Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-38-5
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-38-5
Özelge: Sözleşmeye ilişkin damga vergisinin gider kabul edilmesi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-38-5

11/05/2010
Konu

:
Sözleşmeye ilişkin damga vergisinin gider kabul edilip edilmeyeceği
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, hizmet alım işi sözleşmeleri için ödenen damga vergisinin Kurumlar Vergisi kazancının tespitinde gider olarak indirilip indirilemeyeceği hususunda görüş verilmesini istemektesiniz.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olacağı, bu kanundaki kâğıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği 3 üncü maddesinde Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı Tablo'nun "I Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı A) Belli parayı ihtiva eden kağıtlar bölümünün 1 inci fıkrasında mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine göre işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, mükellefin hizmet alım işi sözleşmeleri için ödediği damga vergisi, işle ilgili olmak kaydı ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıktrasının (6) numaralı bendi hükmü uyarınca kurum kazancının tespitinde ilgili yılda gider olarak indirilebilecektir.

Bilgilerinize rica ederim.
 
 
 

Grup Müdürü
 
EKLER :
Ek
Talep Formu ve ekleri
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy