Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.0.1.53/5379-20-278-46002
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.0.1.53/5379-20-278-46002
Özelge: iddia oyunu oynatılması karşılığında alınan bedellere ilişkin KDV'nin beyan edilip edilmeyeceği ve bu faaliyeti nedeniyle KDV mükellefiyeti tesis ettirip ettirmeyeceği hususunda
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı
                                                                                                                     
 SAYI   : B.07.1.GİB.0.1.53/5379-20-278                                       22.05.2007 / 46002
KONU :
 

............. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

(...........................)
 
 
İLGİ    : 02.05.2006 tarih ve 998 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ekinde alınan 26/04/2006 tarih ve 97 sayılı ........... muhatap özelge incelenmiş olup, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.
Katma Değer Vergi Kanununun (1/3-b) maddesinde her türlü şans ve talih oyunlarının tertiplenmesi ve oynanmasının katma değer vergisine tabi bulunduğu, (8/f)  maddesinde her türlü şans ve talih oyunlarının tertiplenmesi ve oynanması işlemlerinde katma değer vergisi mükellefinin bu oyunları tertipleyenler ve oynatanlar olduğu hükümlerine yer verilmiş, (23/b) maddesinde bu tür müşterek bahis ve talih oyunlarında KDV matrahının oyunlara katılma karşılığında alınan bedel ile bunların icra edildiği mahallere giriş karşılığında alınan bedeller olarak özel matrah şekline göre belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre, her türlü şans ve talih oyunlarında KDV'nin mükellefi bu oyunları tertipleyen ve oynatan kurum ve kuruluşlar olup, özel matrah şekline tabi bu faaliyetlerde KDV'nin tamamı önceki aşamada bu kurum ve kuruluşlar tarafından beyan edilip ödenmektedir.
Özel matrah şekli uygulamasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 89 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (B/1) bölümünde de,  teslim ve hizmetleri münhasıran vergisi önceki safhada beyan edilen işlemlerden oluşanların katma değer vergisi mükellefi olmayacakları, bu işlemlerin kısmen yapılması halinde ise, mükellefiyetin sadece diğer teslim ve hizmetlerle sınırlı olacağı belirtilmiştir.
Bu durumda, adı geçenin iddia oyunu oynatması karşılığında aldığı bedellere ilişkin KDV'nin tamamı önceki safhada beyan edilip ödeneceğinden bu faaliyeti nedeniyle KDV mükellefiyeti tesis edilmesine gerek bulunmamakta olup, diğer faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunması halinde söz konusu faaliyetini yalnızca 1 No.lu KDV Beyannamesinin 42. satırında beyan etmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve söz konusu özelgenizin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yeniden değerlendirilmek suretiyle gereğini rica ederim.
 

                                 Başkan a.

Full & Egal Universal Law Academy