Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-4-29-09]-137
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-4-29-09]-137
Özelge: 91 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ GENELTEBLİĞİ KAPSAMINDA KATMA DEĞER VERGİSİ İADE ALACAĞININ ALINABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLARDAN OLAN TEMİNAT hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-4-29-09]-137

27/01/2012
Konu

:
91 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ GENELTEBLİĞİ KAPSAMINDA KATMA DEĞER VERGİSİ İADE ALACAĞININ ALINABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLARDAN OLAN TEMİNAT MEKTUBUNUN ORTAKLIĞIN ADINA DEĞİLDE ORTAKLARDAN BİRİ ADIN
 

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde;  Ortaklığınızın 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği kapsamındaki katma değer vergisi iadesinin alınabilmesi için gerekli şartlardan biri olan teminat mektubunun ortaklık adına değil de ortaklardan biri adına verilip verilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere teminat mektupları, lehtarın (asıl borçlunun) belli bir taahhüdü yerine getirmemesi halinde, muhatabına belli bir tutarı ilk talepte kayıtsız şartsız, borçlunun rızasını almaya veya herhangi hükme gerek kalmadan teminat mektubunu düzenleyen banka tarafından ödeneceğine yönelik bir tür garanti sözleşmeleridir. Teminat mektupları ancak lehtarın, taahhüdünü yerine getirmemesi halinde ve yalnızca muhatabın talebi üzerine paraya çevrilmeleri mümkün bulunmaktadır.

             6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre teminat olarak gösterilecek banka teminat mektuplarının 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar (katılım bankaları dahil) tarafından düzenlenmiş olması ve paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımaması (süresiz-şartsız) gerekmektedir.

            Diğer taraftan, esas borçlu yerine üçüncü kişiler tarafından gösterilen teminat mektuplarının teminat olarak kabul edilmemesi hususunda, gerek 6183 sayılı Kanun, gerekse 5411 sayılı Kanunda herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

           Bu nedenle, Ortaklığınızca katma değer vergisi iade alacağına ilişkin olarak ortaklarınızdan birinin kefaleti ile "süresiz ve şartsız" olarak düzenlenecek olan teminat mektubunun verilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Ancak bu şekilde alınacak teminat mektubunda " ... Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi ... Ortaklığı'nın işbu teminat mektubu karşılığında 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği kapsamında inceleme yapılmaksızın nakden veya mahsuben iade alması ve iadeden sonra yapılan inceleme neticesinde ...Ortaklığı'nın haksız iade aldığının tespiti halinde söz konusu kamu alacağının ödenmesinde kullanılmak üzere verilmiştir." ifadesinin de yer alması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy