Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.26.15.01-63-2-2-37
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.26.15.01-63-2-2-37
Özelge: 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında kooperatifie tahsis edilen arsa ile ilgili olarak tapuda yapılacak ifraz işleminde tapu harcı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.26.15.01-63-2-2-37

16/09/2010
Konu

:
Tapu Harcı
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, 775 sayılı Kanun kapsamında tahsisli olduğu belirtilen kooperatifiniz arsasının 36 m2 bölümünün trafo yeri olarak ayrıldığı ve ifraz işlemlerinin yapıldığı belirtilerek, tapuda yapılacak ifraz işleminden harç aranılıp aranılmayacağı yönünde özelge talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 775 sayılı Gecekondu Kanununun 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında, "Bu kanun hükümlerine dayanılarak yapılan ivazlı veya ivazsız devir, temlik, kamulaştırma, alım, satım, kira, geri alma, geri verme, ifraz, tevhit, tescil, cins değişikliği,rehin tesis ve terkini, ıslah, değişiklik, onarım, inşa ve ikmal gibi her türlü işlemler, sözleşmeler, beyannameler ve benzeri, tasarruf bonosundan ve her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında kooperatifinize tahsis edilen arsa üzerinden ayrılan 36 m2'lik trafo yeri ile ilgili olarak tapuda yapılacak ifraz işleminin harçtan muaf tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı
 
EKLER :
Özelge Talep Formu.
Tapu Senedi Örneği
Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü Yazısı
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy