Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.07.16.02-KDV-2010-88-126
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.02-KDV-2010-88-126
Özelge: Gayrimenkulün ihale yoluyla satışında KDV hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.07.16.02-KDV-2010-88-126

06/12/2010
Konu

:
İhalede KDV
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, mülkiyetinizde bulunan gayrimenkulü ... San. ve Tic. Ltd. Şti. nin borcuna karşılık ... A.Ş. lehine ipotek tesis ettirmek suretiyle teminat gösterdiğinizi, adı geçen Şirketin borcunu ödeyememesi nedeniyle icra takibinin başlanıldığını ve söz konusu gayrimenkulün satışının yapılacağını belirterek,  ihaleye katılmanız ve ihalenin üzerinizde kalması halinde katma değer vergisi ödeyip ödemeyeceğiz hususunda bilgi istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun;

-1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların katma değer vergisine tabi tutulacağı,

-2/1 inci maddesinde, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcı veya onun adına hareket edenlere devredilmesi olduğu,

hükme bağlanmıştır.

Diğer yandan, 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (1) bölümünde de, KDV Kanununun 1/3-d maddesine göre, cebri icra, izale-i şuyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle müzayede mahallerinde yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki satışların KDV ye tabi bulunduğu, bu satışlarda vergiyi doğuran olayın, satışın yapıldığı tarihte vuku bulduğu ve verginin mükellefinin satışları düzenleyen özel veya resmi kişi ve kuruluşlar olduğu, ancak izale-i şuyu çerçevesinde yapılan satışlarda alıcının hissedarlardan biri olması halinde hissesinin, bu hisse için mülkiyet devri söz konusu olmadığından matrahtan indirileceği ifade edilmiştir.

Buna göre, tapu sicilinde adınıza kayıtlı bir taşınmazın ... İcra Müdürlüğünce satışında, satışın üzerinizde kalması halinde mülkiyet devri söz konusu olmayacağından, katma değer vergisi de hesaplanmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
   
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy