Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.0.02.66/6609-643/47619
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.0.02.66/6609-643/47619
Özelge: İstisna hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı
 
SAYI    : B.07.1.GİB.0.02.66/6609-643/47619                                      7/5/2009
KONU  :

 

................ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

....................

 
 
İlgi: 2.4.2009 tarihli ve ............... sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve 2/3/2009 tarih ve .......... sayılı ...................... adına tayin edilen özelgenin aşağıda belirtildiği şekilde düzeltilmesi uygun görülmüştür.
Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun Ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasında; "Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatı (ilave ve tadiller dahil), inşaat veya tadilat ruhsatının alınmasında Ek Madde 6 da yer alan tarifede gösterilen nispet ve hadlerde bina inşaat harcına tabidir." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, söz konusu Kanunun Ek 2 nci maddesi ile bina inşaat harcına ilişkin istisnalar belirlenmiş olup, söz konusu maddenin (c) fıkrasında; " Her türlü fabrika, değirmen, sınai nitelikteki imalathaneler ve tersaneler, organize sanayi bölgelerinde yapılan her türlü bina inşaatı ile  sera  ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, ahır, samanlık, kümes, su ürünleri ve hayvan barınağı ile yemlik gibi yapı ve tesis inşaatlarının bina inşaat harcından müstesna olduğu" hükmü yer almaktadır. 
Konu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan 18/5/1982 tarihli ve Şb. Md. Hesap 522.407.(82)7074 sayılı Genel Yazının istisnalara ilişkin (II) nci bölümünün (c) bendinde, "Her türlü fabrika, değirmen ve sınai nitelikteki imalathaneler ve tersaneler ile organize sanayi bölgelerinde yapılan her türlü bina inşaatı harçtan istisna edilmiştir.
Fabrika, değirmen ve imalathanelerle ilgili olarak istisna hükmünün uygulanmasında aşağıdaki esaslara özellikle riayet olunacaktır.
Fabrika ve imalathane kavramına, bunların iştigal ettiği saha içinde bulunan, işçilerin soyunma, yıkanma, yemekhane ve revir olarak kullandıkları kısımlar ile idare binaları da dahil edilecektir.
Ayrıca, fabrika bekçilerinin görevlerini ifa ettikleri yerler ile yatakhane olarak kullandıkları binalar da bu sahaya dahildir.
Fabrika veya imalathanelerde imal edilen malların fabrikaların veya imalathanelerin bulunduğu sahadaki teşhir ve satış mahalleri ile depoları dahil istisna hükmünden faydalandırılacaktır.
Diğer taraftan, fındığı kabuğundan, pamuğu çekirdeğinden ayıran işletmeler, tesirhaneler, yaprak tütününün işlendiği, meyve, hububat, bakliyat ve diğer maddelerin standart (tek biçim) duruma getirildiği işyerleri ile benzeri işletmeler, fabrika ve imalathane tabiri içinde mütalaa edilecektir." açıklamaları yer almaktadır.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre, ........................ Şirketi tarafından ............. Belediyesi sınırlarında Yeşilova Mahallesi E-5 karayolu üzerinde bulunan 2392 parsel sayılı taşınmaz üzerine yapılacak un fabrikasına ait depolama alanı (silo) inşaatının fabrika sahası içinde yer alması halinde bina inşaat harcından istisna tutulması gerekmektedir.
Ancak, söz konusu depolama alanı (silo) inşaatının fabrika binasından ayrı bir sahada yapılması halinde bina inşaat harcının alınacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini ve özelgenin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yeniden değerlendirilerek gereğinin yapılmasını rica ederim.
                                                                                               

                                                                                                               Başkan a.
                                                                                                

Full & Egal Universal Law Academy