Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.0.02.63/6340-241/86775
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.0.02.63/6340-241/86775
Özelge: ……..Şirketinin sahibi bulunduğu gayrimenkule ait teferruatın tapunun beyanlar hanesine tescili sırasında harca tabi tutulması gerektiği hakkında…
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı
 
 
Sayı    : B.07.1.GİB.0.02.63/6340-241/86775                                                         11.09.2009
Konu  : Teferruat hk.
 
 

...............VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

(.......... Grup Müdürlüğü)

(.......... Müdürlüğü)
 
 
İlgi: ........ tarihli ve .......... sayılı yazınız.
 
İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan, ........Kablo San. ve Tic. A.Ş.'ne hitaben düzenlenen ........ tarihli ve .......... sayılı özelgeniz incelendi.
Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin I/11 inci fıkrasında, "Teferruatın tapu siciline kaydında beyan olunan değeri üzerinden binde 3,6" oranında harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 123 üncü maddesinin son fıkrası, "Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır." hükmü yer almaktadır.
Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin yapılan işlemler harca tabi tutulmayacaktır.
Teferruatın tapu siciline işlenmesi işlemi gayrimenkullerde bulunan ve değer ifade eden bir kısım varlıkların tapu kütüğüne kaydedilmek suretiyle tespitinden ibarettir.
Kaldı ki kredinin teminatı için ipotek olarak gösterilecek gayrimenkullere ait teferruatların tapu siciline kaydedilmesi işleminin kredi işlemleri olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Söz konusu yazınız ve eklerinin incelenmesinden, .........Kablo Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yurt dışı kaynaklı kullanılan kredi ile ilgili olarak kredi sözleşmesinin ilgili hükümlerine göre kredinin teminatı olarak şirkete ait kablo imalatı yapılan fabrika binası üzerine ipotek tesis edildiği, sözleşme hükümlerine göre alüminyum folyo tesis binasının tamamlanmasından sonra kredinin teminatı kapsamında ve kredi veren kuruluşun talebi üzerine kablo imalatı yapılan fabrika binası üzerinden ipoteğin kaldırılarak alüminyum folyo tesisi üzerine ipotek tesis edeceği ve ayrıca gayrimenkul üzerine montajı yapılan makine ve teçhizatın da gayrimenkule ait tapu kaydının beyanlar hanesine teferruatı olarak şerhinin verileceği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, .......... Kablo Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin sahibi bulunduğu gayrimenkule ait teferruatın tapunun beyanlar hanesine tescili sırasında 492 sayılı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I-11 inci fıkrası gereğince harca tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini, ........... tarihli ve .........sayılı özelgenizin yazımız esasları doğrultusunda tekrar değerlendirilerek gereğinin yapılmasını rica ederim.
 
                                                                                                                                 Başkan a.

Full & Egal Universal Law Academy