Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.26.15.01-63-2/5-95
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.26.15.01-63-2/5-95
Özelge: Şirketinizin tasfiye edilmesi çerçevesinde yapılacak genel kurul toplantısından ne şekilde ticaret sicil harcı aranılacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.26.15.01-63-2/5-95

18/10/2011
Konu

:
Şirket Değişiklik Harcı
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 1998 yılından beri gayri faal olan ve faaliyeti bulunmayan Şirketinizin tasfiye edilmesi çerçevesinde yapılacak genel kurul toplantısı için yıllık alınması gereken şirket değişiklik harcının Ticaret Odasınca 1997-2010 yılları arasında 14 yıllık olarak istenildiği belirtilerek, tasfiye amacıyla yapılacak genel kurul için harcın sadece bir yıllık olarak yatırılıp yatırılmayacağı hususunda Başkanlığımızın görüşü istenilmektedir.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 2'nci maddesinde yargı işlemlerinden bu Kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yazılı olanların yargı harçlarına tabi olacağı belirtilmiş, Kanuna bağlı (1) sayılı tarifenin "C) Ticaret sicil harçları" bölümünün "I- Kayıt ve tescil harçları" kısmında da ticaret sicilinde yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde alınacak harçlara yer verilmiştir.

Harç bir hizmet veya yapılan birişlem karşılığında hizmet alan veya işlemin gerçekleştirilmesini isteyen kişiden talep ve tahsil edilen bir kamu geliridir. Harcın konusu kişi tarafından talep edilen hizmet veya işlemdir. Mahiyetine bakılmaksızın, harca tabi işlem veya hizmet gerçekleştirildiği anda harç alacağı doğmakta olup, yapılan bir işlem veya hizmet olmadığı sürece harç alacağından söz edilemeyecektir.

Ticaret sicili harçları yıla bağlı olarak değil, ticaret sicilinde kayıt ve tescil yapılması ile doğmakta olup, söz konusu sicilde herhangi bir kayıt veya tescil yapılmadığı sürece harç tahsiline imkan bulunmamaktadır.

Buna göre, Şirketinizin tasfiyesi amacıyla gerçekleştirilecek olan genel kurul toplantısına yönelik olarak 14 yıl esas alınarak harç hesaplanmaması, ancak genel kurul sonucu yapılacak her bir kayıt ve tescil işleminin 492 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yer alan tutarlar üzerinden harca tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy