Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.16.17.02-ÖKC-10-07-64
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.16.17.02-ÖKC-10-07-64
Özelge: Oto yıkama ve yağlama işinde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin bulunup bulunmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.16.17.02-ÖKC-10-07-64

17/05/2011
Konu

:
Ödeme kaydedici cihaz kullanımı
 
 
 
            İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, yapmakta olduğunuz oto yıkama ve yağlama işinde kullanmak üzere ödeme kaydedici cihaz  aldığınız, ancak yaşlılığınız sebebi ile kullanamadığınız belirtilerek faaliyetinizde ödeme kaydedici cihaz yerine fatura düzenlemenizin mümkün olup olmadığı sorulmaktadır.
            Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere Vergi Usul Kanununa göre fatura verme mecburiyeti olmayan satışlarının belgelendirilmesi için ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir.
            Fatura kullanma mecburiyeti olan satışlar ve işler 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesi ile belirlenmiştir.
            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;
              1- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,
              2- Serbest meslek erbabına,
              3- Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,
              4- Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,
              5- Vergiden muaf esnafa,
            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
           Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin (01.01.2011 tarihinden geçerli olmak üzere) 700 TL'yi geçmesi veya bedeli 700 TL'den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." denilmektedir.
            Bu açıklamalara göre, Vergi Usul Kanunun 232 nci maddesinde beş bent halinde sayılanlara yapılanlar ile bedeli yukarıda belirtilen tutarı aşan satışlar ve hizmet ifaları için fatura verme zorunluluğu olduğundan ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.
            Buna göre; oto yıkama ve yağlama faaliyeti, muhtelif tarihlerde yayımlanan Genel Tebliğlerde ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti dışında bırakılan faaliyetler arasında sayılmadığından, Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde belirtilenler dışındakilere bedeli fatura düzenleme tutarını aşmayan satış ve hizmet ifalarınız için ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.          
 
 
(*)     Bu özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy