Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2010-45-30
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2010-45-30
Özelge: Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan işyeri için yapılan kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmaması hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2010-45-30

12/05/2010
Konu

:
MÜLKİYETİ ÖZEL İDARESİNE AİT OLAN İŞYERİ İÇİN STOPAJ ÖDENİP ÖDENMEYECEĞİ.
 

 

 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; işyerinizin mülkiyetinin ... Özel İdaresine ait olduğu, yaptığınız kira ödemeleri üzerinden kira stopajı ödediğiniz belirtilerek, mülkiyeti özel idareye ait işyeri için gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağına ilişkin Başkanlığımız görüşlerinin istenildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Vergi Tevkifatı" başlıklı 94. maddesinde; " Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmü yer almakta olup, maddenin 5/a bendinde; 70'inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden, %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmektedir.
Ancak, konu ile ilgili olarak 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 15.3.2.4. Devlete, özel idarelere, belediyelere ve köylere ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri bölümünde; " Devlete, özel idarelere, belediyelere ve köylere ait taşınmazların kiralanması karşılığında, anılan kamu kurumlarına yapılan kira ödemeleri üzerinden de vergi kesintisi yapılmayacaktır." açıklaması yapılmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, mülkiyeti İl Özel İdaresi Müdürlüğüne ait işyeriniz için yapacağınız kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini  rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy