Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.0.60/6000-2404-12881
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.0.60/6000-2404-12881
Özelge: Veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeyen mirasçıların beyana davet edilerek, tanınan süre içinde beyanname verilip verilmeme durumuna göre gerekli işlemlerin yapılması hakkında
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı
                                                                                                                                          
SAYI    : B.07.1.GİB.0.60/6000-2404                                                                  ANKARA
KONU :

14/02/2007/12881

 

........ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
 
 
İLGİ: 28/11/2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.16.16.02-310-06-9/2065 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız eki özelgenin incelenmesinden; ...... bağımsız bölümün ..........adına kayıtlı iken, adı geçenin 22/03/2006 tarihinde vefatından sonra 08/09/2006 tarihinde cebri satış yolu ile ..........'e satışının yapıldığı belirtilerek, icra yoluyla satışı yapılan söz konusu gayrimenkulün satış bedelinden mirasçılara ödeme yapılmaması nedeniyle anılan İcra Müdürlüğünün Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 17 nci maddesi gereğince bir sorumluluğu bulunmadığı, aynı Kanunun 19 uncu maddesi gereğince veraset ilişiğinin adı geçen Tapu Sicil Müdürlüğünce aranılması gerektiği, dolayısıyla intikali yapılan gayrimenkule ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilip tamamen ödenmedikçe devir işleminin yapılmasının mümkün olmadığı yönünde görüş verildiği anlaşılmıştır. 
Bilindiği üzere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 19 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında "Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenilmeksizin yapılır. Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödemedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir aynı hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.
Ancak, mükelleflerce tahakkuk eden vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5'nci bendinde yazılı menkul mallar hariç) teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devir ve ferağına izin verilebilir. Teminat olarak gösterilecek gayrimenkullerin değeri 6183 sayılı Kanunun 91'nci maddesine göre tespit edilir." hükmü yer almaktadır.
İlk tarhiyata göre yapılan ödemelerle, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 17 nci maddesine göre vergi karşılığı mahkemeler ve icra dairelerince yapılan tevkifat aynı Kanunun 19 uncu maddesinde belirtilen kesin tarhiyata göre hesaplanan verginin tamamen ödenmesi anlamına gelmemektedir.
Bu hükme göre, icra yoluyla yapılan satışlarda, gayrimenkullerin alıcılar adına tesciline izin verilebilmesi için;
a) Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmiş olmasına rağmen kesin tarhiyat yapılmamış ise teminat alınmış,
b) Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmiş ve kesin tarhiyat yapılmış ise satışı istenilen gayrimenkullere isabet eden verginin tahsili veya Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 19 uncu maddesine göre teminat gösterilmiş,
olması gerekmektedir.
Ancak, mirasçıların tespit edilememesi veya mirasçılar tespit edilmekle birlikte beyanname verilmemiş ise ölüm tarihleri dikkate alınmak suretiyle satış bedelinin tamamı üzerinden 4369 sayılı Kanunla Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 16 ıncı maddesinde  29/07/1998 tarihinde yapılan değişiklik ile vergi tarifesi matrah dilim tutarlarının veraset yoluyla intikallere ilişkin azami had olan yüzde on oranında vergiye karşılık olarak adi emanet hesabına teminat alındıktan sonra, gayrimenkullerin alıcılar adına tapuya tesciline izin verilmesi mümkündür.
Öte yandan, veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeyen mirasçıların beyana davet edilerek, tanınan süre içinde beyanname verilip verilmeme durumuna göre gerekli işlemlerin yapılması gerekir.
Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
 
                                                                                                                             Başkan a.

Full & Egal Universal Law Academy