Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5)

 

RGT: 30.03.2022

RG NO: 31794

Karar No: 10887

Karar Tarihi: 29.03.2022

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 29/03/2022 tarihli toplantısında; 18/03/2022 tarihli ve 31782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren aşağıdaki “Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar’ın kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,

 

karar verilmiştir.

 

KAYNAK BAZINDA DESTEKLEME BEDELİNİN BELİRLENMESİNE VE UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR

 

MADDE 1 - 18/03/2022 tarihli ve 31782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine Ve Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar’ın 1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

 

“(2) Bu Usul ve Esaslar lisanslı üretim tesislerini kapsamaktadır. Ancak,

 

a) 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında YEK Destekleme Mekanizmasına dahil olan üretim tesisleri,

 

b) Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)'nin portföyünde yer alan üretim tesisleri,

 

c) EUAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması yapmış olan üretim tesislerinin anlaşmaya konu satış miktarları,

 

ç) 8/3/2022 tarihinden önce; Vadeli Elektrik Piyasasında gerçekleşen ve destekleme bedeline konu uygulama süresindeki teslimat dönemlerini içeren satış yönlü net pozisyonlara ilişkin üretim tesisi bazında bildirilen miktarlar

 

bu Usul ve Esasların kapsamı dışındadır."

 

MADDE 2 - Aynı Usul ve Esasların 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna (c) bendi eklenmiştir.

 

“c) Sabit fiyat; Bu Usul ve Esaslar kapsamında piyasa işletmecisine ibraz edilen sözleşmelerde ve/veya faturalarda yer alan ve piyasa takas fiyatı, YEKDEM birim maliyeti, TÜFE vb. herhangi bir değişken bileşen ile ilişkilendirilmeyen fiyatı"

 

MADDE 3 - Aynı Usul ve Esasların 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış, dördüncü fıkrası teselsül ettirilerek aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve beş, altı, yedi ve sekizinci fıkraları teselsül ettirilmiştir.

 

“(3) Kaynak bazında azami uzlaştırma fiyatları, piyasa işletmecisi tarafından üçüncü fıkra kapsamında aylık olarak güncellenir."

 

MADDE 4 - Aynı Usul ve Esasların 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki gibi değiştirilmiş, beşinci fıkrasının sonuna aşağıdaki (ç) bendi eklenmiştir.

 

“(2) Destekleme bedeli, piyasa işletmecisi tarafından aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

“(3) İkinci fıkradaki formülde geçen;

 

DBBT p,a: “p” piyasa katılımcısına “a” fatura döneminde tahakkuk ettirilecek destekleme bedeli borç tutarını,

 

DEVM p, h, t, i: “p” piyasa katılımcısının bu Usul ve Esaslar kapsamındaki “b” üretim tesisinin, “t” teklif bölgesinde, “i” uzlaştırma dönemine ait destekleme bedeline esas veriş miktarını (MWh),

 

BFt,i: “t" teklif bölgesinde “i” uzlaştırma dönemine ait piyasa takas fiyatını veya 7 nci madde kapsamındaki üretim miktarları için sözleşmelerde sabit fiyat olarak belirlenen fiyatı.

 

AUF k: Kurul tarafından üretim tesislerinin “k” kaynak türü için belirlenen azami uzlaştırma fiyatını,

 

n: ilgili fatura dönemine ilişkin uzlaştırma dönemlerinin sayısını,

 

m: “p” piyasa katılımcısına ait destekleme bedeline esas üretim tesisi sayısını,

 

1: Teklif bölgesi sayısını

 

ifade eder.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

TDBBTa: tüm piyasa katılımcılarına “a” fatura döneminde tahakkuk ettirilecek toplam destekleme bedeli borç tutarını,

 

DBBT p, a: “p” piyasa katılımcısına “a” fatura döneminde tahakkuk ettirilecek destekleme bedeli borç tutarını,

 

r: piyasa katılımcılarının sayısını

 

ifade eder.”

 

“ç) 7 nci maddenin beşinci fıkrası uyarınca tespit edilen miktarlar”

 

MADDE 5 - Aynı Usul ve Esaslara 6 ncı maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 7 nci madde eklenmiş ve devam eden maddeler teselsül ettirilmiştir.

 

'İkili anlaşma miktarları

 

MADDE 7 - (1) İkili anlaşma miktarlarının destekleme bedeli hesabında kullanılması amacıyla piyasa katılımcıları tarafından, sabit fiyat ile düzenlenmiş olan ikili anlaşmalara dair sözleşmeler ile sözleşmelere ilişkin faturanın noter onaylı suretleri ve birden fazla üretim tesisi bulunması durumunda üretim tesisi bazında dağılımını gösteren üretim programını gösteren beyanı da piyasa işletmecisine iletilir.

 

(2) Birinci fıkra uyarınca iletilen sözleşmelerde yer alan miktarlar için aşağıda belirlenen yöntemlerle destekleme bedeli tutarı belirlenir:

 

a) Sözleşmede belirtilen sabit fiyatın, azami uzlaştırma fiyatından düşük olduğu uzlaştırma dönemlerinde destekleme bedeli sıfır olarak kabul edilir.

 

b) Sözleşmede belirtilen sabit fiyatın azami uzlaştırma fiyatından büyük olduğu dönemlerde ise sözleşmede belirtilen sabit fiyat ile azami uzlaştırma fiyatı arasındaki fark tutarı dikkate alınarak destekleme bedeli hesaplanır.

 

(3) Bu madde kapsamında uzlaştırma dönemi ve üretim tesisi bazında dikkate alınacak ikili anlaşma miktarı aşağıdaki şekilde kullanılır;

 

a) Sözleşmede yer alan miktarın, PYS'yegirişi yapılmış onaylı ikili anlaşma bildirimlerinde belirtilen miktarın altında olması halinde sözleşmede yer alan miktar.

 

b) Sözleşmede yer alan miktarın, PYS’yegirişi yapılmış onaylı ikili anlaşma bildirimlerinde belirtilen miktarın üzerinde olması halinde PYS’ye girişi yapılmış onaylı ikili anlaşma bildirim miktarı.

 

(4) Üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamında bulunan miktarlar, birden fazla üretim tesisi bulunan piyasa katılımcıları için her bir üretim tesisine dair sözleşme kapsamında bildirilen miktarlar oranında azaltılarak ilgili tesisler için kullanılır.

 

(5) Üretim tesislerine ait uzlaştırmaya esas veriş miktarından 1 inci maddenin ikinci fıkrasının (c) ve (ç) bendinde belirtilen miktarlar düşüldükten sonra kalan miktar ile üçüncü fıkrada tespit edilen miktarın karşılaştırılması neticesinde tespit edilen minimum miktar, bu madde kapsamındaki destekleme bedeli hesabında dikkate alınır.

 

(6) Sabit fiyat olarak döviz endeksli bir fiyat belirlenmesi ve döviz kurunun TL’ye çevrilmesine dair hüküm bulunmaması halinde, enerjinin sisteme verildiği tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru dikkate alınır.

 

(7) Piyasa işletmecisi, bu madde kapsamında kendisine iletilen sözleşme ve faturalarda yer alan bilgilerin gizliliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.”

MADDE 6 - Aynı Usul ve Esasların 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve maddenin sonuna yedinci fıkra eklenmiştir.

 

“(4) Üçüncü fıkrada yer alan teminata esas üretim miktarı hesaplanırken 1 inci maddenin ikinci fıkrasının (c) ve (ç) bentleri kapsamındaki miktarlar hesaplamaya dâhil edilmez.”

 

“(7) 7 nci madde kapsamında destekleme bedeli hesabına konu ikili anlaşma miktarları ve destekleme bedeli dikkate alınarak, piyasa işletmecisi tarafından söz konusu miktarların tespit edilmesini müteakip teminat hesabı güncellenir.”

 

MADDE 7 - Aynı Usul ve Esaslara aşağıdaki geçici birinci madde eklenmiştir.

 

‘Mevcut ikili anlaşma bildirimlerine ilişkin süreç

 

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 8 Mart 2022 tarihinden Önce 1 Şubat ve sonrası için PYS’ye girişi yapılmış onaylı ikili anlaşma bildirimlerine ilişkin olarak piyasa katılımcıları tarafından 7 nci madde kapsamında talep edilen belge ve beyanlar, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç beş iş günü içerisinde piyasa işletmecisine ibraz edilir.

 

(2) Birinci fıkra uyarınca ibraz edilen sözleşmelerde, sözleşme süresinin uygulama döneminden daha kısa olması halinde sözleşme dönemi boyunca, daha uzun olması halinde ise destekleme bedeline konu uygulama süresi boyunca muafiyet tanınır.”

 

MADDE 8 - Aynı Usul ve Esasların 10 uncu maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

 

“Yürürlük

 

MADDE 11 - (1) Bu Usul ve Esaslar’ın Geçici 1 inci maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri 1/4/2022 tarihinde yürürlüğe girer.”

 

MADDE 9 - Bu Usul ve Esaslar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

MADDE 10 - Bu Usul ve Esas hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy