Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-23-6
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-23-6
Özelge: Sosyal güvenlik priminin serbest meslek kazancından indirimi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-23-6

14/05/2010
Konu

:
Sosyal güvenlik destek primi için
 

 
            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinde, Sosyal Güvenlik Kurumundan (Bağ-Kur) emekli olduğunuz, serbest muhasebeci ve mali müşavir olarak faaliyetinizden dolayı mükellefiyetinizin devam ettiği belirtilerek, emekli maaşınızdan kesilmek suretiyle ödediğiniz "sosyal güvenlik destek primleri"nin gelir vergisi beyannamesinden indirilip indirilemeyeceği hususunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.
            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
           Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..."  hükmü yer almaktadır.
           Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 67 nci maddesinde, serbest meslek kazancının tespitinin ne şekilde yapılacağına ilişkin hükme yer verilmiş, 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde de serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar,  serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilebilecek giderler arasında sayılmıştır.    
           Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 30 uncu maddesinde üçüncü fıkrasının (b) bendinde, "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi hariç olmak üzere diğer alt bentlerine tabi çalışmaya başlayanlardan aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlardan, almakta oldukları aylıklarının % 15'i oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir..." denilmiş, aynı Kanunun 88 inci maddesinde ise kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı hüküm altına alınmıştır.      
             Bu açıklamalara göre, serbest meslek faaliyetiniz dolayısıyla  emekli maaşınızdan kesilmek suretiyle ödenen sosyal güvenlik destek primlerinin, mesleki kazancınızın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

Grup Müdürü
 
EK :
Dilekçe ve ekleri 5 Adet
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy