Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.16.17.02-ÖKC-10-5-65
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.16.17.02-ÖKC-10-5-65
Özelge: Bir sağlık kuruluşunun münhasıran başka bir hastaneye verdiği hizmetler için ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin olup olmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.16.17.02-ÖKC-10-5-65

17/05/2011
Konu

:
Hastane bünyesinde faaliyet gösteren ve ortakları hekimlerden oluşan şirketin ödeme kaydedici cihaz kullanıp kullanmayacağı hk.
 
 
            İlgide kayıtlı dilekçenizden; ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ... Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.(Kalp Aritmi Hastanesi) bünyesinde sağlık hizmeti verdiğiniz, sözleşmeniz gereği adı geçen sağlık kuruluşu dışında hasta muayenesi yapmadığınız ve diğer sağlık hizmetlerini vermediğiniz, sunduğunuz hizmet için ... Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. adına fatura düzenlediğinizden bahisle ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunuz bulunup bulunmadığı hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
            Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında, "Ödeme kaydedici cihazların kullanılması mecburiyeti Maliye Bakanlığınca tespit edilen faaliyetlerle uğraşanlar hakkında uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.
            Söz konusu Kanunla ilgili 43 Seri No'lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliğinin 1'inci maddesinde "Şirket veya ortaklık şeklinde teşkilatlanan Tabiplerin (Diş, Kulak, Burun, Boğaz ve Göz Doktoru gibi) Vergi Usul Kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin dışında bırakılmıştır." denilmektedir.
            Bu itibarla, ... Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (Kalp Aritmi Hastanesi) bünyesinde anılan hastaneye sunduğunuz sağlık hizmetleri karşılığında fatura düzenlemeniz şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy