Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8281-332
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8281-332
Özelge: Ev, işyerleri ve resmi dairelere seyyar olarak yapılan kırtasiye satışları için ödeme kaydedici cihaz alma mecburiyetinin bulunup bulunmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8281-332

01/06/2011
Konu

:
Ev, işyerleri ve resmi dairelere seyyar olarak yapılan kırtasiye satışları için ödeme kaydedici cihaz alma mecburiyetinin bulunup bulunmadığı hk.
 

 
 
            İlgi özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, ... lisanslı ürünleri olan kuru boya kalemi ve boyama defteri gibi kırtasiye malzemelerinin resmi ve özel işyerleri ile evlere seyyar olarak satışını yaptığınızı belirterek, bu satışlarınızla ilgili olarak ödeme kaydedici cihaz alma zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.
            Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla, perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tüccarlara Vergi Usul Kanununa göre fatura verme mecburiyeti olmayan satışlarının belgelendirilmesi için ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilmiştir.
            Öte yandan, 173 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C/4-a bölümünde ise, servis otoları kullanılmak veya sair yollarla evlere veya işyerlerine gitmek suretiyle seyyar olarak emtia ticaretiyle uğraşanların satılan mal veya işin bedelini, sabit işyerleri dışında işin yapıldığı veya hizmetin verildiği yerde tahsil etmek mecburiyetinde bulunmaları halinde, bu faaliyetleri ile ilgili emtia satışları veya hizmet ifaları karşılığında alacakları ücretleri Vergi Usul Kanununun 232 ve 233'üncü maddeleri gereğince düzenleyecekleri fatura veya perakende satış fişi ile belgelendirebilecekleri düzenlemesine yer verilmiştir.
            Buna göre, sabit işyerinden yapılmayan, servis otoları kullanılmak veya sair yollarla müşterinin ayağına gidilmek suretiyle gerçekleştirilen ve bedeli satış mahallinde tahsil edilen emtia satışları ile ilgili olarak, Vergi Usul Kanununun 232 ve 233' üncü maddelerinde geçen fatura veya perakende satış fişlerinin düzenlenmesi gerekmektedir.
            Bu nedenle, müşterinin ayağına gitmek suretiyle gerçekleştirdiğiniz ve bedelini satış mahallinde tahsil ettiğiniz kırtasiye malzemesi satışlarınızı, Vergi Usul Kanununun 232 ve 233' üncü maddeleri gereğince düzenleyeceğiniz fatura veya perakende satış fişleri ile belgelendirmeniz gerekmekte olup, söz konusu faaliyetiniz için ödeme kaydedici cihaz alma mecburiyetiniz bulunmamaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim. 
 
 
 
(*)     Bu özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy