Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği Geç. m. 3)
Karar No: 122
Karar Tarihi: 21/3/2003 
KAÇAK VE USULSÜZ ELEKTRİK KULLANIMI VE GÜVENCE BEDELLERİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 21/3/2003 tarihli toplantısında, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin geçici 3 üncü maddesi uyarınca, 1/4/2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik piyasasında Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Trakya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Karaelmas Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Körfez Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ve Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. tarafından uygulanacak “Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanımı ile Güvence Bedellerinin Hesaplanması ve Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile güvence ve kesme-bağlama bedelleri hakkında aşağıdaki karar alınmıştır.
a) Güvence ve kesme-bağlama bedelleri, 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren aşağıda yer aldığı şekilde uygulanır.
GÜVENCE VE KESME-BAĞLAMA BEDELLERİ
 - - -Güvence
 - - ABONE GRUPLARI-Bedeli (TL/kW)
 - - -
A- - Meskenler (Mesken ortak kullanım yerleri,-
- - kooperatif ve site evleri)-6.500.000
B- - Sanayi-19.500.000
C- -Endüksiyon ve Ark Ocakları-19.500.000
D- -İçme ve Kullanma Suyu-9.200.000
E- -Ticarethane( ticarethane ortak kullanım ), Yazıhane, Resmi Daire -
- - ( Sayıştay vizesine tabi olanlar hariç), Şantiye ve Geçici Aboneler,-19.500.000
- -Turizm Belgeli Yat.ve İşlt.-
F- -Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar,-
- -Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite, Resmi Yüksek Okullar,-9.200.000
- -Resmi Kurslar, Resmi Sağlık Kuruluşları, Spor Tesisleri,-
- -Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği-
- --1606 Sayılı Yasa kapsamında olanlar ve Sayıştay vizesine tabi olanlar-Muaf
- -Spor Tesisleri-Muaf
G-a-İbadethane Aydınlatması-Muaf
-b-Genel Aydınlatma-Muaf
-c-Karayolları Aydınlatması-9.200.000
H- -Şehit Aileleri ve Muharip Malul Gaziler-6.500.000
I- -Tarımsal Sulama Tesisleri-9.200.000
J- -Arıtma Tesisleri-9.200.000
K- -Tarımsal Amaçlı Soğuk Hava Depoları-9.200.000
KESME - BAĞLAMA BEDELLERİ
 - -1) AG ABONELERİ-
 - - a) Meskenler: 5.500.000 TL-
 - - b) Diğer Aboneler: 9.500.000 TL-
 - -2) OG ABONELERİ: 50.000.000 TL-
 b) Yukarıda yer alan şirketler tarafından 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren uygulanacak “Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanımı ile Güvence Bedellerinin Hesaplanması ve Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ekte yer almaktadır.
KAÇAK VE USULSÜZ ELEKTRİK ENERJİSİ KULLANIMI İLE GÜVENCE BEDELLERİNİN HESAPLANMASI VE GÜNCELLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
1) KAÇAK VE USULSÜZ ELEKTRİK ENERJİSİ KULLANIMINA İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER
a) Tespit
Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 13 üncü ve 14 üncü maddeleri uyarınca kaçak veya usulsüz elektrik enerjisi kullanıldığı tespit edilen kullanım yerinde, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından yetkilendirilmiş en az iki eleman ile kaçak veya usulsüz elektrik enerjisi kullanan gerçek veya tüzel kişinin imzalayacağı bir tutanak düzenlenerek, bir sureti imza sahibine bırakılır.
Kaçak veya usulsüz elektrik enerjisi kullanan gerçek veya tüzel kişinin tutanağın düzenlenmesi sırasında kullanım yerinde bulunmaması veya tutanağı imzalamaması durumunda, kullanım yerine bırakılan tutanak, bildirim yerine geçer. Tutanakta kaçak veya usulsüz elektrik enerji kullanım nedeni ve şekli açıkça belirtilir.
b) Süre
1) Bağlantı anlaşması ve perakende satış sözleşmesi yapmış olan müşteriler için kaçak elektrik enerjisi kullanma süresi; tutanak düzenlenmiş olması kaydıyla kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme ve son endeks okuma işlemlerinden en son yapılanın işlem tarihi ile kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süredir. Ancak, sayaçtan geçirilmeden ayrı bir hatla kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespiti halinde bu süre iki kat olarak alınır.
Bu sürenin dışında müşterinin kaçak elektrik enerjisi kullandığının doğru bulgu ve belgelerle tespit edilmesi halinde, kaçak tüketime ek olarak kullanımın başlangıç tarihi itibariyle geriye dönük normal tüketim hesabı yapılır. Bu dönemdeki faturalar tüketimin yapıldığı kabul edilen dönemlerdeki birim fiyatlar dikkate alınarak gecikme zammı alınmaksızın düzenlenir.
2) Bağlantı anlaşmasının ve perakende satış sözleşmesinin birinin veya her ikisinin de imzalanmamış olması halinde kaçak elektrik enerjisi kullanma süresi; doğru bulgu ve belgelere dayandırılması kaydıyla elektrik enerjisi kullanılmaya başlandığı tarih ile kaçak tespitinin yapıldığı tarih arasındaki süredir.
Doğru bulgu ve belgelerin bulunmaması halinde bu süre 90 gün alınır.
c) Tüketim miktarı hesaplama
Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilenin kullanım yerinde tüketilen elektrik enerjisi miktarı;
1) Tüm müşteriler için öncelikle ihtilafsız dönemlerdeki tüketimi doğru olarak kaydetmiş olan sayaç değerine göre, (Kaçak kullanım tespitinin yapıldığı tarihten geriye dönük olarak yapılan incelemeler sonucunda, tüketim değerlerinin düşmeye başladığı tarih tespit edilebiliyorsa, bu tarihten önceki dönem ihtilafsız dönem olarak kabul edilir.)
2) Doğru tespit edilmiş tüketim değeri yoksa;
a) Meskenler ve müstakil trafolular hariç olmak üzere diğer abone gruplarında, kurulu gücün kullanma faktörü 0.60 olarak ve ortalama aylık çalışma saatlerine göre,
b) Müstakil trafolularda (müşteri veya müşteri olmayan) ölçü noktasına bakılmaksızın, besleme transformatör veya transformatörlerinin toplam kurulu gücünün kullanma faktörü 0.60 olarak kabul edilir ve ortalama aylık çalışma saatine göre,
c) Meskenlerde, bağlantı gücü ve ortalama aylık çalışma saatine göre (buradaki bağlantı gücü, proje varsa projesinde belirtilen gücün 0,60’ı, projesi yok ise, 3 (üç) kW’ın altında olmamak üzere), yöresel özellikler ve benzer yapılar göz önüne alınarak,
hesaplanır.
Bu tür hesaplamaların yapılamaması durumunda, tüketilen elektrik enerjisi miktarı aynı yörede bulunan benzer kullanım yerlerinin ortalama tüketimlerine göre hesaplanarak tespit edilir.
Mühür altındaki sayaçlardan geçirilmeksizin ayrı bir hat çekilerek birtakım cihazlar kaçak olarak beslenmiş ise, tüketilen elektrik enerjisi sadece bu hat üzerindeki cihazların kurulu gücü dikkate alınarak tüketim hesaplanır.
Ortalama Aylık Çalışma Saatleri:
1) Meskenlerde; 150 saat kabul edilir.
2) Sanayide; tek vardiya çalışanlarda 200 saat, iki vardiya çalışanlarda 400 saat, üç vardiya çalışanlarda 600 saat kabul edilir. Vardiyanın sayısının tespitinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen resmi belgeler göz önüne alınır. Çalışma saatlerinin yukarıda belirtilenlerden daha fazla olmasının tespiti durumunda ise, tespit edilen saatler esas alınır. Vardiya sayısının ispatı müşteri tarafından yapılır, yapılamaması durumunda 3 (üç) vardiya çalıştığı kabul edilir.
3) Tarımsal sulama abonelerinde; 400 saat olarak kabul edilir
4) Diğer abonelerde; 250 saat kabul edilir.
5) Müşteri olmayanlara çalışma saatleri %20 oranında artırılarak uygulanır.
d) Tahakkuk
Tüm kaçak kullanımlara ilişkin hesaplamalar tek terimli aktif enerji tarifesi üzerinden yapılır. Yapılan hesaplamalarda kademe, puant, güç, reaktif ve trafo kayıplarına ilişkin bedeller dikkate alınmaz.
Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tüketicinin, Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 15 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerindeki usul ve esaslar göz önüne alınarak hesaplanan tüketimi, dahil olduğu abone grubuna kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tarihte uygulanmakta olan tek terimli aktif enerji bedelinin 1,5 (bir buçuk) katı üzerinden hesap ve fatura edilir. (Güç ve reaktif enerji bedeli alınmaz)
Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen Turizm Teşvik Belgeli yatırım ve işletmelerin tarifesi ticarethane abone grubuna göre hesaplanır.
Müşterilerin tekrarlanan kaçak elektrik enerjisi kullandığının tespiti durumunda, kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespit edildiği tarihte yürürlükte olan tek terimli aktif enerji tarife bedelinin 2 (iki) katı göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
Müşteri olmayanların kaçak elektrik enerjisi kullanımlarındaki hesaplamalar, hangi abone grubu kapsamında değerlendirilebilecek ise o gruba ait tarife üzerinden yapılır.
e) Ödeme
1) Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit olunan tüketici, kendisine tahakkuk ettirilen bedeli tebliğ edilen ödeme bildiriminde yer alan son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlüdür.
Tüketici ancak, söz konusu kaçak tahakkukuna ilişkin tebliğ edilen ödeme bildirimine, kanıt ve belgeler ile birlikte, bildirimde yer alan son ödeme tarihine kadar itiraz edilebilir. Bu itiraz en geç 1 ay içinde sonuçlandırılır.
İtiraz sonuçlandırılıncaya kadar tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi bakımından itiraza esas tahakkukun teminata bağlanması şartıyla elektrik enerjisi bağlanabilir.
Tüketicinin itirazı sonucunda haklı olmadığı tespit edilirse, mevcut borcu gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Tüketicinin itirazı sonucunda haklı olduğu tespit edilirse, bu tespite göre yeniden hesaplanan borcu gecikme zammı alınmaksızın tahsil edilir.
2) Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 14 üncü maddesi kapsamında tanımlanan usulsüz elektrik enerjisi kullanımlarına ilişkin tespitlerde, müşterinin dahil olduğu abone grubundan kesme-bağlama ücretinin 3 (üç) katı ücret tahsil edilmeden elektrik enerjisi bağlanmaz. Usulsüz elektrik kullanan gerçek veya tüzel kişinin müşteri olmaması durumunda ise, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğindeki yükümlülüklerini yerine getirmedikçe elektrik enerjisi bağlanmaz.
2) GÜVENCE BEDELLERİNİN HESAPLANMASI VE GÜNCELLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
a) Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi ile elektrik enerjisi satın almak üzere sözleşme yapacak müşteri, bağlantı gücünün kW’ı başına abone grupları itibariyle belirlenen bedeller üzerinden güvence bedeli öder. (Kullanma faktörü 0,60 olarak alınır.)
Mesken abone grubu dışında kalan müşteriler, istedikleri takdirde nakit yerine güvence bedeli olarak tespit edilen bedel tutarında süresiz banka kati teminat mektubu da verebilir.
Güvence bedelini daha önce nakit olarak ödemiş olan bu tür müşterilerin talepleri halinde güvence bedelinin güncelleştirilen karşılığı tutarında süresiz banka kati teminat mektubu vermeleri şartıyla var olan güvence bedeli güncelleştirilerek taksitler halinde, kullandıkları elektrik enerjisi faturalarından mahsup edilmek suretiyle en fazla 6 (altı) ay içinde iade edilir.
Süresiz banka kati teminat mektubu alınmış müşterilerin güvence bedelleri, bağlantı güçleri ve abone grupları itibariyle belirlenen bedellerde değişiklik olması durumunda, en son bedellere göre bağlantı gücü dikkate alınarak her yıl Ocak ayı içinde yeniden hesaplanır. Müşteri, perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi nezdinde bulunan süresiz banka kati teminat mektubu miktarını, hesap edilen yeni güvence bedeli seviyesine eşit olacak şekilde, bildirimi takip eden 30 (otuz) gün içinde tamamlar.
b) Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından tahsil edilen nakit güvence bedeli, sözleşmenin iptali (feshi) durumunda, bağlantı gücü göz önüne alınarak, iptal tarihindeki TL/kW bedeli üzerinden güncelleştirilerek müşterinin perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi ile olan bütün hesaplarının tasfiyesinden sonra varsa bakiyesi iptal tarihinde işletme kayıtları veya müşterinin güvence alındı belgesi dikkate alınarak müşteriye ödenir.
c) Hayır Kurumlarından (1606 sayılı Kanunda sayılan Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Resmi Darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği), ibadethanelerden (cami, mescit, kilise, havra ve sinagog), spor tesisleri ile 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununa tabi genel ve katma bütçeli kurum ve kuruluşlardan Sayıştay vizesine tabi olanların gerek büro gerekse sanayi aboneliklerinden ve belediyelerden (belediyelerin iktisadi kuruluşları ile bağlı ortaklık ve kuruluşları hariç) güvence bedeli alınmaz.
d) Müşterinin ek güç talebinin olması durumunda; ek bağlantı gücü karşılığında fark güvence bedeli alınması için (a) ve (e) bentleri hükümleri uygulanır.
e) 1) Müşterinin, bağlantı gücü ve dahil olduğu abone grubu itibarıyla belirlenen bedel üzerinden hesaplanan güvence bedelini ve fark güvence bedelini makbuz karşılığı peşin ödemesi zorunludur. Ancak, müşterinin yazılı başvurusu halinde, kanuni faiziyle birlikte, 8 (sekiz) de biri peşin ödenmek kaydıyla, geri kalan miktar takip eden aydan itibaren aylık taksitler halinde 7 (yedi) eşit taksitte tahsil edilir.
2) Talep edilen güç kesirli sayı ise, hesaplamada aynen dikkate alınır.
3) Bağlantı gücü, 3 (üç) kW’ın (dahil) altında olamaz.
f) Güvence bedelleri ile kesme-bağlama bedelleri, DİE Başkanlığınca açıklanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi artışı dikkate alınarak her yıl yeniden belirlenir.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy