Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)
RGT: 28.05.2016
RG NO: 29725
Karar No: 6282-3      
Karar Tarihi: 13/05/2016
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 13/05/2016 tarihli toplantısında; ekteki “Teminat Usul ve Esaslarının kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasına,
karar verilmiştir.
EK-1
TEMİNAT USUL VE ESASLARI
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı; organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren piyasa katılımcılarının piyasaya ilişkin yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda Piyasa İşletmecisinin risklerinin yönetilmesi ve diğer piyasa katılımcılarının güvence altına alınması amacıyla uygulanacak teminatlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar; gün öncesi piyasasına, gün içi piyasasına, dengeleme güç piyasasına ve bunların mali uzlaştırma işlemlerine ilişkin, piyasa katılımcılarının sunmaları gereken teminatlara ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Minimum nakit teminat: Gün öncesi dengeleme ve/veya gün içi piyasası kapsamında faaliyet gösteren piyasa katılımcılarının; gün öncesi dengeleme ve gün içi piyasası faaliyetlerine ilişkin olarak sunmaları gereken TL cinsinden toplam nakit teminat tutarını,
b) Başlangıç teminatı: Piyasa katılımcılarının tüzel kişilik kayıtlarının tamamlanması için en az %25’i TL cinsinden nakit olmak üzere sunmaları gereken teminat tutarını,
c) Ek teminat: Bir piyasa katılımcısının bir fatura dönemi içerisindeki dengesizliklerine ilişkin nihai uzlaştırma bildirimi yayımlanmamış olmasına rağmen; ilgili risk tespit faaliyetleri neticesinde, katılımcının uzlaştırma hesabına yansıması öngörülen faaliyetlerden kaynaklanan toplam riskinin arttığının tespit edilmesi halinde hesaplanan teminat tutarı ile aylık uzlaştırma bildirimleri sonucunda ortaya çıkan dengesizlik miktarlarına ilişkin olarak hesaplanan teminat tutarının toplamını,
ç) Toplam teminat tutarı: Teminat Hesaplama Prosedürü hükümleri doğrultusunda bir piyasa katılımcısının başlangıç teminatı, gün öncesi dengeleme ve gün içi piyasası faaliyetlerine ilişkin olarak sunması gereken teminat tutarı ve ek teminat tutarının toplamını
ifade eder.
(2) Bu Usul ve Esaslarda geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer terim ve kavramlar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.
Piyasa İşletmecisinin sorumlulukları
MADDE 5 - (1) Piyasa İşletmecisi;
a) Teminat hesaplamalarında kullanılacak olan katılımcı bazındaki başlangıç teminatı tutarının belirlenmesinden,
b) Piyasa katılımcıları tarafından gün öncesi dengeleme faaliyetlerine veya gün içi piyasasına ilişkin olarak sunulan minimum nakit teminat tutarı oranının belirlenmesinden,
c) Bir piyasa katılımcısının piyasa faaliyetlerine ilişkin olarak sunmuş olduğu toplam teminat tutarı ve/veya minimum nakit teminat tutarının, sağlaması gereken seviyenin altına düşmesi durumunda, ilgili katılımcıya sunması gereken toplam ve/veya minimum nakit teminat tutarına ilişkin teminat tamamlama çağrısının PYS üzerinden ve/veya merkezi uzlaştırma bankası aracılığıyla yapılmasından
Teminatların artırılmasına ilişkin esaslar
MADDE 6 - (1) Piyasa İşletmecisi aşağıdaki durumlarda sunulan teminat tutarının artırılmasını talep eder;
a) Yeni bir uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimi kaydı,
b) Dengeden sorumlu gruba yeni bir piyasa katılımcısının dahil olması,
c) Üretim veya OSB üretim lisansı sahibi bir piyasa katılımcısının işletmedeki kurulu gücünün değişmesi,
ç) Gün öncesi dengeleme ve/veya gün içi piyasaları kapsamında tarihsel alışkanlıklarına göre daha yüksek miktarda alım yapması,
d) Dengesizlik uzlaştırması sonuçlarına göre hesaplanan teminat gereksiniminin daha önceki faturalama dönemindeki hesaplanan gereksinimden daha yüksek olması,
e) Bir piyasa katılımcısının bir fatura dönemi içerisindeki dengesizliklerine ilişkin nihai uzlaştırma bildirimi yayımlanmamış olmasına rağmen; ilgili piyasa izleme faaliyetleri neticesinde, katılımcının uzlaştırma hesabına yansıması öngörülen toplam maliyetlerin sürekli bir şekilde artmakta olduğunun tespit edilmesi sonucunda, katılımcı riskinin mevcut teminat tutarı ile karşılanamayacağının öngörülmesi.
Teminat işlemlerine ilişkin süreç
MADDE 7 - (1) Piyasa İşletmecisi her gün saat 14:30’a kadar ertesi güne ait katılımcı bazında sunulması gereken teminat tutarlarına ilişkin gerekli hesaplamaları yaparak, piyasa katılımcılarını ve katılımcı bazında merkezi uzlaştırma bankasını bilgilendirir.
(2) Kendisine katılımcı bazında teminat bilgileri sunulan merkezi uzlaştırma bankası, gerekli teminat tutarlarının takibini yürütür.
(3) Teminat mektupları her gün saat 10:30’a kadar Piyasa İşletmecisine, teminat mektubu dışındaki diğer teminatlar ise saat l1.00’a kadar merkezi uzlaştırma bankasına, piyasa katılımcısı tarafından sunulur.
(4) Hafta sonu veya resmi tatil günleri ile hafta sonu veya resmi tatil gününden bir önceki iş gününde yapılan teminat tamamlama çağrılarına ilişkin teminat mektupları, hafta sonu veya resmi tatil gününü takip eden birinci iş günü saat 10:30’a kadar Piyasa İşletmecisine, teminat mektubu dışındaki diğer teminatlar ise saat 11:00’a kadar merkezi uzlaştırma bankasına, katılımcı tarafından sunulur.
(5) Piyasa İşletmecisi, kendisine sunulan teminat mektubu miktarına ilişkin bilgileri katılımcı bazında merkezi uzlaştırma bankasına her gün en geç saat 10:50’ye kadar bildirir.
(6) Merkezi uzlaştırma bankası piyasa katılımcıları tarafından sunulan teminat tutarına ilişkin bilgileri katılımcı bazında Piyasa İşletmecisine her gün en geç saat 11:00’a kadar bildirir.
(7) Gün öncesi dengeleme ve gün içi piyasası faaliyetleri kapsamında avans ödemelerinin gerçekleştirilmesini müteakiben, bir piyasa katılımcısının sunmuş olduğu minimum nakit teminat tutarı ve/veya toplam teminat tutarının, sağlaması gereken seviyenin altına düşmesi durumunda, merkezi uzlaştırma bankası en geç saat 16:00’a kadar, ilgili piyasa katılımcısına en geç ertesi gün saat 10:30’a kadar teminat mektuplarını, 11:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatlarını tamamlamasına yönelik olarak minimum nakit teminat ve/veya toplam teminat tamamlama çağrısı yapar.
(8) Kendisine teminat tamamlama çağrısı yapılan bir piyasa katılımcısı, ilgili piyasa faaliyetlerine devam edebilmek için, öncelikle ilave teminatını teminatın niteliğine göre merkezi uzlaştırma bankasına ve/veya Piyasa İşletmecisine sunar.
(9) Gün öncesi piyasasına ilişkin olarak hafta sonu ve/veya resmi tatil gününden bir önceki iş günü Piyasa İşletmecisi tarafından saat 11:00’da ve 17:00’da olmak üzere iki kez teminat kontrolü yapılır. Saat 17:00’da yapılacak teminat kontrolünde aynı gün saat 11:00’da yapılmış olan teminat kontrolündeki toplam teminat tutarı dikkate alınır.
a) Piyasa katılımcıları, hafta sonu veya resmi tatilin ilk gününe ilişkin gün öncesi piyasasına sundukları tekliflerin değerlendirilebilmesi için hafta sonu veya resmi tatil gününden bir önceki iş günü en geç saat 10:30’a kadar teminat mektuplarını, 11:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatlarını sunarak minimum nakit teminatlarını ve toplam teminatlarını tamamlar.
b) Piyasa katılımcıları, hafta sonu veya resmi tatilin ikinci ve takip eden günlerinde gün öncesi piyasasına sundukları tekliflerin değerlendirilebilmesi için hafta sonu veya resmi tatil gününden bir önceki iş günü saat 17:00’da yapılacak olan teminat kontrolünden önce, en geç saat 16:30’a kadar teminat mektuplarını, 17:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatlarını sunarak minimum nakit teminatlarını ve toplam teminatlarını tamamlar.
(10) Gün içi piyasasına ilişkin olarak;
a) Piyasa İşletmecisi tarafından her iş günü saat 11:00’da ve 17:00’da olmak üzere günde iki kez teminat kontrolü yapılır.
b) Piyasa katılımcısı, saat 17:00 itibarıyla gün içi piyasası faaliyetlerine devam edebilmek için Piyasa İşletmecisi tarafından saat 14:30’da Teminat Hesaplama Prosedürüne göre hesaplanan ve PYS’de ve/veya merkezi uzlaştırma kuruluşunca yayımlanan gün içi piyasası faaliyetlerine ilişkin sunması gereken minimum nakit teminatını ve toplam teminatını saat 17:00’a kadar tamamlar.
c) Saat 17:00 itibarıyla yeterli teminatı bulunmadığından gün içi piyasasına katılamayan piyasa katılımcıları, ertesi gün saat 11:00’a kadar gün içi piyasasına ilişkin sunması gereken minimum nakit teminatını ve toplam teminatını tamamlamaları halinde saat 11:00 itibarıyla gün içi piyasası faaliyetlerine devam edebilir.
ç) Belirtilen saatlerde yapılan teminat kontrollerinde, bir piyasa katılımcısının teminatlarının yeterli olmaması durumunda katılımcının eşleşmemiş durumda olan teklifleri iptal edilir ve yeni teklif girmesine izin verilmez.
d) Bir piyasa katılımcısı, hafta sonunda veya resmi tatil gününde gün içi piyasası faaliyetine devam edebilmek için hafta sonu veya resmi tatil gününden bir önceki iş günü en geç saat 16:30’a kadar teminat mektuplarını, 17:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatlarını sunarak minimum nakit teminatını ve toplam teminatlarını tamamlar. Saat 17:00’da yapılacak teminat kontrolünde aynı gün saat 11:00’da yapılmış olan teminat kontrolündeki toplam teminat tutarı dikkate alınır.
Teminat olarak kabul edilebilecek kıymetler
MADDE 8 - (1) Teminat olarak kabul edilebilecek kıymetler aşağıda belirtilmiştir:
a) Türk lirası,
b) Döviz (ABD doları veya avro),
c) Bankacılık mevzuatına tabi ve Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar tarafından hazırlanmış olan TL veya döviz cinsinden (ABD doları veya avro) kesin ve süresiz teminat mektupları,
ç) Bankacılık mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankalar ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontr garantisi üzerine bankacılık mevzuatına tabi bankaların düzenleyecekleri TL veya döviz cinsinden (ABD doları veya avro) kesin ve süresiz teminat mektupları,
d) Hamiline olmak kaydıyla Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri.
(2) Teminatların TL karşılıklarının hesaplanması sürecinde; döviz nakit teminatlar ve döviz teminat mektupları için TCMB döviz alış kuru, devlet tahvili ve hazine bonosu için TCMB tarafından ResmiGazete’de yayınlanan gösterge niteliğindeki fiyatlar baz alınır.
(3) Gün öncesi dengelemeye ve gün içi piyasasına katılan piyasa katılımcılarının bu faaliyetlerine ilişkin olarak sağlamaları gereken minimum nakit teminat tutarına ilişkin oran Piyasa İşletmecisi tarafından belirlenerek, PYS aracılığıyla bu oranın geçerlilik tarihinden en geç bir ay önce yayınlanır.
(4) Piyasa katılımcıları, sağlamaları gereken minimum nakit teminat tutarı dışındaki teminatları, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen teminat olarak kabul edilebilecek kıymetlerden sadece biri ile sağlayabilecekleri gibi, belirtilen kıymetlerden birden fazlası ile de sağlayabilirler. Verilen teminatlar kısmen veya tamamen, teminat olarak kabul edilen diğer kıymetlerle değiştirilebilir.
(5) Teminat mektubu dışında teminat olarak kabul edilen kıymetlere ve döviz cinsinden teminat mektuplarına değerleme katsayısı uygulanır. Bu Yönetmelik kapsamında uygulanacak olan değerleme katsayısı; benzer piyasalarda uygulanan değerleme katsayıları dikkate alınarak merkezi uzlaştırma bankasının önerisi üzerine Piyasa İşletmecisi tarafından belirlenerek, PYS aracılığıyla piyasa katılımcılarına duyurulur.
(6) Teminatlarla ilgili tüm maliyetler ilgili piyasa katılımcısı tarafından karşılanır.
Başlangıç teminatı kontrolüne ilişkin genel esaslar
MADDE 9 - (1) Herhangi bir piyasa katılımcısı tarafından sunulması gereken başlangıç teminatı (TL), Piyasa İşletmecisi tarafından Teminat Hesaplama Prosedürü çerçevesinde belirlenerek, bu tutarlarının geçerlilik tarihinden en geç bir ay önce PYS aracılığıyla yayımlanır.
(2) Bir piyasa katılımcısının işletmedeki kurulu gücünde değişiklik olması durumunda, ilgili piyasa katılımcısının bulundurması gereken başlangıç teminatı güncel kurulu güç değerine göre Piyasa İşletmecisi tarafından yeniden hesaplanır. Piyasa İşletmecisi ilgili piyasa katılımcısını, bu değişiklik sebebiyle bulundurması gereken başlangıç teminat tutarı ile ilgili olarak en geç PYS üzerinden güç artışı değişikliğinin onaylandığı günü takip eden iş günü saat 16:00’ya kadar bilgilendirir. Piyasa katılımcısı bu değişikliğe ilişkin olarak en geç bilgilendirildiği tarihi takip eden ikinci iş günü saat 10:30’a kadar teminat mektupları, saat 11:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatları sunarak teminat artırımı yapmakla yükümlüdür.
(3) Bulundurduğu teminat tutarı, başlangıç teminatı tutarının altına düşen bir piyasa katılımcısına en geç saat 16:00’a kadar bilgi verilir. Piyasa katılımcısı, bu değişikliğe ilişkin olarak en geç bir sonraki iş günü saat 10:30’a kadar teminat mektupları, saat 1 l:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatları sunarak başlangıç teminatını tamamlar. Başlangıç teminatını tamamlamayan piyasa katılımcısının ileriye dönük satıcı olduğu uzlaştırmaya esas ikili anlaşma bildirimi yapmasına izin verilmez, ileriye dönük yapılmış olan satış yönündeki ikili anlaşma bildirimleri iptal edilerek durum hakkında tüm piyasa katılımcılarına bilgi verilir.
(4) Başlangıç teminatını sunmamış piyasa katılımcısı adaylarının tüzel kişilik kayıt başvuruları PYS üzerinden onaylanmaz.
Gün öncesi dengelemede ve gün içi piyasasında teminat kontrolüne ilişkin genel esaslar
MADDE 10 - (1) Gün öncesi dengelemeye ve/veya gün içi piyasasına katılan bir piyasa katılımcısının bu faaliyetlerine ilişkin olarak sunmuş olduğu tekliflerin Piyasa İşletmecisi tarafından kabul edilebilmesi için o güne ilişkin olarak sunmuş olduğu nakit teminat tutarının minimum nakit teminat tutarından, teminat seviyesinin de sunması gereken toplam teminat tutarından büyük ya da eşit olması esastır.
Ek teminat kontrolüne ilişkin genel esaslar
MADDE 11 - (1) Uzlaştırma bildirimlerinin yayımlanmasını müteakiben, piyasa katılımcıları Teminat Hesaplama Prosedürünün ilgili hükümleri doğrultusunda yapılan hesaplamalar neticesinde ek teminatlarını güncellemelerine ilişkin olarak Piyasa İşletmecisi tarafından PYS aracılığıyla bilgilendirilir. Bilgilendirmesi yapılan ek teminat tutarı, fatura tebliğ tarihinden sonraki üçüncü iş gününden itibaren yapılacak olan toplam teminat hesaplarında kullanılır.
(2) Bir piyasa katılımcısının bir fatura dönemi içerisindeki dengesizliklerine ilişkin nihai uzlaştırma bildirimi yayımlanmamış olmasına rağmen; ilgili risk tespit faaliyetleri neticesinde, katılımcının uzlaştırma faturasında yer alan kalemlere ilişkin toplam riskinin arttığının tespit edilmesi halinde, katılımcıya Teminat Hesaplama Prosedürü gereğince PYS aracılığıyla bilgilendirme yapılır.
(3) Birinci ve/veya ikinci fıkra hükümleri doğrultusunda kendisine toplam teminat tamamlama çağrısı yapılan piyasa katılımcısı, teminat tamamlama çağrısının yapıldığı günü takip eden 3 üncü iş günü saat 10:30’a kadar teminat mektupları, saat 11:00’a kadar ise teminat mektubu dışındaki diğer teminatları sunarak toplam teminatını tamamlamak zorundadır.
(4) Kendisine toplam teminat tamamlama çağrısı yapılan piyasa katılımcılarının teminat seviyelerinin, sunmaları gereken ek teminat tutarını karşılamaması durumunda katılımcılara aşağıdaki süreç uygulanır:
a) Teminat tamamlama çağrısının yapıldığı günü takip eden 3 üncü iş gününden itibaren piyasa katılımcısının satıcı olduğu uzlaştırmaya esas ikili anlaşma bildirimi girmesine ve gün içi piyasasına teklif vermesine izin verilmez, ileriye dönük yapılmış olan satış yönündeki ikili anlaşma bildirimleri ve eşleşmemiş gün içi piyasası teklifleri iptal edilerek durum hakkında tüm piyasa katılımcılarına bilgi verilir.
b) Piyasa katılımcısının adına kayıtlı serbest tüketicilerin kayıtları, teminat tamamlama çağrısının yapıldığı fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde silinir ve Piyasa İşletmecisi tarafından TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketine, TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketi tarafından da aynı gün içerisinde ilgili görevli tedarik şirketine ve iki iş günü içerisinde ilgili serbest tüketicilere bilgi verilir. Piyasa katılımcısının portföyünde yer alan ve kendi tüzel kişiliğine ait olmayan serbest tüketiciler ve ilgili dağıtım şirketinin enerji sağladığı serbest olmayan tüketiciler hariç olmak üzere, portföyünde bulunan tüm uzlaştırmaya esas veriş çekiş birimlerine ilişkin olarak; sisteme dağıtımdan bağlı olması durumunda ilgili dağıtım şirketine, iletimden bağlı olması durumunda TEİAŞ’a ilgili katılımcının sistem bağlantısının kesilmesi için Piyasa İşletmecisi tarafından bildirim yapılır.
c) Görevli tedarik şirketinin portföyüne düşen serbest tüketicilerin yapmış olduğu çekişler sebebiyle, görevli tedarik şirketinin dengesizlik olarak almış olduğu enerji miktarı, ilgili ayın başlangıcından Piyasa İşletmecisi tarafından ilgili dağıtım şirketine yapılan bildirimi takip eden 2 nci iş günü dahil olmak üzere belirlenen uzlaştırma dönemleri için sistem gün öncesi fiyatı üzerinden değerlendirilir.
ç) Piyasa katılımcısının bir dengeden sorumlu grubun dengeden sorumlu tarafı olması durumunda, dengeden sorumlu grup, teminat tamamlama çağrısının yapıldığı fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde dağıtılır. Dağıtılan dengeden sorumlu grupta yer alan piyasa katılımcıları için yeni duruma göre teminat tamamlama çağrısının yapıldığı fatura dönemini kapsayacak şekilde ek teminat hesabı yapılır. Teminat yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan dengeden sorumlu tarafın ek teminat hesabı ise dengeden sorumlu grubun dağıtılmasını müteakiben yayınlanan ilk faturaya esas uzlaştırma bildirimine ait fatura son ödeme tarihinden bir sonraki iş günü yeni duruma göre hesaplanır. Hesaplanan ek teminat tutarı, piyasa katılımcılarına Piyasa İşletmecisi tarafından PYS aracılığıyla bildirilir. Hesaplanan ek teminat tutarı, teminat bildirim tarihini izleyen üçüncü iş günü yapılacak olan toplam teminat hesabında kullanılır.
(5) Herhangi bir piyasa katılımcısının bir dengeden sorumlu gruba dahil olması durumunda, dengeden sorumlu grup adına denge sorumluluğunu üstlenmiş olan dengeden sorumlu taraf, İlgili piyasa katılımcısının dengesizliklerine ilişkin teminat yükümlülüklerini de üstlenmiş olur.
(6) Teminat Hesaplama Prosedüründe yer alan risk katsayısı değerinde değişiklik olması durumunda, Piyasa İşletmecisi, yeni risk katsayısını, bu katsayının geçerlilik tarihinden en geç bir ay önce PYS aracılığıyla yayımlar.
Teminat kontrolüne ilişkin genel esaslar
MADDE 12 - (1) Bir piyasa katılımcısının sunmakla yükümlü olduğu, gün öncesi dengeleme ve gün içi piyasası işlemlerine ilişkin teminat tutarı ile başlangıç teminat tutarı, ilgili piyasa katılımcısı tarafından; dengesizliklerin uzlaştırılmasına ilişkin olarak sunmakla yükümlü olduğu teminat tutarı, ilgili dengeden sorumlu tarafça karşılanır.
(2) Piyasa katılımcısı tarafından sunulan toplam teminatın, katılımcının piyasa kapsamında yürüttüğü tüm faaliyetlere ilişkin toplam riskini karşılayacak seviyede olmadığının tespit edilmesi durumunda, Piyasa İşletmecisi, Teminat Hesaplama Prosedüründe yer verilen esaslar doğrultusunda ilgili katılımcının sunması gereken teminat tutarının artırılmasını talep edebilir.
(3) Piyasa katılımcısı tarafından sunulan toplam teminatın, katılımcının piyasa kapsamında yürüttüğü tüm faaliyetlere ilişkin toplam riskinden daha fazla olduğunun tespit edilmesi durumunda, Piyasa İşletmecisi, Teminat Hesaplama Prosedüründe yer verilen esaslar doğrultusunda ilgili katılımcının sunması gereken teminat tutarını azaltmasına imkan sağlayabilir.
Merkezi uzlaştırma bankasına sunulan teminatların iadesi
MADDE 13 - (1) Piyasa katılımcısının, merkezi uzlaştırma bankasına sunmuş olduğu teminatların toplam tutarının, piyasa katılımcısının sunması gereken toplam teminat tutarından büyük olması durumunda fazla teminat tutarı, söz konusu teminatın kısmen iadeye uygun olması durumunda ve piyasa katılımcısının talebi üzerine merkezi uzlaştırma bankası tarafından piyasa katılımcısına iade edilir.
(2) Piyasa katılımcısı tarafından gerçekleştirilecek olan nakit teminat çekme işlemleri herhangi bir iş gününde saat 14:30 ile 15:40 arasında, nakit dışı teminatların çekme işlemleri 14:30 ile 17:00 arasında gerçekleştirilebilir.
Risk katsayısı
GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Risk katsayısının başlangıç değeri 1,5’tir.
Yürürlük
MADDE 14 - (1) Bu Usul ve Esaslar 1/6/2016 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 - (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy