Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-1-2010-14009-20-404
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-1-2010-14009-20-404
Özelge: Devlet Hastanesine verilecek veri hazırlama ve bilgi girişinde KDV tevkifatı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-1-2010-14009-20-404

31/05/2010
Konu

:
Dilekçeniz.
 

         

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin imzaladığı sözleşmeler kapsamında ...Devlet Hastanesine veri hazırlama ve bilgi girişi, ... Şeker Fabrikaları T.A.Ş. ye de alakart lokantasında garsonluk hizmeti vereceği belirtilerek, bu işlemlere ait hesaplanan KDV nin tevkifata tabi olup olmadığının bildirilmesi istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin A/2 bölümünde, tevkifat yapmakla sorumlu tutulan kurum ve kuruluşlar sayıldıktan sonra A/5 bölümünde söz konusu kurum ve kuruluşların tevkifat yapmak zorunda oldukları işlemlerin kapsam ve niteliği belirlenmiştir.

Öte yandan, 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "5.1. İşgücü Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması" başlıklı bölümü ile işgücü hizmetlerine ait KDV de tevkifat kapsamına alınmış ve katma değer vergisi mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetine ait katma değer vergisinin % 90 ının tevkifata tabi tutulması ve bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür.

Diğer taraftan, 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 2 nci bölümünde  işgücü temin hizmetine ait KDV nin tevkifata tabi tutulmasını öngören düzenlemenin eleman temini şeklindeki hizmetleri kapsadığı,  eleman temini dışındaki hizmet alımlarının bu tebliğde belirtilen tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmeyeceği açıklanmıştır.

Verilen bir hizmetin 96 ve 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerine göre işgücü temin hizmeti sayılabilmesi için, hizmeti veren personelin sevk, idare ve kontrolünün fiilen hizmeti alan işletmede bulunması gerekmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde,  ... Devlet Hastanesinin 2010-2011 yıllarında veri hazırlama ve bilgi girişi işlemlerini gerçekleştirmek üzere şirketinizden temin ettiği elemanlar ile şirketinize ait hizmet erbabı tarafından ... Şeker Fabrikası alakart lokantasında ifa edilecek garsonluk hizmeti Hastane ve Fabrikanın sevk ve idaresi altında ifa edileceğinden, söz konusu hizmetlerin 96 ve 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerine göre işgücü temin hizmeti sayılması ve bu hizmetlere ait KDV nin de % 90 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
                                                                                                            
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü Y.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy