Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6183 S. K. m. 51)
RGT: 16.04.2016
RG NO: 29686  
Karar No: 6193         
Karar Tarihi: 30/03/2016
Enerji Piyasası Düzenleme Kumlunun 30/03/2016 tarihli toplantısında;
1) Ekteki;
- Dağıtım Sistemi Sistem Kullanım Anlaşmasının,
- Tüketiciler için Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşmasının,
- Üretim Faaliyeti Gösteren Tüzel Kişiler İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşmasının,
onaylanarak Kurul karar tarihinde yürürlüğe girmesine,
2) Bu Kurul Kararı ile onaylanan anlaşmaların genel hükümlerinin; dağıtım şirketleri ile kullanıcılar arasında daha önce yapılmış bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarının yeni bir anlaşma imzalanmasına gerek olmaksızın uygulanmasına,
karar verilmiştir.
EKLER:
EK-1 Dağıtım Sistemi Sistem Kullanım Anlaşması.
EK-2 Tüketiciler İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması.
EK-3 Üretim Faaliyeti Gösteren Tüzel Kişiler İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması.
DAĞITIM SİSTEM KULLANIM ANLAŞMASI
Tarih: …/…/……
Bu anlaşma;    isim ve/veya unvanı ile kanuni ikametgah adresi aşağıda belirtilen ……………………………………..tesisin/tesislerin, Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuatı uyarınca dağıtım sistemini kullanması için gerekli hüküm ve şartları içermektedir.
Kanuni Adresleri                                                                               Kullanıcı(*):
Kullanıcı Sıfatı: 
KEP:                                                                                                 KEP:
  
Temsile Yetkili Kişiler
(İmzalar)
Dağıtım Şirketi                                                                                  Kullanıcı 
Bu anlaşma, genel hükümleri içeren birinci bölümü (15 madde ve 6 sayfa) ve özel hükümleri ve ekleri içeren ikinci bölümü ile birlikte ayrılmaz bir bütündür.
(*) Kullanıcı: Bu anlaşmada, dağıtım sistemini kullanan üretim faaliyeti gösteren tüzel kişiler ve tedarik şirketlerini ifade eder. 
BİRİNCİ BÖLÜM
MADDE 1. KULLANICIYA ÖZGÜ ŞARTLAR:
Dağıtım sisteminin kullanılmasına ilişkin bilgiler Ek-l’de belirtildiği şekildedir.
MADDE 2. KARŞILIKLI YÜKÜMLÜLÜKLER:
A. Mali Yükümlülükler:
1. Dağıtım Sistemi Kullanım Fiyatı Üzerinden Hesaplanan Bedellerin Ödenmesi:
(1) Kullanıcı, aylık olarak Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği çerçevesinde dağıtım şirketlerince bildirilen uzlaştırmaya esas veriş-çekiş verileri esas alınarak Kurum tarafından onaylanan tarifelere göre hesaplanıp tahakkuk ettirilen dağıtım sistemi kullanımına ilişkin bedelleri Dağıtım Şirketine öder.
(2) Dağıtım şirketi, her türlü vergi ve yükümlülükler de ilave edilmiş olan ayrıntılı ödeme bildirimini, takip eden ay içerisinde kullanıcıya gönderir.
(3) Kullanıcı, ödeme bildiriminin kendisine tebliğ edildiği günü İzleyen 15 (onbeş) gün içerisinde bildirimde yer alan tutarı Dağıtım Şirketine öder. Ödemede gecikilen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde öngörülen gecikme zammı uygulanır.
(4) Maddi hatalar dışında, ödeme bildirimi içeriğine yapılacak herhangi bir itiraz ödemeyi durdurmaz.
(5) Dağıtım Şirketinin hatası nedeniyle fazla tahakkuk edilmiş olan tutara, ödeme bildiriminin tebliğ edildiği günden itibaren 10 (on) gün içerisinde itiraz edilebilir. 10 (on) iş günü içerisinde itiraz sonuçlandırılır. İtirazın kısmen veya tamamen haklı bulunması halinde fazla ödenen tutar, ödeme süresinin bitiminden başlamak üzere 6183 sayılı Amme Alacakların Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanan gecikme zammı da dahil olmak üzere kullanıcıya 3 (üç) iş günü içerisinde iade edilir. Kullanıcıya eksik faturalama yapıldığının tespiti halinde ise Dağıtım Şirketi eksik kısım kadar ilave tahakkuk yapar ve 15 (onbeş) gün ödeme süresi vererek Kullanıcıya ilgili döneme ilişkin ek ödeme bildiriminde bulunur.
(6) Kullanıcının, Dağıtım Şirketine karşı bu anlaşmadan kaynaklanan ödeme yükümlülüklerini son ödeme tarihine kadar yerine getirmemesi durumunda Dağıtım Şirketi tarafından kullanıcıya uyarı bildiriminde bulunulur. Kullanıcı, Dağıtım Şirketi tarafından yapılan uyarı bildirimine rağmen, ödeme yükümlülüğünü bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 8 (sekiz) gün içerisinde yerine getirmezse, kullanıcıdan bu anlaşma kapsamında alınan teminat kullanıcının borçlarına mahsup edilir.
(7) Kullanıcının üretim faaliyeti gösteren tüzel kişi olması halinde, 6 ncı fıkra kapsamında yapılan mahsup işlemi neticesinde teminatın gecikmiş borca yeterli gelmemesi durumunda Dağıtım Şirketi tarafından kullanıcıya kesme bildiriminde bulunulur. Kesme bildiriminin yapıldığı tarihi izleyen 8 (sekiz) gün içerisinde bildirim kapsamındaki ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen kullanıcının sistemle bağlantısı kesilir ve söz konusu yükümlülük ile teminat yükümlüğü tamamlanana kadar kullanıcının bağlantısı yeniden tesis edilmez.
2. Diğer Masraflar:
Bu anlaşmadan doğan vergi, resim, harç gibi yükümlülükler ile diğer masraflar kullanıcı tarafından karşılanır. İlgili mevzuatta bu kapsamda muafiyet tanınan kullanıcıların muafiyet hakları saklıdır.
3. Tazminat:
(a) Kullanıcı, bu anlaşma ve ilgili mevzuata aykırı davranışları sonucunda Dağıtım Şirketinin uğradığı zararları tazmin eder.
(b) Dağıtım şirketi, bu anlaşma ve ilgili mevzuat kapsamında ortaya çıkan tazminatları kullanıcıya öder.
B- Veri Sağlama:
Kullanıcı, dağıtım sistemi kullanım fiyatının hesaplanmasına ilişkin talep edilen gerekli bilgi ve belgeyi Dağıtım Şirketine verir.
MADDE 3. MÜCBİR SEBEP HALLERİ:
(1) Bu anlaşma kapsamındaki yükümlülükler Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde belirtilen mücbir sebeplerden dolayı yerine getirilemediği takdirde, mücbir sebep olayının veya etkilerinin devam ettiği ve yükümlülüğün yerine getirilmesini engellediği süre boyunca etkilenen yükümlülükler askıya alınır.
(2) Mücbir sebeplerden dolayı yükümlülüğünü yerine getiremeyen kullanıcı; mücbir sebebe yol açan koşulları, mahiyetini ve tahmini süresini açıklayan mücbir sebep bildirim raporunu, mücbir sebebin süresi boyunca yükümlülüklerini yerine getirememe durumunu ortadan kaldırmak için aldığı önlemleri ve güncel bilgileri içeren raporları mücbir sebebin oluştuğu tarihi takip eden 30 (otuz) gün içerisinde Dağıtım Şirketine gönderir.
MADDE 4. DEVİR, TEMLİK VE REHİN:
(1) Kullanıcı, bu anlaşma kapsamındaki haklarını veya yükümlülüklerini önceden Dağıtım Şirketinden yazılı onay almaksızın başkalarına devir, temlik ve rehne konu edemez.
(2) Devir ve temlik;
a) Devir ve temlik edilmesi teklif edilen kişi bu Anlaşmaya taraf olacağını, Anlaşmanın tüm hüküm ve şartlarına uyacağını ve yükümlülüklerini yerine getireceğini Dağıtım Şirketine doğrudan taahhüt etmeden,
b) Kullanıcı, kendi yükümlülükleri için vermiş olduğu teminatı devir ve temlik edilmesi teklif edilen kişinin yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde genişletmeden veya Dağıtım Şirketine eşdeğer bir teminat sağlayan yeni bir teminatla değiştirmeden,
geçerli olmaz.
(3) Dağıtım şirketi bu anlaşmadan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini Kurul onayı almaksızın devir, temlik ve rehin edemez.
MADDE 5. HİZMET ALIMI:
Dağıtım Şirketi ile kullanıcı, önceden birbirlerinin yazılı onayını almaksızın, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini hizmet alımı yoluyla başkalarına gördürebilir. Hizmet alımı yoluna gidilmesi, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin devri anlamına gelmez. Hizmet alımında bulunan kullanıcı, bu durumu uygulamanın başlamasından en az 3 (üç) iş günü öncesinden Dağıtım Şirketine yazılı olarak bildirir.
MADDE 6. GİZLİLİK:
Taraflar, ilgili mevzuatın uygulanması sonucu veya piyasa faaliyetleri yahut işbu anlaşmanın uygulanması sonucu sahip oldukları ticari önemi haiz bilgilerin gizli tutulması için gerekli tedbirleri almak ve kendi iştirakleri ve/veya hissedarları olan tüzel kişiler dahil üçüncü şahıslara açıklamamak ve ilgili mevzuat ile öngörülen hususlar dışında kullanmamakla yükümlüdür.
MADDE 7. FERAGAT:
Taraflar yazılı olarak haklarından feragat etmediği sürece; ilgili mevzuat ve bu anlaşma kapsamındaki hakların kullanılmasındaki gecikme, bu haklan kısmen veya tamamen ortadan kaldırmaz ve bu haklardan feragat edildiği anlamına gelmez. Bir hakkın kısmen kullanılması, bu hakkın veya başka bir hakkın ileride kullanımını engellemez.
MADDE 8. EK PROTOKOLLER/EK SÖZLEŞMELER:
(1) Taraflar, karşılıklı mutabakat sağlamaları halinde aralarında mevzuat çerçevesinde bu anlaşmaya aykırı olmamak üzere, bu anlaşmaya ek olarak ilave ve/veya değişiklik protokolleri/sözleşmeleri yapabilir.
(2) Bu anlaşmanın birinci bölümünde yer alan genel hükümler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurul kararı ile değiştirilebilir.
MADDE 9. SONA ERME:
(l) Bu anlaşma;
a) Kullanıcının lisansının iptal edilmesi veya sona ermesi halinde,
b) Dağıtım Şirketi ile üretim faaliyeti gösteren kullanıcı arasında imzalanan Bağlantı Anlaşmasının sona ermesi halinde,
c) Kullanıcının iflasının kesinleşmesi veya acze düşmesi hallerinde, kendiliğinden sona erer.
(2) Kullanıcının, bu anlaşmaya konu dağıtım sistemi kullanımım sona erdirmek üzere Dağıtım Şirketine yazılı olarak başvurması halinde, tarafların mutabık kalacakları tarihte bu anlaşma sona ermiş kabul edilir. Bu durumda kullanıcı, dağıtım sistemi kullanımını sona erdirme talebini Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nde belirtilen süre ve uygulamalara göre Dağıtım Şirketine yazılı olarak bildirir.
(3) Bu anlaşmanın sona ermesi, tarafların bu anlaşmadan kaynaklanan mali yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
MADDE 10. KISMİ HÜKÜMSÜZLÜKTE ANLAŞMANIN GEÇERLİLİĞİ:
Bu anlaşmanın herhangi bir hükmünün, batıl, hükümsüz, geçersiz, uygulanamaz veya mevzuata aykırı olduğu tespit edilirse; bu durum anlaşmanın geri kalan hükümlerinin geçerliğini kısmen veya tamamen ortadan kaldırmaz.
MADDE 11. ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ:
(1) Dağıtım Şirketi ile kullanıcının bu anlaşmanın hükümleri üzerinde mutabakata varamamaları halinde, taraflar anlaşmazlığın çözümü konusunda Kuruma yazılı
olarak başvuruda bulunabilir.
(2) İşbu anlaşmadan doğan uyuşmazlıklar görevli ve yetkili mahkemelerde çözülür.
MADDE 12. BİLDİRİMLER:
(1) Bu anlaşma uyarınca yapılacak bildirimler noter aracılığıyla, bu anlaşmada yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi yoluyla veya Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nde öngörülen usullere göre yapılır.
(2) Dağıtım Şirketinin adres değişikliği, resmi internet sayfasında yayımlanarak bildirilir. Kullanıcı, iletişim adresindeki değişikliği Dağıtım Şirketine değişiklik gerçekleştikten sonraki 10 (on) gün içinde bildirmekle yükümlüdür.
MADDE 13. MEVZUATA UYUM:
Bu anlaşmanın yürürlük tarihinden sonraki ilgili mevzuat değişiklikleri taraflar için bağlayıcıdır.
MADDE 14. TEMİNAT ALINMASI:
(1) Kullanıcı, bu anlaşma kapsamındaki sistem kullanım bedeline ilişkin ödeme yükümlülüklerinin teminat altına alınabilmesini teminen Dağıtım Şirketine teminat olarak nakit veya kesin ve süresiz banka teminat mektubu verir. Ancak, her koşulda alınan teminat miktarı,
a) Kullanıcının üretim faaliyeti gösteren tüzel kişi olması durumunda anlaşma tarihinden önceki bir yıl içinde kendisine tahakkuk ettirilen aylık sistem kullanım bedellerinin en yükseğinin 2 (iki) katından,
b) Kullanıcının tedarik şirketi veya serbest tüketicilere doğrudan satış yapan üretim şirketi olması halinde, ilgili dağıtım bölgesi sınırlarında bulunan ve portföyünde yer alan tüketiciler için anlaşma tarihinden önceki bir yıl içinde tahakkuk ettirilen aylık sistem kullanım bedellerinin aylık toplamlarının en yükseğinin 2 (iki) katından,
daha fazla olamaz. Bu anlaşma kapsamında kullanıcıdan alınan teminatlar EK-2’de belirtilmiştir.
(2) Alınan teminat miktarı, kullanıcının veya kullanıcının portföyünde yer alan tüketicilerin geriye dönük 1 (bir) yıllık üretiminin/ tüketiminin bulunmaması durumunda söz konusu kullanıcıya veya tüketiciye ilişkin olarak,
(a) Kullanıcının üretim faaliyeti gösteren tüzel kişi olması halinde kullanıcının üretim lisansında yer alan kurulu gücü ve yıllık üretim miktarının onikide birine göre tarifesine uygun olarak hesaplanan bedelin iki katından,
(b) Kullanıcının tedarik şirketi veya serbest tüketicilere doğrudan satış yapan üretim şirketi olması halinde, ilgili dağıtım bölgesi sınırlarında bulunan ve portföyünde yer alan tüketicilerin Bağlantı Anlaşmasında belirtilen anlaşma gücü ile bir ayda 20 (yirmi) gün ve günde 8 (sekiz) saat çalışacağı varsayılarak tarifesine uygun olarak hesaplanan bedelin iki katından,
fazla olamaz.
(3) Teminatın tamamının veya bir kısmının bu anlaşmanın 2 nci maddesi kapsamında kullanıcının borçlarına mahsup edilmesi, kullanıcının ilgili dağıtım bölgesi sınırları içerisindeki tüketim miktarında artış olacağının Piyasa İşletmecisi nezdindeki kayıtlar sonucunda tespit edilmesi veya son dönem faturasının teminat arttıranını gerektirmesi hallerinde kullanıcı tarafından verilen teminatlar Dağıtım Şirketi tarafından yapılan bildirimi izleyen 10 (on) iş günü içerisinde, ek teminat verilmek sureti ile tamamlanır veya yenilenir. Teminat tamamlama veya yenileme yükümlülüğünü yerine getirmeyen kullanıcının durumu Dağıtım Şirketi tarafından ilgili mevzuat kapsamında Kuruma bildirilir.
(4) Anlaşmanın sona ermesi halinde kullanıcının doğmuş ve/veya doğacak mali yükümlülüklerini aşan teminat miktarı herhangi bir talep aranmaksızın kullanıcıya 30 (otuz) gün içerisinde iade edilir.
MADDE 15. YÜRÜRLÜĞE GİRME:
Bu Anlaşma imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.
Ekler:
1. Dağıtım Sisteminin Kullanılmasına İlişkin Bilgiler,
2. Teminatlar.
İKİNCİ BÖLÜM
EK-1
DAĞITIM SİSTEMİNİN KULLANILMASINA İLİŞKİN BİLGİLER
Lisans No       :
Lisans Tarihi   :
Lisans Süresi   :
Tesis Adresi    :
Dağıtım Bölgesi         :
Transformatör Merkezi/EİH  :
Gerilim Seviyesi         :
Ölçüm Noktası           :
Sistem Kullanımı İçin Öngörülen Tarih         : 
EK-2
TEMİNATLAR
DAĞITIM SİSTEMİNE BAĞLANTI ANLAŞMASI
(TÜKETİCİLER İÇİN)
Tarih: .../.../……                                                                                Kullanıcı(*)No:……..
Bu anlaşma; isim ve/veya unvanı ile kanuni ikametgah adresi aşağıda belirtilen kullanıcıya ait…………………………………..tesisinin, Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca ……………………bağlanması için gerekli hüküm ve şartları içermektedir.
Kanuni Adresleri                                                                               Kullanıcı:
Kullanıcı Sıfatı:
KEP:                                                                                                 KEP:
Temsile Yetkili Kişiler
(İmzalar)
Dağıtım Şirketi                                                                                  Kullanıcı
Bu anlaşma, genel hükümleri içeren birinci bölümü (24 madde ve 9 sayfa) ve özel hükümleri ve ekleri içeren ikinci bölümü ile birlikte ayrılmaz bir bütündür.
(*) Kullanıcı: Bu anlaşmada, dağıtım sistemine bağlantı yapan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder. 
BİRİNCİ BÖLÜM
MADDE 1. BAĞLANTI BİLGİLERİ:
Bağlantı bilgileri Ek-l’de belirtilmiştir.
MADDE 2. GEÇİCİ BAĞLANTI:
Kullanıcının geçici olarak dağıtım sistemini kullanmak istemesi durumunda, geçici bağlantı, bağlantı noktasına kadar tesislerin tamamının kullanıcı tarafından yapılması ve işletme bakım, onarım ve yenileme işlerinin kullanıcıya ait olması şartıyla gerçekleştirilir. Geçici bağlantıdan üçüncü şahıslar yararlanamaz. Kullanıcının geçici bağlantı ihtiyacı ortadan kalktıktan sonra transformatör ve besleme hattı kalıcı olarak tesis edilmemiş ise tesisler kullanıcı tarafından sökülür.
MADDE 3. ANLAŞMA GÜCÜ:
(1) Anlaşma gücü Ek-l’de yer alan ve ilgili mevzuata göre belirlenen bağlantı gücüdür. Kullanıcı, bağlantı noktasından anlaşma gücünün üzerinde elektrik enerjisi alamaz.
(2) Kullanıcının anlaşma gücünü ihlal etmesi durumunda Dağıtım Şirketi, ilgili mevzuat uyarınca işlem tesis eder.
(3) Dağıtım Şirketi, elektrik dağıtımım olumsuz yönde etkileyecek şekilde anlaşma gücünün üzerinde elektrik enerjisi alınmaması ve verilmemesi için otomatik enerji kesme sistemlerini devreye alabilir.
MADDE 4. MÜLKİYET SINIRLARI:
(1) Dağıtım Şirketi ile kullanıcı arasındaki tesis ve/veya teçhizatın mülkiyet sınırları Ek-2’de belirtildiği şekildedir.
(2) Dağıtım Şirketi ve kullanıcı tarafından işletme sınırlarında yer alan tesis ve/veya teçhizatın bakım/onarımı, işletilmesi ve korunması ile ilgili olarak yetki ve sorumluluğun hangi tarafta olduğunu belirleyen yetki çizelgesi ve dağıtım sistemi ile kullanıcı tesisleri ve/veya iletim sistemi arasındaki işletme sınırlarında veya ortak sorumluluğun bulunduğu yerlerde uygulanacak güvenlik yönetimi sistemine ilişkin hususlar, bağlantının tesis edilmesinden 15 (onbeş) gün önce Dağıtım Şirketi tarafından kullanıcı ile müzakere edilmek suretiyle düzenlenir ve bu anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir.
MADDE 5. KARŞILIKLI YÜKÜMLÜLÜKLER:
A. Dağıtım Sistemi Yarlıklarının Yapımının Kullanıcı Tarafından Üstlenilmesi veya Finanse Edilmesi:
(1) Dağıtım sistemine bağlantı yapılması halinde, sistem kullanımı açısından kapasitenin yetersiz olması nedeniyle genişleme yatırımı veya yeni yatırım yapılmasının gerekli olduğu ve yeterli finansmanın mevcut olmadığı hallerde; söz konusu yatırım Dağıtım Şirketi adına kullanıcı tarafından ilgili mevzuat kapsamındaki teknik standartlar sağlanarak yapılabilir veya finanse edilebilir. Bu durumda, gerçekleşen yatırıma ait toplam harcama tutarı için Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uygulama yapılır.
(2) Genişleme yatırımı veya yeni yatırımın kullanıcı tarafından yapılması veya finansmanının sağlanması halinde, Dağıtım Şirketi ile kullanıcı arasında tesis sözleşmesi imzalanır. Taraflarca tesis sözleşmesi imzalanmadan kullanıcı tarafından yapılan dağıtım tesisi niteliğindeki tesislerin dağıtım sistemi ile bağlantısı sağlanmaz.
B. Mali Yükümlülükler:
1. Bağlantı Bedeli:
Dağıtım Şirketinin Kurul tarafından onaylı tarifesindeki yönteme göre hesaplanan bağlantı bedeli kullanıcı tarafından Dağıtım Şirketine ödenir.
2. İşletme ve Bakım Masraflarının Karşılanması:
Bağlantı varlıklarının işletme ve balcım masrafları, mülkiyet sınırları dahilinde ilgili taraflarca karşılanır.
3. Diğer Masraflar:
Bu anlaşmadan doğan vergi, resim, harç gibi yükümlülükler ile diğer masrafların tamamı kullanıcıya aittir. İlgili mevzuatta bu kapsamda muafiyet tanınan kullanıcıların muafiyet hakları saklıdır.
4. Tazminat:
(a) Kullanıcı, bu anlaşma ve ilgili mevzuata aykırı davranışları sonucunda Dağıtım Şirketinin uğradığı zararları tazmin eder.
(b) Dağıtım şirketi, bu anlaşma ve ilgili mevzuat kapsamında ortaya çıkan tazminatları kullanıcıya öder.
C. Teknik Hükümler:
1. Veri Sağlama:
Kullanıcı, bağlantının gerçekleştirilmesi için talep edilen gerekli bilgi ve belgeyi Dağıtım Şirketine verir.
2. Koruma ve Ölçüm Sistemi:
Koruma:
Kullanıcı; uygulanacak koruma sistemi ile ilgili tasarımlarını ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilen şartlara uygun olarak hazırlayarak Dağıtım Şirketine sunar ve koruma ayarlarını Dağıtım Şirketi ile varacağı mutabakat uyarınca Dağıtım Şirketinin kontrol ve koordinasyonu altında yapar. Dağıtım Şirketi ile kullanıcının mutabakata vardığı koruma sistemi ayarları ile ilgili ayrıntılar Ek-3’te belirtilmiştir.
Ölçüm Sistemi:
(a) Ölçüm sisteminde ilgili mevzuatta tanımlanan sayaçlar kullanılır.
(b) Ölçüm sistemi ile ilgili projeler, mevzuata uygun olarak kullanıcı tarafından hazırlanır ve Dağıtım Şirketinin onayına sunulur.
(c) Kullanıcı; ölçüm sisteminin karşılıklı kayıt altına alınması, ölçüm sistemini oluşturan teçhizatın projeye göre kontrolünün ve doğruluk muayenesinin yapılması için Dağıtım Şirketine bildirimde bulunur.
(d) Ölçüm sisteminde yer alan sayaçlarla ilgili devreye alma ve periyodik muayene işlemleri Ek-4’e uygun olarak gerçekleştirilir.
(e) Taraflardan biri ölçüm sisteminin hatalı ölçüm yaptığını iddia ederse, iddia sahibi taraf, sayaç(lar)ın bağlı bulunduğu ölçüm sisteminin her iki taraf temsilcilerinin huzurunda muayene edilmesini isteyebilir. Bu durumda, ölçüm sistemi önceden bildirilen ve üzerinde mutabık kalınan tarihte veya bir tarih üzerinde anlaşılamadığı takdirde bildirim tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde (d) bendinde belirtildiği şekilde muayene edilir.
(f) (e) bendi kapsamında yapılan muayene sonucunda oluşan masraflar hususunda Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan konuya ilişkin hükümler uygulanır.
3. İletişim:
Kullanıcı ile iletişimin temin edilmesi için; ilgili mevzuat kapsamında öngörülen donanımlar, kullanıcı tesisinin dağıtım sistemine bağlanması aşamasında Dağıtım Şirketi ile görüşülmek suretiyle belirlenir. İletişim sistemine ilişkin bilgiler Ek-5’te belirtilmiştir.
4.Kompanzasyon:
(1)Kompanzasyona ait uygulamalar ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.
(2) Kullanıcının her bir ölçüm noktasından çekeceği endüktif reaktif enerjinin/vereceği kapasitif reaktif enerjinin, aktif enerjiye oranı ilgili mevzuata uygun olmak zorundadır.
5.Harmonik Bozulmalar, Fliker Şiddeti ve Faz Dengesizliği:
Harmonik bozulmalar, fliker şiddeti ve faz dengesizliğinin giderilmesine ilişkin uygulamalar ilgili mevzuata uygun olarak yapılır.
6. Talep Kontrolü:
Dağıtım Şirketi, kullanıcının talep kontrolünden etkilenme olasılığı bulunması halinde etkilenen tarafı mümkün ise önceden haberdar eder. Kullanıcının talep kontrolü uygulamalarına ilişkin hak ve yükümlülükleri Ek-6’da yer almaktadır.
MADDE 6. ERİŞİM ve MÜDAHALE HAKLARI:
(1) Dağıtım Şirketi, mülkiyetin gayri ayni haklar da dahil olmak üzere;
(a) Bağlantı ve dağıtım sistemi varlıklarının tesisi, işletmesi, bakımı, kontrolü, test edilmesi ve sökülmesi,
(b) Ölçüm sistemlerine zaman sınırlaması olmaksızın erişim, hakkına sahiptir.
(2) Taraflar, temsilcileri, çalışanları ve taraflarca davet edilen diğer kimseler;
(a) Can ve mal güvenliğinin sağlanması için yapılması gereken acil durum müdahaleleri,
(b) Dağıtım Şirketinin, dağıtım sistemini ilgili mevzuatta yer alan hükümler uyarınca işletebilmek amacıyla yapacağı müdahaleler,
dışında diğer tarafın tesis ve/veya teçhizatına müdahale edemez.
MADDE 7. MÜCBİR SEBEP HALLERİ:
(1) Bu anlaşma kapsamındaki yükümlülükler Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde belirtilen mücbir sebeplerden dolayı yerine getirilemediği takdirde, mücbir sebep olayının veya etkilerinin devam ettiği ve yükümlülüğün yerine getirilmesini engellediği süre boyunca etkilenen yükümlülükler askıya alınır.
(2) Mücbir sebeplerden dolayı yükümlülüğünü yerine getiremeyen kullanıcı; mücbir sebebe yol açan koşulları, mahiyetini ve tahmini süresini açıklayan mücbir sebep bildirim raporunu, mücbir sebebin süresi boyunca yükümlülüklerini yerine getirememe durumunu ortadan kaldırmak için aldığı önlemleri ve güncel bilgileri içeren raporları mücbir sebebin oluştuğu tarihi takip eden 30 (otuz) gün içerisinde Dağıtım Şirketine gönderir.
MADDE 8. KULLANICI BAĞLANTISININ VE/VEYA ENERJİSİNİN KESİLMESİ:
(1) Dağıtım Şirketi;
a) Bu anlaşma ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince enerji kesilmesini gerektiren durumlarda en az 5 (beş) gün önceden bildirimde bulunmak suretiyle,
b) Dağıtım sisteminin herhangi bir bölümünün Dağıtım Şirketi tarafından test ve kontrolünün, tadilatının, bakımının, onaranının veya genişletilmesinin gerektirdiği durumlarda en az 2 (iki) gün önceden bildirimde bulunmak suretiyle,
c) Mücbir sebep hallerinden birine bağlı durumlarda,
d) Can ve mal güvenliğinin sağlanmasının gerektirdiği durumlarda,
e) Dağıtım sistemini veya enerji alınan veya verilen başka bir sistemi etkileyen veya etkileme ihtimali olan kaza, sistem arızası veya acil durumlarda,
kullanıcının tesis ve/veya teçhizatının bağlantısını kesebilir.
(2) Enerji kesintisine neden olan durumun ortadan kalkmasından sonra kullanıcıya ait tesis ve/veya teçhizat ilgili mevzuatta belirtilen süre içerisinde yeniden enerjilendirilir.
(3) Kullanıcının bağlantı noktasında enerjisinin kesilmesine ilişkin yazılı talebi Dağıtım Şirketi tarafından, varılan mutabakat çerçevesinde yerine getirilir.
MADDE 9. DAĞITIM SİSTEMİNDEN AYRILMA:
(1) Kullanıcı, bu anlaşmaya konu tesis ve/veya teçhizatım sistemden ayırma talebini en az 4 (dört) ay önceden Dağıtım Şirketine yazılı olarak bildirir.
(2) Dağıtım Şirketi ile kullanıcı farklı bir süre için mutabık kalmadıkları takdirde, sistemle bağlantının fiziki olarak kesilmesini takip eden 4 (dört) ay içerisinde birbirlerinin arazisi içinde bulunan varlıklarını kaldırırlar.
MADDE 10. TEMİNATLAR:
(1) Sisteme bağlantı yapılmasının Dağıtım Şirketi tarafından ilave yatırım gerektirdiği hallerde veya sistem kullanımı açısından kapasitenin yetersiz olması nedeniyle genişleme yatırımı veya yeni yatırım yapılmasının gerekli olduğu ve yeterli finansmanın mevcut olmaması nedeniyle söz konusu yatırımın finansman koşulları Dağıtım Şirketi tarafından uygun bulunarak ilgili kullanıcı tarafından finanse edildiği hallerde, Dağıtım Şirketi tarafından üstlenilen mali yükümlülüklerin teminat altına alınabilmesini teminen kullanıcıdan Ek-7’de belirtilen teminatlar alınır. Ancak kullanıcının bu madde kapsamında finanse ettiği yatırımın karşısında Dağıtım Şirketi herhangi bir mali yükümlülük altına girmiyorsa bu teminat alınmaz.
(2) Bağlantı yapılıp tüm yükümlülükler yerine getirildikten sonra kullanıcının teminatı 30 (otuz) gün içerisinde kullanıcıya İade edilir.
MADDE 11. DEVİR, TEMLİK VE REHİN:
(1) Kullanıcı, bu anlaşma kapsamındaki haklarını veya yükümlülüklerini önceden Dağıtım Şirketinden yazılı onay almaksızın başkalarına devir, temlik ve rehne konu edemez.
(2) Devir ve temlik;
a) Devir ve temlik edilmesi teklif edilen kişi bu Anlaşmaya taraf olacağını, Anlaşmanın tüm hüküm ve şartlarına uyacağını ve yükümlülüklerini yerine getireceğini Dağıtım Şirketine doğrudan taahhüt etmeden,
b) Kullanıcı, kendi yükümlülükleri için vermiş olduğu teminatı devir ve temlik edilmesi teklif edilen kişinin yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde genişletmeden veya Dağıtım Şirketine eşdeğer bir teminat sağlayan yeni bir teminatla değiştirmeden,
geçerli olmaz.
(3) Dağıtım şirketi bu anlaşmadan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini Kurul onayı almaksızın devir, temlik ve rehin edemez.
MADDE 12. HİZMET ALIMI:
Dağıtım Şirketi ile kullanıcı, önceden birbirlerinin yazılı onayını almaksızın, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini hizmet alımı yoluyla başkalarına gördürebilir. Hizmet alımı yoluna gidilmesi, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin devri anlamına gelmez. Hizmet alımında bulunan kullanıcı, bu durumu uygulamanın başlamasından en az 3 (üç) iş günü öncesinden Dağıtım Şirketine yazılı olarak bildirir.
MADDE 13. GİZLİLİK:
Taraflar, ilgili mevzuatın uygulanması sonucu veya piyasa faaliyetleri yahut işbu anlaşmanın uygulanması sonucunda sahip oldukları ticari önemi haiz bilgilerin gizli tutulması için gerekli tedbirleri almak ve kendi iştirakleri ve/veya hissedarları olan tüzel kişiler dahil üçüncü şahıslara açıklamamak ve ilgili mevzuat ile öngörülen hususlar dışında kullanmamakla yükümlüdür.
MADDE 14. FERAGAT:
Taraflar yazılı olarak haklarından feragat etmediği sürece; ilgili mevzuat ve bu anlaşma kapsamındaki hakların kullanılmasındaki gecikme, bu haklarını kısmen veya tamamen ortadan kaldırmaz ve bu haklardan feragat edildiği anlamına gelmez. Bir hakkın kısmen kullanılması, bu hakkın veya başka bir hakkın ileride kullanımını engellemez.
MADDE 15. CEZAİ ŞARTLAR:
(1) Kullanıcının ilgili mevzuat ve bu anlaşma hükümlerinin herhangi birini ihlal etmesi durumunda, Dağıtım Şirketi, aşağıda yer alan cezai şartları uygular. 
İhlalin Tanımı
Kullanıcı Tarafından Dağıtım Şirketine Ödenmesi Gereken Ceza
Kullanıcının bağlantı noktasından anlaşma  gücü üzerinde elektrik enerjisi alması
Dağıtım şirketi tarafından ilgili mevzuat hükümleri uyarınca işlem tesis edilir.
Kullanıcının iletim şalt sahalarının Dağıtım Şirketinin kullanımındaki OG haralarına bağlı tek bir tüzel kişi olması durumunda, ilgili ayda sistemden alman gücün anlaşma gücünü aştığı değerlerin aylık olarak en yükseği dikkate alınarak ilgili aya ait Kurul
tarafından onaylanmış “tüketiciler için iletim sistemi sistem kullanım fiyatı” üzerinden gerçekleşen güç aşım miktarı kadar kullanıcıya ceza uygulanır. Çift terimli tarife kapsamına giren kullanıcılardan Kurul onaylı tarife tablolarında yer alan güç aşım bedeline tabi olanlara bu hükümler uygulanmaz.
Kullanıcının tesis ve/veya teçhizatının bu anlaşma ve ilgili mevzuatta belirtilen fliker, harmonik gibi bozucu etkilere ilişkin sınır değerlerini aşması üzerine yapılan uyarı bildirimden itibaren Kullanıcının AG kullanıcısı olması durumunda 60 (altmış) iş günü, OG kullanıcısı olması durumunda 120 (yüzyirmi) iş günü içerisinde bu ihlalin sonlandırılmaması
Verilen sürenin sonunda durumun düzeltilmemiş olmasının tespiti halinde kullanıcının bağlantısı kesilir.
Kullanıcının ilgili mevzuatta tanımlanan emniyet tedbirlerini almaması, yanlış manevrası, test ve işletme hatası veya teçhizat arızası gibi nedenlerle Dağıtım Şirketi çalışanlarının, tesislerinin, dağıtım sisteminin olumsuz yönde etkilenmesi
İçinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem Kullanım bedelinin %5’i oranında hesaplanan ceza uygulanır. Ceza, 00.00­24.00 saatleri arasında bir defadan fazla uygulanmaz.
Kullanıcıya ait arızalı iletişim teçhizatının Dağıtım Şirketinin yazılı uyarısına rağmen onarılmaması/değiştirilmemesi ve bu durumu ile kullanılmaya devam edilmesi
Gerekli onaranın/değişikliğin yapılmayıp ihlalin devam ettiği her gün için içinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem Kullanım bedelinin %1’i oranında hesaplanan ceza uygulanır.
İletim şalt sahalarının Dağıtım Şirketinin kullanımındaki OG haralarına özel hattı ile bağlı tek bir tüzel kişi durumundaki Kullanıcıların kendi teçhizatlarından kaynaklanan sebeplerle meydana gelen fıder açmaları.
TEİAŞ ile Dağıtım Şirketi arasında imzalanan sistem kullanım anlaşması uyarınca, Dağıtım Şirketi tarafından TEİAŞ’a ödenen ceza bedelleri cezaya neden olan kullanıcıya aynen yansıtılır.
İletim şalt sahalarının Dağıtım Şirketinin kullanımındaki OG haralarına bağlı tek bir tüzel kişi durumundaki Kullanıcının ardı ardına 4 (dört) fatura dönemi boyunca anlaşma gücünün % 20’sinin altında sistemden güç çekmesi
Bu durumun gerçekleşmesi halinde Dağıtım Şirketi, kullanıcıyı yazılı olarak uyarır. Uyarının tebliğinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde kullanıcı anlaşmayı revize eder. Kullanıcı bu yükümlülüğünü yerine getirmezse anlaşma gücü üzerinden bir ayda 20 (yirmi) gün ve günde 8 (sekiz) saat çalışacağı varsayılarak hesaplanan bedel, Dağıtım sistem kullanım bedeli olarak kullanıcıya fatura edilir.
(2) Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nde tanımlanan geçici, kısa ve uzun süreli kesintiler, iletim sisteminden kaynaklanan kesintiler ve mücbir sebepler sonucu oluşan kesintiler dışında Dağıtım Şirketinin kullanıcıya taahhüt ettiği anlaşma gücünün Kullanıcıdan kaynaklanmayan bir nedenle sağlayamaması durumunda, bu gücün sağlanamadığı süre boyunca sağlanamayan güce karşılık gelen dağıtım sistem kullanım fiyatına göre hesaplanan bedel Dağıtım Şirketi tarafından kullanıcıya ödenir.
MADDE 16. EK PROTOKOLLER/EK SÖZLEŞMELER:
(1) Taraflar, karşılıklı mutabakat sağlamaları halinde aralarında mevzuat çerçevesinde bu anlaşmaya aykırı olmamak üzere, bu anlaşmaya ek olarak ilave ve/veya değişiklik protokolleri/sözleşmeleri yapabilir. Bu anlaşmadaki kullanım yeri mevcut olduğu sürece bu anlaşma yürürlükte kalır ve kullanıcı değişikliği olması halinde yeni kullanıcı, bu anlaşmanın hükümlerini aynen kabul etmiş sayılır.
(2) Bu anlaşmanın birinci bölümünde yer alan genel hükümler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurul kararı ile değiştirilebilir.
MADDE 17. TADİLATLAR:
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği hükümlerine göre yapılan tadilat, Ek-8’e işlenir.
MADDE 18. SONA ERME:
(1) Bu anlaşma, Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği çerçevesinde, kullanım yeri mevcut olduğu sürece yürürlükte kalır.
(2) Bu anlaşmanın sona ermesi, tarafların bu anlaşmadan kaynaklanan mali yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
MADDE 19. GERÇEĞE AYKIRI BEYAN:
(1) Bağlantı yapılacak tesisin mülkiyetine ilişkin olarak gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi halinde, dağıtım şirketi tarafından, kullanıcının anlaşmanın yapıldığı tarihteki beyanını kanıtlayıcı belgeleri 3 (üç) iş günü içerisinde sunması istenir. Anlaşmanın yapıldığı tarihteki beyanını kanıtlayıcı bir belgeyi sunmayan kullanıcıya, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında yapılacak işlemler uygulanır.
(2) Kullanıcının gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilirse bu anlaşma kendiliğinden sona erer.
(3) Kullanıcının anlaşmada yer verilen mülkiyet durumunu gerçeğe aykırı olarak beyan etmesi sonucu dağıtım şirketinin uğradığı zararlar kullanıcı tarafından karşılanır.
                                                                                                                                 
MADDE 20. KISMİ HÜKÜMSÜZLÜKTE ANLAŞMANIN GEÇERLİLİĞİ:
Bu anlaşmanın herhangi bir hükmünün, batıl, hükümsüz, geçersiz, uygulanamaz veya mevzuata aykırı olduğu tespit edilirse; bu durum anlaşmanın geri kalan hükümlerinin geçerliliğini kısmen veya tamamen ortadan kaldırmaz.
MADDE 21. ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ:
(1) Dağıtım Şirketi ile kullanıcının bu anlaşmanın hükümleri üzerinde mutabakata varamamaları halinde, taraflar, anlaşmazlığın çözümü konusunda Kuruma yazılı olarak başvuruda bulunabilir.
(2) İşbu anlaşmadan doğan uyuşmazlıklar görevli ve yetkili mahkemelerde çözülür.
MADDE 22. BİLDİRİMLER:
(1) Bu anlaşma uyarınca yapılacak bildirimler noter aracılığıyla, bu anlaşmada yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi yoluyla veya Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nde öngörülen usullere göre yapılır.
(2) Dağıtım Şirketinin adres değişikliği, resmi internet sayfasında yayımlanarak bildirilir. Kullanıcı, iletişim adresindeki değişikliği Dağıtım Şirketine değişiklik gerçekleştikten sonraki 10 (on) gün içinde bildirmekle yükümlüdür.
MADDE 23. MEVZUATA UYUM:
Bu anlaşmanın yürürlük tarihinden sonraki mevzuat değişiklikleri taraflar için bağlayıcıdır.
MADDE 24. YÜRÜRLÜĞE GİRME:
Bu anlaşma 15 inci maddede belirtilen cezai şartlar açısından anlaşmanın imzalanmasını takip eden aydan itibaren, diğer hükümleri açısından ise imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.
EKLER
1. Bağlantı Bilgileri,
2. Mülkiyet Sınırları Çizelgesi,
3. Koruma Ayarları,
4. Devreye Alma Testleri,
5. İletişim Sistemine İlişkin Bilgiler,
6. Kullanıcının Talep Kontrolü Uygulamalarına İlişkin Hak ve Yükümlülükleri,
7. Teminatlar,
8. Tadilat,
9. Özel Hususlar,
10. Tesis Sözleşmesi.
İKİNCİ BÖLÜM
EK-1
BAĞLANTI BİLGİLERİ
Tesisin Adresi :
Kullanıcının Bağlanacağı Nokta:
Gerilim Seviyesi:
Ölçüm Noktası:
Bağlantı İçin Öngörülen Tarih:
(Dağıtım Şirketinin fiziki bağlantıya ilişkin olarak verdiği termin programı çerçevesinde) Bağlantı Bedeli:
Anlaşma Gücü:
Kurulu Güç                : ………………..kW
Tahsis Edilen Güç      : ………………..kW
Bağlantı Gücü            : ………………..kW
Bağlantı Varlıkları:
Tedarikçinin
Lisans No :
Adı:
Geçici Bağlantının
Amacı:
Bağlantı Noktası:
Süresi:
Ölçüm Sistemi Tek Hat Şeması:
Enerji Müsaade Belgesi:
Tapu Kaydı:
Elektrik Projesi:
Înşaat/Yapı Kullanma İzin Belgesi:
EK-2
MÜLKİYET SINIRLARI ÇİZELGESİ
EK-3
KORUMA SİSTEMİ AYARLARI
EK-4
DEVREYE ALMA TESTLERİ
Bu Ek, devreye alma programına dahil edilecek olan testleri ve kontrolleri belirler.
Ölçüm teçhizatı, topraklama ve izolasyon gibi temel testler ile Elektrik Tesisleri Kabul Yönetmeliği ve Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinde belirtilen diğer testlere de tabi tutulur.
1. Ölçü Transformatörleri
Yeni ölçü transformatörleri devreye alınırken Dağıtım Şirketi, saha testleri ve denetlemeler ile ilgili olarak aşağıdaki hususları tespit eder ve kayıt altına alır:
(a) Seri numaraları, çevirme oram, gücü, doyma katsayısı, imal yılı, hassasiyet sınıfı dahil olmak üzere tesis edilen üniteye ait detayları,
(b) Her sekonder sargı için GT ve AT’nin kullanılan çevirme oranı, polaritesi ve ölçüm teçhizatını da gösterir prensip şeması.
Dağıtım Şirketi mevcut ölçü transformatörleri için, pratikte mümkün olduğu sürece (a) ve (b) bentlerindeki yükümlülükleri gerçekleştirir. Ancak, Dağıtım Şirketi her durumda GT ve AT çevirme oranlarını tespit eder ve kayıt altına alır.
2. Ölçü Transformatörleri Bağlantı ve Yükleri
Tüm tesisler için Dağıtım Şirketi, pratikte mümkün olduğu sürece aşağıdakileri gerçekleştirir:
(a) GT ve AT bağlantılarının doğrulanması,
(b) GT ve AT’lerin her bir ölçüm sekonderi İçin harici devre sekonder yük ölçümlerinin tespit edilip kayıt altına alınması,
(c) AT ve GTTerin ölçüm hassasiyetinin gerektirdiği en düşük yük değerlerinin standartlara göre (IEC185, IEC186) tespit edilip kayıt altına alınması.
3. Ölçüm Sistemi
3.1. Genel Kontroller
Aşağıdaki hususlar sahada veya başka bir yerde (fabrika, referans cihaz, akredite laboratuar gibi) gerçekleştirilebilir:
(a) Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca gerekli olan ölçüm sistemi detay bilgilerinin kaydedilmesi,
(b) Kayıtlardaki GT ve AT çevirme oranlarının sahadaki oranlarla aynı olduğunun tespit edilip kayıt altına alınması,
(c) Varsa, sayaç test terminal bloklarının sağlıklı çalıştığının tespit edilmesi,
(d) Kablo ve bağlantıların onaylanmış şemaya uygunluğunun tespit edilmesi,
(e) Sayaç bağlantısının enerjinin akış yönüne göre doğru yapılmış olduğunun tespiti,
(f) Bağımsız Yerel Veri Toplama Ünitelerinin kullanılması durumda, sayacı Yerel Veri Toplama Ünitesine bağlayan kanalda gerçekleştirilecek tahsis işlemlerinin ve sayaç birimlerine ait değerlerinin veya eşdeğer verilerin her sinyal için doğru olduğunun tespit edilmesi,
(g) Yerel sorgulama teçhizatının doğru çalıştığının tespit edilmesi.
3.2. Saha Testleri
Aşağıdaki testler sahada gerçekleştirilir;
(a) Yukarıdaki 1, 2 ve 3.1 maddeler uyarınca sahadaki daha önceden kontrolü yapılmamış olan kablo ve bağlantıların kontrol edilmesi,
(b) Sayaç/Yerel Veri Toplama Ünitesi’nin koordineli evrensel saate göre doğru ayarlanmış olduğunun tespiti,
(c) Sayaç terminallerindeki gerilim bağlantılarının ve fazların sırasının doğru olduğunun kontrol edilmesi,
(d) Sayaç/Yerel Veri Toplama Ünitesi’nin ilk endeks tespit protokolünün yapılması ve kayıt altına alınması,
(e) Her sayaç GT ve AT çevirme oranı da dikkate alınarak mevcut yükte veya harici güç kaynağı vasıtasıyla uygulanan yükte sayaç kaydının doğru olduğunu teyit etmek amacıyla test edilmesi,
(f) Sayaç alarm bilgilerinin fonksiyonlarının kontrol edilmesi.
EK-5
İLETİŞİM SİSTEMİNE İLİŞKİN BİLGİLER
EK-6
KULLANICININ TALEP KONTROLÜ UYGULAMALARINA İLİŞKİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
EK-7
TEMİNATLAR
EK-8
TADİLAT
EK-9
ÖZEL HUSUSLAR
EK-10
TESİS SÖZLEŞMESİ
DAĞITIM SİSTEMİNE BAĞLANTI ANLAŞMASI
(ÜRETİM FAALİYETİ GÖSTEREN TÜZEL KİŞİLER İÇİN)
Tarih:…/…/……                                                                   Kullanıcı(*) No: ……………….                  
Bu anlaşma; isim ve/veya unvanı ile kanuni ikametgah adresi aşağıda belirtilen kullanıcıya ait …………………………………..tesisinin, Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca ………………………bağlanması için gerekli hüküm ve şartları içermektedir.
Kanuni Adresleri                                                                               Kullanıcı:
Kullanıcı Sıfatı:
KEP:                                                                                                 KEP:
Temsile Yetkili Kişiler
(İmzalar)
Dağıtım Şirketi                                                                                  Kullanıcı
Bu anlaşma, genel hükümleri içeren birinci bölümü(24 madde ve 10 sayfa) ve özel hükümleri ve ekleri içeren ikinci bölümü ile birlikte ayrılmaz bir bütündür.
(*)Kullanıcı: Bu anlaşmada, dağıtım sistemine bağlantı yapan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder.
BİRİNCİ BÖLÜM
MADDE 1. BAĞLANTI BİLGİLERİ:
Bağlantı bilgileri Ek-l’de belirtilmiştir.
MADDE 2. ANLAŞMA GÜCÜ:
(1) Kullanıcı; bağlantı noktasından anlaşma gücünün üzerinde elektrik enerjisi alamaz, bağlantı noktasına anlaşma gücünün üzerinde elektrik enerjisi veremez.
(2) Kullanıcının anlaşma gücünü ihlal etmesi durumunda Dağıtım Şirketi ilgili mevzuat uyarınca işlem tesis eder.
(3) Dağıtım Şirketi, elektrik dağıtımını olumsuz yönde etkileyecek şekilde anlaşma gücünün üzerinde elektrik alınmaması ve verilmemesi için otomatik enerji kesme sistemlerini devreye alabilir.
MADDE 3. MÜLKİYET SINIRLARI:
(1) Dağıtım Şirketi ile Kullanıcı arasındaki tesis ve/veya teçhizatın mülkiyet sınırları Ek-2’de belirtildiği şekildedir.
(2) Dağıtım Şirketi ve Kullanıcı tarafından işletme sınırlarında yer alan tesis ve/veya teçhizatın bakım/onarımı, işletilmesi ve korunması ile ilgili olarak yetki ve sorumluluğun hangi tarafta olduğunu belirleyen yetki çizelgesi ve dağıtım sistemi ile Kullanıcı tesisleri ve/veya iletim sistemi arasındaki işletme sınırlarında veya ortak sorumluluğun bulunduğu yerlerde uygulanacak güvenlik yönetimi sistemine ilişkin hususlar, bağlantının tesis edilmesinden 15 (onbeş) gün önce Dağıtım Şirketi tarafından Kullanıcı ile müzakere edilmek suretiyle düzenlenir ve bu Anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir.
MADDE 4. KARŞILIKLI YÜKÜMLÜLÜKLER:
A. Dağıtım Sistemi Yarlıklarının Yapımının Kullanıcı Tarafından Üstlenilmesi veya Finanse Edilmesi:
(1) Dağıtım sistemine bağlantı yapılması halinde, sistem kullanımı açısından kapasitenin yetersiz olması nedeniyle genişleme yatırımı veya yeni yatırım yapılmasının gerekli olduğu ve yeterli finansmanın mevcut olmadığı hallerde; söz konusu yatırım Dağıtım Şirketi adına Kullanıcı tarafından ilgili mevzuat kapsamındaki teknik standartlar sağlanarak yapılabilir veya finanse edilebilir. Bu durumda; gerçekleşen yatırıma ait toplam harcama tutarı için, Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uygulama yapılır.
(2)Genişleme yatırımı veya yeni yatırımın Kullanıcı tarafından yapılması veya finansmanının sağlanması halinde, Dağıtım Şirketi ile Kullanıcı arasında tesis sözleşmesi imzalanır. Taraflarca tesis sözleşmesi imzalanmadan kullanıcı tarafından yapılan dağıtım tesisi niteliğindeki tesislerin dağıtım sistemi ile bağlantısı sağlanmaz.
(3) Kullanıcı ile imzalanan Sistem Kullanım Anlaşmasının anlaşma hükümleri çerçevesinde feshi halinde, söz konusu Kullanıcı, yaptığı harcamalar için herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
B. Mali Yükümlülükler
1. Bağlantı Bedeli:
Dağıtım Şirketinin Kural tarafından onaylı tarifesindeki yönteme göre hesaplanan bağlantı bedeli Kullanıcı tarafından Dağıtım Şirketine ödenir.
2. İşletme ve Bakım Masraflarının Karşılanması:
Bağlantı varlıklarının işletme ve bakım masrafları, mülkiyet sınırları dahilinde ilgili taraflarca karşılanır.
3. Diğer Masraflar
Bu Anlaşmadan doğan vergi, resim, harç gibi yükümlülükler ile diğer masrafların tamamı Kullanıcıya aittir. İlgili mevzuatta bu kapsamda muafiyet tanınan kullanıcıların muafiyet hakları saklıdır.
4. Tazminat
(a) Kullanıcı, bu Anlaşma ve İlgili mevzuata aykırı davranışları sonucunda Dağıtım Şirketi’nin uğradığı zararları tazmin eder.
(b) Dağıtım şirketi, bu anlaşma ve ilgili mevzuat kapsamında ortaya çıkan tazminatları kullanıcıya öder.
C. Teknik Hükümler:
1. Veri Sağlama
Kullanıcı, bağlantının gerçekleştirilmesi için talep edilen gerekli bilgi ve belgeyi Dağıtım Şirketine verir.
2. Koruma ve Ölçüm Sistemi: Koruma:
Kullanıcı; uygulanacak korama sistemi ile ilgili tasarımlarını ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilen şartlara uygun olarak hazırlayarak Dağıtım Şirketine sunar ve korama ayarlarını Dağıtım Şirketi ile varacağı mutabakat uyarınca Dağıtım Şirketinin kontrol ve koordinasyonu altında yapar. Dağıtım Şirketi ile Kullanıcının mutabakata vardığı korama sistemi ayarları ile ilgili ayrıntılar Ek-3 ’te belirtilmiştir.
Ölçüm Sistemi:
(a) Ölçüm sisteminde ilgili mevzuatta tanımlanan sayaçlar kullanılır.
(b) Ölçüm sistemi ile ilgili projeler, mevzuata uygun olarak Kullanıcı tarafından hazırlanır ve Dağıtım Şirketinin onayına sunulur.
(c) Kullanıcı, ölçüm sistemini tesis ettikten sonra ölçüm sisteminin karşılıklı kayıt altına alınması, ölçüm sistemini oluşturan teçhizatın projeye göre kontrolünün ve doğruluk muayenesinin yapılması için Dağıtım Şirketine bildirimde bulunur.
(d) Kullanıcı, ölçüm sistemlerini ana ve yedek sayaç grubu olarak bağımsız iki grup şeklinde tesis eder.
(e) Ölçüm sisteminde yer alan sayaçlarla ilgili devreye alma ve periyodik muayene işlemleri Ek-4’e uygun olarak gerçekleştirilir.
(f) Taraflardan birisi ölçüm sisteminin hatalı ölçüm yaptığını İddia ederse, iddia sahibi taraf, sayaçların bağlı bulunduğu ölçüm sisteminin her iki taraf temsilcilerinin huzurunda muayene edilmesini isteyebilir. Bu durumda, ölçüm sistemi önceden bildirilen ve üzerinde mutabık kalınan tarihte veya bir tarih üzerinde anlaşılamadığı takdirde bildirim tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde (e) bendinde belirtildiği şekilde muayene edilir.
(g) (f) bendi kapsamında yapılan muayene sonucunda oluşan masraflar hususunda Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan konuya ilişkin hükümler uygulanır.
(h) Ana sayacın mührünün kopartıldığı veya sayacın normal ölçüm yapmasına engel olacak mahiyette herhangi bir müdahalenin yapılmış olduğu tespit edilirse veya ana sayaç kayıt yapmıyorsa veya kontrol ve muayene sonucu ana sayacın yanlış ölçüm yaptığı tespit edilirse, ana sayaç grubu kayıt değerlerinin yedek sayaç grubu kayıt değerleri ile aynı olduğu son ölçümden itibaren doğru enerji miktarları yedek sayaç grubu üzerinden tespit edilir. Yedek sayaç grubunun da mührünün kopartıldığı veya sayacın normal ölçüm yapmasına engel olacak mahiyette herhangi bir müdahalenin yapılmış olduğu tespit edilirse veya yedek sayaç da kayıt yapmıyorsa veya kontrol ve muayene sonucu yedek sayacın yanlış ölçüm yaptığı tespit edilirse ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
3. İletişim:
Kullanıcı ile iletişimin temin edilmesi için; İlgili mevzuat kapsamında öngörülen donanımlar, Kullanıcı tesisinin dağıtım sistemine bağlanması aşamasında Dağıtım Şirketi ile görüşülmek suretiyle belirlenir. İletişim sistemine ilişkin bilgiler Ek-5’te belirtilmiştir.
4.Kompanzasyon:
(1) Kompanzasyona ait uygulamalar ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.
(2) Kullanıcının her bir ölçüm noktasından çekeceği endüktif reaktif enerjinin/vereceği kapasitif reaktif enerjinin, aktif enerjiye oranı ilgili mevzuata uygun olmak zorundadır.
5.Harmonik Bozulmalar, Fliker Şiddeti ve Faz Dengesizliği:
Harmonik bozulmalar, fliker şiddeti ve faz dengesizliğinin giderilmesine ilişkin uygulamalar ilgili mevzuata uygun olarak yapılır.
6. Üretim Tesislerinin Tasarım ve Performans Şartları:
Üretim tesisleri ilgili mevzuata uygun olarak tasarlanır, devreye alınır ve işletilir.
7. Talep Kontrolü:
Dağıtım Şirketi, Kullanıcının talep kontrolünden etkilenme olasılığı bulunması halinde etkilenen tarafı mümkün ise önceden haberdar eder. Kullanıcının talep kontrolü uygulamalarına ilişkin hak ve yükümlülükleri Ek-6’da yer almaktadır.
MADDE 5. ERİŞİM ve MÜDAHALE HAKLARI:
(1) Dağıtım Şirketi, mülkiyetin gayri ayni haklar da dahil olmak üzere;
a) Bağlantı ve dağıtım sistemi varlıklarının tesisi, işletmesi, bakımı, kontrolü, test edilmesi ve sökülmesi,
b) Ölçüm sistemlerine zaman sınırlaması olmaksızın erişim, hakkına sahiptir.
(2) Taraflar, temsilcileri, çalışanları ve taraflarca davet edilen diğer kimseler;
a) Can ve mal güvenliğinin sağlanması için yapılması gereken acil durum müdahaleleri,
b) Dağıtım Şirketinin, dağıtım sistemini ilgili mevzuatta yer alan hükümler uyarınca işletebilmek amacıyla yapacağı müdahaleler,
dışında diğer tarafın tesis ve/veya teçhizatına müdahale edemez.
MADDE 6. PARALELE GİRME
Üretim tesislerinin paralele girme işlemlerine ilişkin alınması gerekli tüm tedbirler (koruma, kilitleme, iletişim gibi), üretim faaliyeti gösteren kullanıcı tarafından alınır ve paralele girme işlemleri TEİAŞ’ın ilgili Bölge Yük Tevzi Merkezinin komuta ve talimatları doğrultusunda üretim faaliyeti gösteren kullanıcı tarafından kullanıcı tesislerinde gerçekleştirilir.
MADDE 7. MÜCBİR SEBEP HALLERİ:
(1) Bu Anlaşma kapsamındaki yükümlülükler Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde belirtilen mücbir sebeplerden dolayı yerine getirilemediği takdirde, mücbir sebep olayının veya etkilerinin devam ettiği ve yükümlülüğün yerine getirilmesini engellediği süre boyunca etkilenen yükümlülükler askıya alınır.
(2) Mücbir sebeplerden dolayı yükümlülüğünü yerine getiremeyen kullanıcı; mücbir sebebe yol açan koşulları, mahiyetini ve tahmini süresini açıklayan mücbir sebep bildirim raporunu, mücbir sebebin süresi boyunca yükümlülüklerini yerine getirememe durumunu ortadan kaldırmak için aldığı önlemleri ve güncel bilgileri içeren raporları mücbir sebebin oluştuğu tarihi takip eden 30 (otuz) gün içerisinde Dağıtım Şirketine gönderir.
MADDE 8. KULLANICI BAĞLANTISININ VE/VEYA ENERJİSİNİN KESİLMESİ:
(1) Dağıtım Şirketi;
a) Bu anlaşma ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince enerji kesilmesini gerektiren durumlarda en az 5 (beş) gün önceden bildirimde bulunmak suretiyle,
b) Dağıtım sisteminin herhangi bir bölümünün Dağıtım Şirketi tarafından test ve kontrolünün, tadilatının, bakımının, onaranının veya genişletilmesinin gerektirdiği durumlarda en az 5 (beş) gün önceden bildirimde bulunmak suretiyle,
c) Mücbir sebep hallerinden birine bağlı durumlarda,
d) Can ve mal güvenliğinin sağlanmasının gerektirdiği durumlarda,
e) Dağıtım sistemini veya enerji alınan veya verilen başka bir sistemi etkileyen veya etkileme ihtimali olan kaza, sistem arızası veya acil durumlarda,
kullanıcının tesis ve/veya teçhizatının bağlantısını kesebilir.
(2) Enerji kesintisine neden olan durumun ortadan kalkmasından sonra kullanıcıya ait tesis ve/veya teçhizat 24 (yirmidört) saat içerisinde yeniden enerjilendirilir.
(3) Kullanıcının bağlantı noktasında enerjisinin kesilmesine ilişkin yazılı talebi Dağıtım Şirketi tarafından, varılan mutabakat çerçevesinde yerine getirilir.
MADDE 9. DAĞITIM SİSTEMİNDEN AYRILMA:
(1) Kullanıcı, bu anlaşmaya konu tesis ve/veya teçhizatını sistemden ayırma talebini en az 4 (dört) ay önceden Dağıtım Şirketine yazılı olarak bildirir.
(2) Dağıtım Şirketi ile kullanıcı farklı bir süre için mutabık kalmadıkları takdirde, sistemle bağlantının fiziki olarak kesilmesini takip eden 4 (dört) ay içerisinde birbirlerinin arazisi içinde bulunan varlıklarını kaldırırlar.
MADDE 10. TEMİNATLAR:
(1) Sisteme bağlantı yapılmasının Dağıtım Şirketi tarafından ilave yatırım gerektirdiği hallerde veya sistem kullanımı açısından kapasitenin yetersiz olması nedeniyle genişleme yatırımı veya yeni yatırım yapılmasının gerekli olduğu ve yeterli finansmanın mevcut olmaması nedeniyle söz konusu yatırımın finansman koşulları Dağıtım Şirketi tarafından uygun bulunarak ilgili kullanıcı tarafından finanse edildiği hallerde, Dağıtım Şirketi tarafından üstlenilen mali yükümlülüklerin teminat altına alınabilmesini teminen kullanıcıdan Ek-7’de belirtilen teminatlar alınmıştır. Ancak kullanıcının bu madde kapsamında finanse ettiği yatırımın karşısında Dağıtım Şirketi herhangi bir mali yükümlülük altına girmiyorsa bu teminat alınmaz.
(2) Bağlantı yapılıp tüm yükümlülükler yerine getirildikten sonra kullanıcının teminatı 30 (otuz) gün içerisinde kullanıcıya iade edilir.
MADDE 11. DEVİR, TEMLİK VE REHİN:
(1) Kullanıcı, bu anlaşma kapsamındaki haklarını veya yükümlülüklerini önceden Dağıtım Şirketinden yazılı onay almaksızın başkalarına devir, temlik ve rehne konu edemez.
(2) Devir ve temlik;
a) Devir ve temlik edilmesi teklif edilen kişi bu Anlaşmaya taraf olacağını, Anlaşmanın tüm hüküm ve şartlarına uyacağını ve yükümlülüklerini yerine getireceğini Dağıtım Şirketine doğrudan taahhüt etmeden,
b) Kullanıcı, kendi yükümlülükleri için vermiş olduğu teminatı devir ve temlik edilmesi teklif edilen kişinin yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde genişletmeden veya Dağıtım Şirketine eşdeğer bir teminat sağlayan yeni bir teminatla değiştirmeden,
geçerli olmaz.
(3) Dağıtım şirketi bu anlaşmadan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini Kurul onayı almaksızın devir, temlik ve rehin edemez.
MADDE 12. HİZMET ALIMI:
Dağıtım Şirketi ile kullanıcı, önceden birbirlerinin yazılı onayını almaksızın, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerim hizmet alımı yoluyla başkalarına gördürebilir. Hizmet alımı yoluna gidilmesi, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin devri anlamına gelmez. Hizmet alımında bulunan kullanıcı, bu durumu uygulamanın başlamasından en az 3 (üç) iş günü öncesinden Dağıtım Şirketine yazılı olarak bildirir.
MADDE 13. GİZLİLİK:
Taraflar, ilgili mevzuatın uygulanması sonucu veya piyasa faaliyetleri yahut işbu anlaşmanın uygulanması sonucunda sahip oldukları ticari önemi haiz bilgilerin gizli tutulması için gerekli tedbirleri almak ve kendi iştirakleri ve/veya hissedarları olan tüzel kişiler dahil üçüncü şahıslara açıklamamakla ve ilgili mevzuat ile öngörülen hususlar dışında kullanmamakla yükümlüdür.
MADDE 14. FERAGAT:
Taraflar yazılı olarak haklarından feragat etmediği sürece; ilgili mevzuat ve bu anlaşma kapsamındaki hakların kullanılmasındaki gecikme, bu haklarını kısmen veya tamamen ortadan kaldırmaz ve bu haklardan feragat edildiği anlamına gelmez. Bir hakkın kısmen kullanılması, bu hakkın veya başka bir hakkın ileride kullanımını engellemez.
MADDE 15. CEZAİ ŞARTLAR:
(1) Kullanıcının ilgili mevzuat ve bu anlaşma hükümlerinin herhangi birini ihlal etmesi durumunda, Dağıtım Şirketi, aşağıda yer alan cezai şartları uygular. 
İhlalin Tanımı
Kullanıcı Tarafından Dağıtım Şirketine Ödenmesi Gereken Ceza
Kullanıcının bağlantı noktasından anlaşma gücü üzerinde elektrik enerjisi vermesi
Dağıtım şirketi tarafından ilgili mevzuat hükümleri uyarınca işlem tesis edilir.
Kullanıcının iletim şalt sahalarının Dağıtım Şirketinin kullanımındaki OG haralarına bağlı tek bir tüzel kişi olması durumunda, ilgili ayda sisteme verilen gücün anlaşma gücünü aştığı değerlerin aylık olarak en yükseği dikkate alınarak ilgili aya ait Kurul tarafından onaylanmış “üreticiler için iletim sistemi sistem kullanım fiyatı” üzerinden gerçekleşen güç aşım miktarı kadar kullanıcıya ceza uygulanır. Çift terimli tarife kapsamına giren kullanıcılardan Kurul onaylı tarife tablolarında yer alan güç aşım bedeline tabi olanlara bu hükümler uygulanmaz.
Dağıtım Şirketi tesislerinde kullanıcının bağlı olduğu fıdere 00.00-24.00 saatleri arasında 4 (dört) veya daha fazla arıza intikal ederek kesicinin açması
00.00-24.00 saatleri arasındaki her 4 (dört) açma için içinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatına göre hesaplanan bedelin %1’i oranında ceza uygulanır. 4’ün (dört) katma ulaşmayan açma sayıları 4’ün (dört) katma doğru aşağı çekilerek hesaplanır. (Not: 11 açma varsa 8 olarak hesap edilir) Buna ilave olarak, günde 4 (dört) ve katlarında açma olmasa dahi aylık toplamda 20’nin (yirmi) üzerinde açma olursa, bu miktarın aşıldığı her bir açma için, içinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatına göre hesaplanan bedelin %0.2’si oranında ceza uygulanır. (Örnek: 25 açma için 20 açmanın üzerindeki açma sayısı olan 5 açma için %0.2 oranında ceza uygulanır.) Günde 4 (dört ) ve katlarında açma olsa dahi ayda toplam 12 (on iki) açmaya kadar ceza uygulanmaz.
İletim şalt sahalarının dağıtım şirketinin kullanımındaki OG haralarına özel hattı ile
TEİAŞ ile Dağıtım Şirketi arasında imzalanan sistem kullanım anlaşması
bağlı tek bir tüzel kişi durumundaki Kullanıcıların kendi teçhizatlarından kaynaklanan sebeplerle meydana gelen fider açmaları.
uyarınca, Dağıtım Şirketi tarafından TEİAŞ’a ödenen ceza bedelleri cezaya neden olan kullanıcıya aynen yansıtılır.
Kullanıcının tesis ve/veya teçhizatının bu anlaşma ve ilgili mevzuatta belirtilen fliker, harmonik gibi bozucu etkilere ilişkin sınır değerlerini aşması üzerine yapılan uyarı bildirimden itibaren Kullanıcının AG kullanıcısı olması durumunda 60 (altmış) iş günü, OG kullanıcısı olması durumunda 120 (yüzyirmi) iş günü içerisinde bu ihlalin sonlandırılmaması
Verilen sürenin sonunda durumun düzeltilmemiş olmasının tespiti halinde kullanıcının bağlantısı kesilir.
Yük düşme talimatlarına uyulmaması
İçinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatına göre hesaplanan bedelin %5’i oranında ceza uygulanır. Bu oran aylık olarak toplam %30’u geçemez. Ceza, 00.00-24.00 saatleri arasında bir defadan fazla uygulanmaz
Kullanıcının ilgili mevzuatta tanımlanan emniyet tedbirlerini almaması, yanlış manevrası, test ve işletme hatası veya teçhizat arızası gibi nedenlerle Dağıtım Şirketi çalışanlarının, tesislerinin, dağıtım sisteminin olumsuz yönde etkilenmesi
İçinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem Kullanım bedelinin %5’i oranında hesaplanan ceza uygulanır. Ceza, 00.00­24.00 saatleri arasında bir defadan fazla uygulanmaz.
Kullanıcıya ait arızalı iletişim teçhizatının Dağıtım Şirketinin yazılı uyarısına rağmen onarılmaması/değiştirilmemesi ve bu durumu ile kullanılmaya devam edilmesi
Gerekli onarımın/değişikliğin yapılmayıp ihlalin devam ettiği her gün için içinde bulunulan aya ait Dağıtım Sistem bedelinin %1’i oranında hesaplanan ceza uygulanır.
Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nde tanımlanan geçici, kısa ve uzun süreli kesintiler, iletim sisteminden kaynaklanan kesintiler ve mücbir sebepler sonucu oluşan kesintiler dışında Dağıtım Şirketinin kullanıcıya taahhüt ettiği anlaşma gücünün Kullanıcıdan kaynaklanmayan bir nedenle sağlayamaması durumunda, bu gücün sağlanamadığı süre boyunca sağlanamayan güce karşılık gelen dağıtım sistem kullanım fiyatına göre hesaplanan bedel Dağıtım Şirketi tarafından kullanıcıya ödenir.
MADDE 16. EK PROTOKOLLER/EK SÖZLEŞMELER:
(1) Taraflar, karşılıklı mutabakat sağlamaları halinde aralarında mevzuat çerçevesinde bu Anlaşmaya aykırı olmamak üzere bu Anlaşmaya ek olarak ilave ve/veya değişiklik protokolleri/sözleşmeleri yapabilir. Bu anlaşmadaki kullanım yeri mevcut olduğu sürece bu anlaşma yürürlükte kalır.
(2) Bu Anlaşmanın Birinci Bölümünde yer alan Genel Hükümler, Kurul kararı ile değiştirilebilir.
MADDE 17. TADİLATLAR:
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği hükümlerine göre yapılan tadilat, Ek-8’e işlenir.
MADDE 18. SONA ERME:
(1)Bu Anlaşma;
a) Kullanıcının lisansının iptal edilmesi veya sona ermesi halinde,
b) Kullanıcının iflasının kesinleşmesi veya acze düşmesi hallerinde,
kendiliğinden sona erer.
(2) Bu anlaşmanın sona ermesi, tarafların bu anlaşmadan kaynaklanan mali yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
MADDE 19. GERÇEĞE AYKIRI BEYAN:
(1) Bağlantı yapılacak tesisin mülkiyetine ilişkin olarak gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi halinde, dağıtım şirketi tarafından, kullanıcının anlaşmanın yapıldığı tarihteki beyanını kanıtlayıcı belgeleri 3 (üç) iş günü içerisinde sunması istenir. Anlaşmanın yapıldığı tarihteki beyanını kanıtlayıcı bir belgeyi sunmayan kullanıcıya, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında yapılacak işlemler uygulanır.
(2) Kullanıcının gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilirse bu anlaşma kendiliğinden sona erer.
(3) Kullanıcının anlaşmada yer verilen mülkiyet durumunu gerçeğe aykırı olarak beyan etmesi sonucu dağıtım şirketinin uğradığı zararlar kullanıcı tarafından karşılanır.
MADDE 20. KISMİ HÜKÜMSÜZLÜKTE ANLAŞMANIN GEÇERLİLİĞİ:
Bu Anlaşmanın herhangi bir hükmünün, batıl, hükümsüz, geçersiz, uygulanamaz veya mevzuata aykırı olduğu tespit edilirse; bu durum Anlaşmanın geri kalan hükümlerinin geçerliliğini kısmen veya tamamen ortadan kaldırmaz.
MADDE 21. ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ:
(1) Dağıtım Şirketi ile Kullanıcının bu Anlaşmanın hükümleri üzerinde mutabakata varamamaları halinde, taraflar, anlaşmazlığın çözümü konusunda Kuruma yazılı olarak başvuruda bulunabilir.
(2) İşbu anlaşmadan doğan uyuşmazlıklar görevli ve yetkili mahkemelerde çözülür.
MADDE 22. BİLDİRİMLER:
(1) Bu anlaşma uyarınca yapılacak bildirimler noter aracılığıyla, bu anlaşmada yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi yoluyla veya Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nde öngörülen usullere göre yapılır.
(2) Dağıtım Şirketinin adres değişikliği, resmi internet sayfasında yayımlanarak bildirilir. Kullanıcı, iletişim adresindeki değişikliği Dağıtım Şirketine değişiklik gerçekleştikten sonraki 10 (on) gün içinde bildirmekle yükümlüdür.
MADDE 23. MEVZUATA UYUM:
Bu anlaşmanın yürürlük tarihinden sonraki mevzuat değişiklikleri taraflar için bağlayıcıdır.
MADDE 24. YÜRÜRLÜĞE GİRME:
Bu anlaşma, 15 inci maddede belirtilen cezai şartlar açısından anlaşmanın imzalanmasını takip eden aydan itibaren, diğer hükümleri açısından ise imzalandığı tarihte yürürlüğe girer. (¤¤)
EKLER
1. Bağlantı Bilgileri,
2. Mülkiyet Sınırları Çizelgesi,
3. Koruma Ayarları,
4. Devreye Alma Testleri,
5. İletişim Sistemine İlişkin Bilgiler,
6. Kullanıcının Talep Kontrolü Uygulamalarına İlişkin Hak ve Yükümlülükleri,
7. Teminatlar,
8. Tadilat,
9. Özel hususlar,
10. Tesis Sözleşmesi.
İKİNCİ BÖLÜM
EK-1
BAĞLANTI BİLGİLERİ 
Tesisin Adresi :
Kullanıcının Bağlanacağı Nokta:
Gerilim Seviyesi:
Ölçüm Noktası:
Bağlantı İçin Öngörülen Tarih: (Dağıtım Şirketinin fiziki bağlantıya ilişkinolarak verdiği termin programı çerçevesinde)
Bağlantı Bedeli:
Anlaşma Gücü:
Kurulu Güç:…………….kW
Tahsis Edilen Güç:…………….kW
Bağlantı Gücü: …………….kW
Bağlantı Varlıkları:
Ölçüm Sistemi Tek Hat Şeması:
EK-2
MÜLKİYET SINIRLARI ÇİZELGESİ 
EK-3
KORUMA SİSTEMİ AYARLARI 
EK-4
DEVREYE ALMA TESTLERİ
Bu Ek, devreye alma programına dahil edilecek olan testleri ve kontrolleri belirler.
Ölçüm teçhizatı, topraklama ve izolasyon gibi temel testler ile Elektrik Tesisleri Kabul Yönetmeliği ve Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinde belirtilen diğer testlere de tabi tutulur.
1. Ölçü Transformatörleri
Yeni ölçü transformatörleri devreye alınırken Dağıtım Şirketi, saha testleri ve denetlemeler ile ilgili olarak aşağıdaki hususları tespit eder ve kayıt altına alır:
(a) Seri numaraları, çevirme oranı, gücü, doyma katsayısı, imal yılı, hassasiyet sınıfı dahil olmak üzere tesis edilen üniteye ait detayları,
(b) Her sekonder sargı için GT ve AT’nin kullanılan çevirme oranı, polaritesi ve ölçüm teçhizatını da gösterir prensip şeması.
Dağıtım Şirketi mevcut ölçü transformatörleri için, pratikte mümkün olduğu sürece (a) ve (b) bentlerindeki yükümlülükleri gerçekleştirir. Ancak, Dağıtım Şirketi her durumda GT ve AT çevirme oranlarım tespit eder ve kayıt altına alır.
2. Ölçü Transformatörleri Bağlantı ve Yükleri
Tüm tesisler için Dağıtım Şirketi, pratikte mümkün olduğu sürece aşağıdakileri gerçekleştirir:
(a) GT ve AT bağlantılarının doğrulanması,
(b) GT ve ATTerin her bir ölçüm sekonderi için harici devre sekonder yük ölçümlerinin tespit edilip kayıt altına alınması,
(c) AT ve GTTerin ölçüm hassasiyetinin gerektirdiği en düşük yük değerlerinin standartlara göre (IEC185, IEC186) tespit edilip kayıt altına alınması.
3. Ölçüm Sistemi
3.1. Genel Kontroller
Aşağıdaki hususlar sahada veya başka bir yerde (fabrika, referans cihaz, akredite laboratuar gibi) gerçekleştirilebilir:
(a) Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca gerekli olan ölçüm sistemi detay bilgilerinin kaydedilmesi,
(b) Kayıtlardaki GT ve AT çevirme oranlarının sahadaki oranlarla aynı olduğunun tespit edilip kayıt altına alınması,
(c) Varsa, sayaç test terminal bloklarının sağlıklı çalıştığının tespit edilmesi,
(d) Kablo ve bağlantıların onaylanmış şemaya uygunluğunun tespit edilmesi,
(e) Sayaç bağlantısının enerjinin akış yönüne göre doğru yapılmış olduğunun tespiti,
(f) Bağımsız Yerel Veri Toplama Ünitelerinin kullanılması durumda, sayacı Yerel Veri Toplama Ünitesine bağlayan kanalda gerçekleştirilecek tahsis işlemlerinin ve sayaç birimlerine ait değerlerinin veya eşdeğer verilerin her sinyal için doğra olduğunun tespit edilmesi,
(g) Yerel sorgulama teçhizatının doğra çalıştığının tespit edilmesi.
3.2. Saha Testleri
Aşağıdaki testler sahada gerçekleştirilir;
(a) Yukarıdaki 1, 2 ve 3.1 maddeler uyarınca sahadaki daha önceden kontrolü yapılmamış olan kablo ve bağlantıların kontrol edilmesi,
(b) Sayaç/Yerel Veri Toplama Ünitesi’nin koordineli evrensel saate göre doğru ayarlanmış olduğunun tespiti,
(c) Sayaç terminallerindeki gerilim bağlantılarının ve fazların sırasının doğru olduğunun kontrol edilmesi,
(d) Sayaç/Yerel Veri Toplama Ünitesi’nin ilk endeks tespit protokolünün yapılması ve kayıt altına alınması,
(e) Her sayaç GT ve AT çevirme oranı da dikkate alınarak mevcut yükte veya harici güç kaynağı vasıtasıyla uygulanan yükte sayaç kaydının doğru olduğunu teyit etmek amacıyla test edilmesi,
(f) Sayaç alarm bilgilerinin fonksiyonlarının kontrol edilmesi.
EK-5
İLETİŞİM SİSTEMİNE İLİŞKİN BİLGİLER
EK-6
KULLANICININ TALEP KONTROLÜ UYGULAMALARINA İLİŞKİN HAK VEYÜKÜMLÜLÜKLERİ
EK-7
TEMİNATLAR
EK-8
TADİLAT
EK-9
ÖZEL HUSUSLAR
EK-10
TESİS SÖZLEŞMESİ

Full & Egal Universal Law Academy