Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.25.15.01-2011-VİV-2845-1-9
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.25.15.01-2011-VİV-2845-1-9
Özelge: İntikale Konu Taşıtların Değerlemesi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ERZURUM VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.25.15.01-2011-VİV-2845-1-9

11/10/2011
Konu

:
İntikale Konu Taşıtların Değerlemesi
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, çocuğunuzun vefatı üzerine tarafınızca verilecek veraset ve intikal vergisi beyannamesinde aracın maliyet bedeli olan ÖTV'siz tutarının mı, yoksa kasko bedelinin mi beyan edileceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 1'inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, 5'inci maddesinde de verginin mükellefinin, veraset yoluyla veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıs olduğu, aynı Kanunun 10'ncu maddesinin (c) bendinde de menkul malların rayiç bedelle değerleneceği, 11'inci maddesinde ise veraset yoluyla intikallerde bu vergiye konu malların değerleme gününün, mirasın açıldığı gün olacağı hükme bağlanmıştır. 

Bu hükümlere göre, malların veraset yoluyla veya her ne suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi olup, verginin mükellefi kendilerine belirtilen şekilde mal intikal eden şahıstır.         

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 266'ncı maddesinde; rayiç bedelin, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeri olduğu hüküm altına alınmıştır.          

Bu itibarla, çocuğunuzun vefatı dolayısıyla vereceğiniz veraset ve intikal vergisi beyannamesinde intikale konu taşıtın rayiç bedelinin beyan edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, intikale konu taşıtın rayiç bedelinin tespitinde diğer unsurlarla birlikte taşıtın değerleme (ölüm tarihi) günü itibariyle geçerli olan kasko sigortasına esas bedelinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy