Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-11-363
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-11-363
Özelge: Yurtdışında yapılan elektrik direklerinin montajı işi nedeniyle kurumlar vergisi istisnasından yararlanılacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-5-11-363

14/05/2010
Konu

:
Yurtdışı inşaat onarım ve montaj işleri
 

 
İlgide kayıtlı özelge talep formu ile şirketinizin ... şirketi ... firması ile yapmış olduğu sözleşme kapsamında anılan ülkenin ... ve ... şehirlerinde elektrik direkleri montaj işini aldığı belirtilerek, bu işten elde edeceğiniz kazancın Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan "Yurt Dışında Yapılan İnşaat, Onarım, Montaj işleri ile Teknik Hizmetlerden Sağlanan Kazançlarda İstisna"  kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda bilgi istenilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde; "Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler." hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun "İstisnalar" başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançların kurumlar vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, konu ile ilgili açıklamaların yer aldığı 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.9 Yurt Dışında Yapılan İnşaat, Onarım, Montaj İşleri ile Teknik Hizmetlerden Sağlanan Kazançlarda İstisna" başlıklı bölümünde; "Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye'de genel sonuç hesaplarına aktarılan kazançlar, herhangi bir koşula bağlanmaksızın kurumlar vergisinden istisna edilmiştir...." açıklamalarına yer verilmiştir.
Dilekçeniz ekinde yer alan sözleşmenin tetkikinden; şirketiniz tarafından ...'da yeni döşenecek 150 kV yüksek gerilim hatları işine ait 1 den 26N'e kadar olan ve toplam ağırlığı 739 ton tutan direklerin ön montajı ve vinçle dikilmesi, 4 ve 5 numaralı direklerde sadece traversin monte edilmesi ve dikilmesi işinin .../.../2009 - .../.../2009 tarihleri arasında yapımının taahhüt edildiği, ayrıca yine aynı iş kapsamında ...'de 313 ton demir direğin, 14000 cıvata ve 12000 montajın sevkiyatının ve dikiminin taahhüt edildiği, işin .../.../2010-.../.../2010 tarihleri arasında yapılacağı, anlaşılmıştır.
Bu itibarla, şirketiniz tarafından ...'da yapımı taahhüt edilen yüksek gerilim hattı direklerinin sevkiyatı, ön montajı, vinçle dikilmesi, traversin monte edilmesi, cıvata montajı işlerinin, montaj işi kapsamında olması nedeniyle, söz konusu montaj işinden elde edilerek Türkiye'de genel sonuç hesaplarına aktarılacak kazançların, bu ülke ile imzalanmış olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine bakılmaksızın, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen istisnadan yararlanması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.         
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü V.
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy