Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-8-611
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-8-611
Özelge: Teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan Ar-Ge faaliyetlerinin istisnadan yararlanması hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-8-611

29/09/2010
Konu

:
AR-GE Yazılım faaliyetinin vergilendirilmesi
 

 
          İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ... Teknoloji Geliştirme Bölgesinde AR-GE ve yazılım konusunda faaliyette bulunduğunuz belirtilerek, gelir ve kurumlar vergisi yönünden durumunuzun değerlendirilmesi ve istisna olduğunuza dair bir belgenin tarafınıza verilmesi talep edilmektedir.
           4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinde; 
          "Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2013 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır.         
          Yönetici şirket, ücreti gelir vergisi istisnasından yararlanan kişilerin bölgede fiilen çalışıp çalışmadığını denetler. Bölgede fiilen çalışmayanlara istisna uygulandığının tespit edilmesi halinde, ziyaa uğratılan vergi ve buna ilişkin cezalardan yönetici şirket de ayrıca sorumludur.
         Bu madde hükümleri TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi yönetici şirketi, bu bölgede faaliyet  gösteren Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri ile bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri bakımından da uygulanır."         
         hükmü yer almaktadır.          
         1 seri Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.12.2 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda yar alan istisna" başlıklı bölümünde söz konusu istisna uygulaması ile ilgili olarak ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.                            
         Söz konusu düzenlemeye göre, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, faaliyete başladıkları tarihten bağımsız olmak üzere, 31/12/2013 tarihine kadar kurumlar vergisinden, yine bölgede çalışan yazılımcıların bu görevleri ile ilgili ücretleri de 31/12/2013 tarihine kadar her türlü vergiden istisna edilmiştir.  
         Diğer yandan,  aynı Tebliğin "5.12.2.9. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre bildirim ve beyanın yapılması gereken yer" başlıklı bölümünde;   
          "...            
          Söz konusu yönetmelikte başvuru, müracaat ve bildirimlerin yapılacağı yer Maliye Bakanlığı olarak belirtilmekle birlikte, bu bildirimler bölgede faaliyet gösteren mükelleflerin kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine yapılacak olup bunların bir örneğinin de muhtasar beyanname yönünden bağlı olunan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Vergi dairelerince mükelleflere istisna uygulamasına ilişkin olarak herhangi bir belge verilmesi söz konusu değildir.              
             ..."      
             açıklamasına yer verilmiştir.       
            Yukarıda belirtilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 4691 sayılı Kanunda belirtilen şartları taşımanız halinde, tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde anılan istisna hükmünden faydalanılması mümkün bulunmakla birlikte, tarafınıza istisna olduğunuza dair bir belge verilmesi söz konusu değildir.   
             Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy