Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8067-162
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8067-162
Özelge: AVM'lerde sabit işyeri olmaksızın verilecek hizmet için ÖKC kullanma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.18.02-323100-8067-162

22/03/2011
Konu

:
AVM'lerde sabit işyeri olmaksızın verilecek hizmet için ÖKC kullanma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hk.
 

 

İlgi dilekçenizde; .... tarihinden itibaren .... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ..... vergi numaralı mükellefi olduğunuz,  büyük alışveriş merkezlerinde ve otellerde, yapılan sözleşmelere istinaden, çocuk trafik eğitim ve eğlence merkezi işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz, bu kapsamda akülü arabaları çocukların kullanımına sunduğunuz, ancak iş yerinizin sabit olmaması nedeniyle ödeme kaydedici cihaz kullanımında tereddüte düştüğünüz belirtilerek, konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1'inci maddesinin 1'inci fıkrasında; "Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler."  hükmü yer almaktadır.          

Bu hükme göre, anılan Kanun kapsamına girmeniz, faaliyet gösterdiğiniz mahallerin elektrik enerjisi kullanımına uygun bulunması, diğer bir ifade ile ödeme kaydedici cihaz kullanımı bakımından herhangi bir teknik imkansızlığın söz konusu olmaması sebebiyle, akülü arabaların çocukların kullanımına sunulması vb. hizmet bedellerini belgelendirmek üzere ödeme kaydedici  cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy