Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.0.GEL.0.41/4102-052154
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.0.GEL.0.41/4102-052154
Özelge: Nakil vasıtası sahibi olan mükellefin zirai kazancının GVK.'nun 53. maddesi gereğince gerçek usulde tespit edilerek vergilendirilmesi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 30.11.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.41/4102-052154
KONU : Nakil vasıtası sahibi olan mükellefin zirai
kazancının GVK.'nun 53. maddesi gereğince gerçek
usulde tespit edilerek vergilendirilmesi hk.
ADANA VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü'ne)
İLGİ : 03/02/1999 gün ve B.07.0.4.DEF.0.01/mük/42-276 sayılı yazınız.
İlgi yazınız ve eklerinin incelenmesinden, ..... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün bir kısım zirai kazanç mükelleflerinin adlarına kayıtlı kamyon ve kamyonetlerini Gelir Vergisi Kanununun 53. maddesinde yer alan "... bir biçerdöver veya benzeri mahiyetteki bir motorlu araca ..." ifadesi doğrultusunda benzeri mahiyette bir motorlu araç olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda tereddüte düştüğü, konu hakkında Defterdarlığınızca tayin edilen özelgede ise 90 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalara da yer verilerek adı geçenlerin elde ettikleri kazançların belirlenen açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesi istenmiştir.

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu'nun 52. maddesinde, "zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Kanun'un 4369 sayılı Kanun'la değişen 53. maddesinin 1. fıkrasında da "Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94. maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54. maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir..." hükme yer almaktadır.

Diğer taraftan, 90 No.lu Tebliğin yayımlandığı tarihten bu yana zirai kazancın vergilendirilmesine ilişkin hükümlerde önemli bazı değişiklikler yapılmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'nun yukarıda değinilen 53. maddesi hükmü de bu değişikliklerden bir tanesidir. Bu düzenleme ile, bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya 10 yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çifççilerin sahip oldukları zirai işletme büyüklüğüne bakılmaksızın gerçek usulde zirai kazanç mükellefi olmaları hükme bağlanmaktadır.

Bu açıklamalar çerçevesinde; nakil vasıtası sahibi olan mükellefin zirai kazancının Gelir Vergisi Kanunu'nun 53. maddesi gereğince gerçek usulde tespit edilerek vergilendirilmesi, ayrıca söz konusu aracın ticari faaliyette (örneğin nakliyecilik) kullanılabilir bir vasıta olması nedeniyle, mükellef nezdinde zaman zaman yoklama yapılarak gerçek durumunun tespit edilmesi ve sonucuna göre işlem yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.

Full & Egal Universal Law Academy