Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.22.15.01-KDV-13-2-4
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.22.15.01-KDV-13-2-4
Özelge: Toptan Et Teslimlerinde KDV Oranı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

EDİRNE VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.22.15.01-KDV-13-2-4

31/01/2012
Konu

:
Toptan Et Teslimlerinde KDV Oranı
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kasap  olarak faaliyette bulunduğunuz, pansiyon işletmelerine ve asfalt şirketlerine toptan et ve et ürünleri teslim ettiğiniz, bu işletmelerin de toptan olarak satın almış oldukları et ve et ürünlerini öğrencilere veya şirket çalışanlarına yemek olarak verdikleri belirtilerek, söz konusu  et ve et ürünü teslimlerinize uygulanacak KDV oranı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
            KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Karar" ile mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, ekli (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, ekli (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.
           Söz konusu Kararnemeye ekli  (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında; "Buğday, bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytin yağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar (arılar dahil), 20/12/2010 tarihli ve 2010/1180 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 01.05 pozisyonunda yer alan hayvanlar ile 2 faslında yer alan mallar" yer almıştır.
            Diğer taraftan Kararnamenin 3 üncü maddesi ile (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında yer alan ürünlerin perakende safhadaki teslimlerine %8 oranında vergi uygulanması kararlaştırılmış, 4 üncü maddesinde de, "Perakende safhadaki teslimden maksat; teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılmasıdır. Ürünleri, aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmamaları halinde bunlara yapılan teslimler de perakende teslim sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
            Bu hükümlere göre, söz konusu Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında sayılan ürünlerin işletmelerinde kullanılmak üzere KDV mükellefiyeti bulunan pansiyon işletmeleri ve asfalt şirketlerine tesliminde, bu teslimler toptan teslim mahiyetinde olduğundan, %1 oranında KDV uygulanacaktır.
            Öte yandan, (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında yer almayan et ürünlerinin teslimlerinde ise toptan ve perakende ayrımı yapılmaksızın bu ürünlerin teslimi için belirlenen oranlarda KDV hesaplanacağı tabiidir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy