Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.17.02-HÇ:123.M.2010-116-426
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.02-HÇ:123.M.2010-116-426
Özelge: Taşınmazların A.Ş.'ne ayni sermaye olarak konulmasında tapu harcı uygulaması hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.17.02-HÇ:123.M.2010-116-426

09/06/2010
Konu

:
Tapu harcı
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Sok. No: ... ... ada, ... parseldeki ... nolu taşınmazların ... A.Ş. ne ayni sermaye olarak konulmasına ilişkin tapuda yapılacak tescil işlemlerinin harçtan muaf olup olmadığı hususunda  görüş istenmektedir.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrasında, " Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile  Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve  uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların  teminatları ile  geri ödenmelerine  ilişkin  işlemlerbu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır." hükmü bulunmaktadır.

Buna göre, gayrimenkullerin anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlere ayni sermaye olarak konulmasıyla ilgili olarak tapuda yapılacak işlemlerin harca tabi tutulmaması gerekmektedir.

Dilekçeniz ekindeki ... ... Mahkemesinin ... tarihli ve ... D.İş sayılı ve ... Mahkemesinin ... tarihli ve ... D.İş sayılı bilirkişi raporunun incelenmesinden; ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi, ... Sokak, ... ada, ... parsel ... ) üzerinde bulunan ... kapı binanın ...  bodrum kat ... arsa paylı ... bağımsız, ...  bodrum kat ... arsa paylı ... bağımsız ve ... kat ... bağımsız bölümlerinin değer tespitinin yapıldığı anlaşılmıştır.

Bu nedenle, söz konusu gayrimenkullerin ... A.Ş. ne ayni sermaye olarak konulmasıyla ilgili olarak tapuda yapılacak tescil işlemleri sırasında tapu harcı ödenmemesi gerekmektedir.

Bilgilerinize rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü Y.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy