Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6446 S. K. m. 17)

 

RGT: 18.03.2022

RG NO: 31782

Karar No: 10866

Karar Tarihi: 17/03/201

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 17/03/2022 tarihli toplantısında; aşağıdaki “Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine Ve Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar”ın kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,

 

karar verilmiştir.

 

KAYNAK BAZINDA DESTEKLEME BEDELİNİN BELİRLENMESİNE VE UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

Amaç ve kapsam

 

MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, ulusal veya uluslararası piyasalarda elektrik enerjisi üretimine girdi olan emtia fiyatlarının ve/veya kaynak maliyetleri arasındaki farkların makul olmayan artışları nedenleriyle, arz güvenliğinin ve/veya tüketicilerin korunması kapsamında destekleme bedelinin belirlenmesine ve bu bedelin kullanılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

 

(2) Bu Usul ve Esaslar lisanslı üretim tesislerini kapsamaktadır. Ancak, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklamam Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanmama İlişkin Kanun kapsamında YEK Destekleme Mekanizmasına dahil olan üretim tesisleri ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)'nin portföyünde yer alan üretim tesisleri ve EÜAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması yapmış olan üretim tesislerinin anlaşmaya konu satış miktarları bu Usul ve Esasların kapsamı dışındadır.

 

Dayanak

 

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 17 nci maddesinin onbirinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

 

a) Azami uzlaştırma fiyatı: Kural tarafından: bu Usul ve Esaslar kapsamında yer alan ve elektrik enerji isinin üretiminde kullanılan kaynak türleri için üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenen fiyatı,

 

b) Destekleme bedeli: Bu Usul ve Esaslar çerçevesinde belirlenen azami uzlaştırma fiyatı kullanılarak ve uzlaştırma dönemi bazında piyasa işletmecisi tarafından hesaplanan tüketiciyi ve/veya maliyeti yüksek üretimi destekleme amacıyla kullanılan bedeli,

 

ifade eder.

 

(2) Bu Usul ve Esaslarda geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer ibare ve kısaltmalar, ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

 

Azami uzlaştırma fiyatının ve destekleme bedelinin belirlenmesine ilişkin esaslar

 

MADDE 4 - (1) Ulusal veya uluslararası piyasalarda elektrik enerjisi üretimine girdi olan emtia fiyatlarında ve/veya kaynak maliyetlerinde makul olmayan artışlar olması halinde, söz konusu artışların;

 

a) Arz güvenliğini olumsuz etkileyeceğinin Bakanlık tarafından tespit edilerek Kuruma bildirildiği ve/veya,

 

b) Tüketicileri olumsuz etkileyeceğinin Kurum tarafından tespit edildiği durumlarda Bakanlığın görüşü alınarak

 

Kurul tarafından bu Usul ve Esaslar kapsamında, her seferinde altı ayı geçmemek üzere, işlem tesis edilebilir.

 

(2) Azami uzlaştırma fiyatı, bu Usul ve Esaslar kapsamında yer alan ve elektrik enerjisinin üretiminde kullanılan kaynak türleri için elektrik enerjisi üretimindeki maliyetler dikkate alınarak Kural tarafından belirlenir.

 

(3) Elektrik enerjisinin üretiminde kullanılan kaynak türleri için elektrik üretim maliyetleri ve üretim maliyetlerinin güncellenmesine ilişkin esaslar, her bir kaynak türü için Kural tarafından belirlenir.

 

(4) Bu Usul ve Esaslar kapsamında kaynak bazında belirlenen azami uzlaştırma fiyatları; enerji üretimine girdi olan emtia fiyatları ile enflasyon ve döviz kum parametrelerinden biri veya birden fazlasına ilave olarak Kurul tarafından uygun görülen diğer parametreler dikkate alınarak güncellenir. Uygulamaya ilişkin esaslar Kural tarafından belirlenir.

 

(5) Kaynak bazında azami uzlaştırma fiyatları, piyasa işletmecisi tarafından dördüncü fıkra kapsamında aylık olarak güncellenir.

 

(6) Destekleme bedeli; Kurul tarafından kaynak bazında belirlenen azami uzlaştırma fiyatları kullanılarak, uzlaştırma dönemi bazında piyasa işletmecisi tarafından hesaplanır.

 

(7) Destekleme bedeli; üretim maliyeti düşük üreticilerden karşılanarak, arz güvenliğinin sağlanması ve/veya tüketicilerin desteklenmesi amacıyla kullanılır.

 

(8) Birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisleri için yapılacak hesaplamalarda azami uzlaştırma fiyatı olarak ana kaynak için belirlenen fiyat dikkate alınır.

 

Destekleme bedelinin hesaplanması

 

MADDE 5 - (1) Destekleme bedeli; piyasa takas fiyatının azami uzlaştırma fiyatından yüksek olduğu her bir uzlaştırma dönemi için hesaplanarak ilgili piyasa katılımcısına tahakkuk ettirilir.

 

(2) Destekleme bedeli, piyasa işletmecisi tarafından aşağıdaki formüle göre hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

(3) İkinci fıkradaki formülde geçen;

 

DBBTp,a: “p” piyasa katılımcısına ”a” fatura döneminde tahakkuk ettirilecek destekleme bedeli borç tutarını.

DEVMp,b,t,i: “p” piyasa katılımcısının bu Usul ve Esaslar kapsamındaki “b” üretim tesisinin, ‘t’ teklif bölgesinde, "i” uzlaştırma dönemine ait destekleme bedeline esas veriş miktarını (MWh),

PTFt,i: “t” teklif bölgesinde “i’' uzlaştırma dönemine ait piyasa takas fiyatını,

AUFk: Kural tarafından üretim tesislerinin “k" kaynak türü için belirlenen azami uzlaştırma fiyatını.

n: ilgili fatura dönenime ilişkin uzlaştırma dönemlerinin sayısını,

m: “p” piyasa katılımcısına ait destekleme bedeline esas üretim tesisi sayısını,

1: Teklif bölgesi sayısını

 

ifade eder.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

(4) Destekleme bedeli borç tutarı, 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin uzlaştırmaya ve faturalamaya ilişkin hükümleri uyarınca “destekleme bedeli borç tutarı” olarak ilgili piyasa katılımcısına yansıtılır.

 

(5) Uzlaştırma dönemi bazında desteklemeye esas veriş miktarı hesaplanırken ilgili üretim tesisinin uzlaştırmaya esas üretim miktarından:

 

a) İlgili ölçüm noktalarından yapılan çekişlerin herhangi bir tedarikçinin portföyünde yer almaması koşuluyla, üretim tesisinin ve varsa bağlantı anlaşmasında yer alan tüketim tesislerinin gerçekleştirmiş olduğu tüketim miktarları,

 

b) 6446 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca otoprodüktör lisansı sona erdirilerek yerine eskisinin devamı mahiyetinde üretim lisansı verilen lisans sahibi tüzel kişilerin, söz konusu lisansları kapsamındaki üretim tesislerinin barasına bağlı olmaksızın nakil yoluyla beslenen kendilerine ait tüketim tesislerinin tüketim miktarları,

 

c) EÜAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması kapsamında satışa konu enerji miktarları

 

çıkarılır.

 

Destekleme bedelinin dağıtılması

 

MADDE 6 - (1) 5 inci madde kapsamında hesaplanan toplanı destekleme bedeli, piyasa işletmecisi tarafından arz güvenliğini teminen öncelikle maliyeti yüksek üretim tesisi sahibi piyasa katılımcılarına üretim destekleme tutarı olarak yansıtılır.

 

(2) Birinci fıkra kapsamındaki üretim destekleme tutarı; azami uzlaştırma fiyatının, uzlaştırma dönemi bazında “Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar” uyarınca belirlenen azami fiyat limitinden büyük olduğu üretim tesisleri için hesaplanır.

 

(3) Birinci fıkra kapsamındaki üretim destekleme tutan aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

(5) Birinci fıkra kapsamında, maliyeti yüksek üretim tesislerinin desteklenmesi sonrasında kalan tutar, görevli tedarik şirketlerinin Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b). (c), (ç) bentleri kapsamında tanımlanan kategorinin uzlaştırmaya esas çekiş miktarları oranında ilgili piyasa katılımcılarına yansıtılır.

 

(6) Destekleme bedelleri, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin uzlaştırmaya ve faturalamaya. ilişkin hükümleri, uyarınca “destekleme bedeli alacak tutarı” olarak ilgili piyasa katılımcısına yansıtılır.

 

(7) Bu madde kapsamında uzlaştırma dönemi bazında uzlaştırmaya esas veriş miktarı hesaplanırken ilgili üretim tesisinin uzlaştırmaya esas üretim miktarından EÜAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması kapsamında satışa konu enerji miktarları çıkarılır.

 

Teminat

 

MADDE 7 - (1) Piyasa katılımcıları, fatura son ödeme tarihi geçmemiş fatura dönemleri için; faturalarına yansıması öngörülen destekleme bedeli borç tutarlarına ilişkili olarak teminat sunmakla yükümlüdür.

 

(2) Destekleme bedeli kapsamında piyasa katılımcılarından talep edilecek teminat tutarları aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

 (3) İkinci fıkradaki formülde geçen;

 

DBTp,a: “p” piyasa katılımcısının “a” fatura dönemi için destekleme bedeli borç tutarına ilişkin olarak sunmakla yükümlü bulunduğu destekleme bedeli teminat tutarını,

 

TÜMp,b,t,i: “p” piyasa katılımcısının "b" uzlaştırmaya esas veriş-çekiş biriminin, “t” teklif bölgesinin, “i” uzlaştırma dönemine ait TEİAŞ Yük Tevzi Bilgi Sisteminde (YTBS) yer alan ve teminata esas üretim miktarını, YTBS’den üretim verisinin temin edilememesi durumunda ilgili tesisin işletmedeki kumlu gücü ile üretebileceği enerjinin %85’ini,

PTFt,i: “t” teklif bölgesinde “i” uzlaştırma dönemine ait piyasa takas fiyatını,

AUFk: Kurul tarafından üretim tesislerinin "k" kaynak türü için belirlenen azami uzlaştırma fiyatını,

n: ilgili fatura dönemine ilişkin uzlaştırma dönemlerinin sayısını,

m: “p" piyasa katılımcısına ait uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimi sayısını,

l: Teklif bölgesi sayısını

 

ifade eder.

 

(4) Üçüncü fıkrada yer alan teminata esas üretim miktarı hesaplanırken EÜAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması yapmış olan üretim tesislerinin anlaşmaya konu satış miktarları hesaplamaya dahil edilmez.

 

(5) Bu Usul ve Esaslar kapsamında faturalarına destekleme bedeli borç tutarı yansıması öngörülen piyasa katılımcılarının bulundurduğu teminat tutarının, bulundurması gereken toplam teminat tutarım karşılamaması halinde, söz konusu eksik tutarlar varsa ilgili piyasa katılımcısının avans alacak tutarından teminat hesabına aktarılır.

 

(6) Bu madde kapsamında hesaplanan teminat tutarları, ilgili piyasa katılımcılarının Teminat Usul ve Esasları kapsamında sundukları ek teminata dahil edilir.

 

İtirazlar, faturalama ve ödemelere ilişkin süreç

 

MADDE 8 - (1) Faturalama, teminatlar, ödemeler, ödemelerin yapılmaması, uzlaştırma bildirimlerine ve faturalara yapılan itirazlar ve düzeltmelere ilişkin süreçler için Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 

EÜAŞ’ın yükümlülükleri

 

MADDE 9- (1) EÜAŞ’ın elektrik enerjisi satın alımı kapsamında enerji temin ettiği üretim tesislerinin söz konusu satışa konu ikili anlaşma miktarları, üretim tesisi bazında;

 

a) Söz konusu enerjinin teslimine başlanmadan en geç iki iş günü öncesine kadar.

 

b) Uzlaştırmaya esas ikili anlaşma bildirimlerini esas alarak Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin uzlaştırmaya ve faturalamaya ilişkin hükümleri uyarınca belirlenen sürelerde

 

EÜAŞ tarafından piyasa işletmecisine bildirilir.

 

Yürürlük

 

MADDE 10 - (1) Bu Usul ve Esaslar 1/4/2022 tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 11 - (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy