa çıkarılan ...'a ait hisselerin diğer mirasçılar tarafından satın alındığı, ... Tapu Sicil Müdürlüğünce yapılacak tescil sırasında, alınan hisse ihale bedeli üzerinden değil taşınmazların tamamının satış bedeli üzerinden harç alınmak istenildiği belirtilerek, izale-i şuyu yoluyla yapılan satışlarda tapu harcının, alınan hisse ihale bedeli üzerinden mi yoksa toplam satış bedeli üzerinden mi alınacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında (4751 sayılı Kanunun 6/C maddesiyle değişen ibare. Yürürlük:9/4/2002) gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 16,5 oranında harç aranılacağı, aynı tarifenin "II- Kadastro ve tapulama işlemleri" başlıklı kısmının 2'nci bendinde tapu ve kadastro işlemlerinde aranılacak nispi harçların en az miktarının 9,90 TL olduğu hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, söz konusu gayrimenkullerin ihalede oluşan bedelinden her bir hissedara isabet eden satış miktarı esas alınarak (4) sayılı tarifenin yukarıda açıklanan 20/a bendine göre harç aranılması gerekmekte olup bu suretle hesaplanan harcın yukarıda belirtilen asgari harç miktarlarının altında kalması halinde asgari harç miktarının tahsil edilmesi gerekmektedir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
   
 

Vergi Dairesi Başkanı V.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy