Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2:ÖİV-2010-05-724
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2:ÖİV-2010-05-724
Özelge: Yalın DSL hizmetinde özel iletişim vergisi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 
 

ÇOK İVEDİ
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2:ÖİV-2010-05-724

01/12/2010
Konu

:
Yalın DSL hizmetinde özel iletişim vergisi.
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ... tarihli ve ... sayılı Kurul Kararı ile onaylanan "... A.Ş. Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi (IP VAE) Teklifi" doğrultusunda kurumunuz tarafından internet servis sağlayıcılara (ISS), erişim şebekesi üzerinden ilgili hat için PSTN sabit telefon aboneliği şartı aranmadan hizmet alımına imkan tanıyan erişim modeli olan yalın DSL hizmeti verileceği belirtilerek bu hizmet kapsamında internet servis sağlayıcılardan ilk defa alınacak olan yalın DSL erişim, yalın DSL erişimi devre hazırlama ve yalın ADSL/VDSL2 dönüşüm ücretlerine uygulanacak özel iletişim vergisi (ÖİV) oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 5838 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle değişik 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti % 5 oranında ÖİV ye tâbi bulunmaktadır.

Ayrıca, 5 Seri No.lu ÖİV Genel Tebliğinin "2.İnternet Servis Sağlayıcılığı Hizmetlerinde ÖİV Uygulaması" başlıklı bölümünde, "İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti, kullanıcılara internet şebekesi üzerinden sunulan internet erişim hizmeti olarak tanımlanmaktadır. İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti vermek üzere yetkilendirilen işletmecilere verilen internet erişim hizmeti de bu kapsamdadır ve % 5 oranında ÖİV ye tabidir." açıklaması yer almaktadır.

Buna göre, kurumunuzca internet servis sağlayıcılara(ISS) verilecek olan yalın DSL hizmeti 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin (c) bendi kapsamında verilen bir elektronik haberleşme hizmeti olduğundan bu hizmet karşılığında alınacak olan yalın DSL erişim, yalın DSL erişimi devre hazırlama ve yalın ADSL/VDSL2 dönüşüm ücretleri üzerinden % 5 oranında ÖİV hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.    
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy