EUR-Lex -  62019TN0492 - HR
Karar Dilini Çevir:
EUR-Lex -  62019TN0492 - HR

16.9.2019   
HR
Službeni list Europske unije
C 312/33

Tužba podnesena 5. srpnja 2019. — GlaxoSmithKline Finance i Setfirst protiv Komisije
(predmet T-492/19)
(2019/C 312/28)
Jezik postupka: engleski

Stranke
Tužitelji: GlaxoSmithKline Finance plc (Brentford, Ujedinjena Kraljevina) i Setfirst Ltd (Brentford) (zastupnici: K. Bacon QC i A. Lyle-Smythe, odvjetnik)
Tuženik: Europska komisija

Tužbeni zahtjev
Tužitelji od Općeg suda zahtijevaju da:

poništi u cijelosti Odluku Komisije C(2019) 2526 final od 2. travnja 2019. o državnoj potpori SA.44896 koju je Ujedinjena Kraljevina provela u odnosu na izuzeće financiranja unutar grupacija kontroliranih stranih društava (CFC);

podredno tomu, poništi pobijanu odluku u mjeri u kojoj se odnosi ili se može odnositi na CFC-ove koji imaju stvarni poslovni nastan i obavljaju stvarne gospodarske djelatnosti u drugoj državi članici;

podredno tomu, poništi pobijanu odluku u mjeri u kojoj ne pruža dostatne informacije korisniku da izračuna točan iznos potpore koju treba vratiti bez pretjerane poteškoće;

podredno tomu, dodijeli ono djelomično poništenje koje Opći sud smatra primjerenim; i

u svakom slučaju, naloži Komisiji snošenje troškova tužitelja u vezi s ovim postupkom.

Tužbeni razlozi i glavni argumenti
U prilog osnovanosti tužbe tužitelj ističe četiri tužbena razloga.
1.
Prvi tužbeni razlog, koji se temelji na tome da je Komisija počinila pogrešku koja se tiče prava utvrdivši da izuzeće financiranja unutar grupacija (GFE) predstavlja prednost s obzirom na to da je za CFC-ove koji imaju stvarni poslovni nastan u drugoj državi članici učinak iz predmeta Cadbury Schweppes (1) da njihova matična društva nisu trebala podlijegati nikakvoj naknadi CFC-a (čak ni smanjenoj naknadi koja je naplaćena kao posljedica djelomičnog GFE-a).
2.
Drugi tužbeni razlog, koji se temelji na tome da je Komisija počinila pogrešku koja se tiče prava, očitu pogrešku u ocjeni te nije navela odgovarajuće obrazloženje utvrdivši da GFE nije bio opravdan na temelju osiguravanja usklađenosti sa slobodom poslovnog nastana.
3.
Treći tužbeni razlog, koji se temelji na tome da je Komisija počinila pogrešku koja se tiče prava i očitu pogrešku u ocjeni zaključivši da GFE nije bio opravdano odstupanje na temelju potrebe da se izbjegne složena i neproporcionalno opterećujuća raspodjela dobiti značajnim funkcijama ljudi na temelju OECD-ovog pristupa raspodjele dobiti stalnim poslovnim nastanima.
4.
Četvrti tužbeni razlog, koji se temelji na tome da je Komisija počinila pogrešku koja se tiče prava ne pruživši odgovarajuće informacije u odnosu na parametre povrata.
(1)  Presuda od 12. rujna 2006. u predmetu Cadbury Schweppes i Cadbury Schweppes Overseas/Commissioner of Inland Revenue (C-196/04, EU:C:2006:544)

Full & Egal Universal Law Academy