Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.16.16.02-320.10.27-275
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.16.16.02-320.10.27-275
Özelge: İl Milli Eğitim Müdürlüğünün AB Komisyonu merkezli proje kapsamında yapılan proje harcamaları ve projede çalışanlara ödenen ücretlerin gelir ve damga vergisi muafiyeti hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.16.16.02-320.10.27-275

20/12/2011
Konu

:
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün AB Komisyonu merkezli proje kapsamında yapılan proje harcamaları ve projede çalışanlara ödenen ücretlerin gelir ve damga vergisi muafiyeti
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Müdürlüğünüzün proje ortağı olarak yer aldığı AB Komisyonu merkezli projesi kapsamındaki harcamaların "Avrupa Birliği ve Uluslararası Kuruluşların Kaynaklarından Kamu İdarelerine Proje Karşılığı Aktarılan Hibe Tutarlarının Harcanması ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Yönetmelik" doğrultusunda yapılacağından bahisle, bahse konu projelerde görev alan 657 sayılı Kanuna tabi personele yapılacak ücret ödemelerinin ve proje kapsamında gerçekleştirilecek yurt dışı toplantılarına katılan personelin yurt dışı seyahat, iaşe ve ibate masrafları ile yapılacak mal alımlarının (poster afiş basımı, kitapçık vb) gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olup olmadığı hususlarında tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 11.07.2008 tarihinde imzalanan ve 5824 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Çerçeve Anlaşması'nın vergi istisnalarına ilişkin usul ve esaslar, 8.5.2009 tarih ve 27222 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No'lu Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Genel Tebliği'ndebelirlenmiştir.

Anılan Anlaşma'nın 26/2-c maddesine göre, Türk vatandaşı olmayan ve Türkiye'de ikamet etmeyen gerçek kişiler tarafından, Avrupa Topluluğu (AT) Sözleşmelerinin ifasından elde edilen gelirler Türkiye'de gelir vergisine tabi tutulmaz. Anılan Anlaşma'da, Türk vatandaşı olan ve Türkiye'de ikamet eden personele AT Sözleşmesi kapsamında yaptıkları görev nedeni ile ödenen ücretlerin ve yurt dışı seyahat, iaşe ve ibate masraflarının gelir vergisinden istisna olduğuna dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Söz konusu Anlaşma'nın 26/2-g maddesine göre ise AT Sözleşmeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nde damga vergisine veya tescil harcına veya eş etkili diğer herhangi bir yükümlülüğe tabi olmayacaktır. Bu muafiyet, tedarik sözleşmeleri hariç, AT Sözleşmeleri kapsamındaki işlemler ve ilgili ödeme emirlerine de uygulanacaktır. Buna göre, sadece Sözleşme Makamı ile AT Yüklenicisi olan Müdürlük arasında imzalanan AT Sözleşmesi ile bu sözleşme çerçevesinde AT Yüklenicisi tarafından mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak yapılacak ödemeler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden ve harçtan istisna tutulacaktır.

Bu hükümlere göre, AT Sözleşmesi kapsamında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Türkiye'de ikamet eden personele Müdürlüğünüz tarafından yapılan ücret ödemeleri ile yurt dışı seyahat, iaşe ve ibate masrafları gelir vergisine tabi olup, bu ödemeler nedeni ile düzenlenen kâğıtlar da damga vergisinin konusuna girmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 
 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy