Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4) (6446 S. K. m. 5)

 

RGT: 09.11.2017

RG NO: 30235

Karar No: 7422

Karar Tarihi: 02/11/2017

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 02/11/2017 tarihli toplantısında; ekteki “Elektrik Piyasasında Dağıtım Lisansı Sahiplerinin Bilişim Sistemlerine Kurumun Uzaktan Erişiminin Sağlanmasına İlişkin Usul ve Esaslarım kabul edilerek yayımlanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

 

EK

 

ELEKTRİK PİYASASINDA DAĞITIM LİSANSI SAHİPLERİNİN BİLİŞİM SİSTEMLERİNE KURUMUN UZAKTAN ERİŞİMİNİN SAĞLANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

Amaç ve kapsam

 

MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, elektrik piyasasında faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahiplerinin Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma bildirmekle yükümlü oldukları veriler ile gerekli görülebilecek ilave verilerin gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve raporlanması için dağıtım lisans sahiplerine ait ilgili bilişim sistemlerine Kurumun uzaktan erişiminin sağlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

 

Hukuki dayanak

 

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 4628 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun 4 üncü maddesi ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 5 nci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

 

a) EDVARS (Elektrik Dağıtım Veri Ambarı ve Raporlama Sistemi): Dağıtım lisansı sahiplerinin Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma bildirmekle yükümlü oldukları veriler ile Kurum tarafından gerekli görülebilecek ilave verilerin gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve Kurum tarafından belirlenecek güncellikte raporlanması amacıyla oluşturacağı veri ambarı ve raporlama sistemi ile bu sisteme Kurumun uzaktan erişimini sağlayan web arayüzünü,

 

b) EBİS: 27 Mayıs 2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği” hükümleri uyarınca tanımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Bildirim Sistemini,

 

c) Kanun: 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununu,

 

ç) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

 

ifade eder.

 

Dağıtım lisansı sahibinin bilişim sistemleri

 

MADDE 4 - (1) Dağıtım lisansı sahipleri, Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında kurduğu müşteri bilgi sistemleri (MBS), otomatik sayaç okuma sistemleri (OSOS) vb. sayaç veri sistemleri (kontrol amaçlı veya serbest-serbest olmayan tüketiciler için tahakkuka esas sayaçlar dahil tüm ölçüm verileri), varlık kayıt sistemleri, tedarik sürekliliği kayıt sistemleri (TSKS), tedarik sürekliliği uzaktan izleme sistemleri (TSUÎS), uzaktan izleme ve kontrol sistemleri (SCADA), arıza yönetim sistemleri (AYS), bakım yönetim sistemleri (BYS), coğrafi bilgi sistemleri (CBS), çağrı merkezi bilgi sistemleri, yatırıma ilişkin sistemler, muhasebe sistemleri, elektronik belge yönetim sistemleri (EBYS) gibi Kuruma sunulan verilerin gerçek zamanlı doğrulanmasını sağlayacak ilgili tüm bilişim sistemlerinin veri bütünlüğünü koruyucu ve veri sürekliliğini sağlayıcı önlemleri alır.

 

(2) Dağıtım lisansı sahiplerinin bilişim sistemlerinde, ilgili mevzuatın gerektirdiklerinin yanı sıra bu Usul ve Esaslar kapsamında Kuruma sunulması gereken rapor ve verilere esas iş süreçlerinin tamamının izlenebilmesini sağlayacak detayda kayıt tutulur.

 

(3) Dağıtım lisansı sahiplerinin şebeke varlıklarına ilişkin bilişim sistemleri; süreç bilgileri ile coğrafi konum bilgilerini kullanarak bu veriler eşliğinde analiz yapılmasına imkan sağlar.

 

EDVARS kurma ve uygulama yükümlülüğü

 

MADDE 5 - (1) Dağıtım lisansı sahipleri;

 

a) Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma sunulması gereken rapor ve verileri EDVARS aracılığıyla Kurumun uzaktan erişimine sunar.

 

b) Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamındaki bildirimlerim EDVARS üzerinden oluşturarak yetkilendirilmiş personeli tarafından EBİS’e yükler.

 

c) EDVARS aracılığıyla erişime sunulan rapor ve verilere kaynak teşkil eden sistemlerin EDVARS ile veri akışının Kurum tarafından belirlenecek güncellikte olmasını sağlar.

 

ç) EDVARS’ta ve EDVARS’a kaynak teşkil eden sistemlerin entegrasyonunda meydana gelecek arızalan 2 (iki) gün içerisinde giderir.

 

d) EDVARS’a uzaktan erişimin sağlanacağı URL adresi, kullanıcı adı ve şifrelerin güncel halini EBİS aracılığıyla Kuruma bildirir.

 

e) EDVARS aracılığıyla erişime sunulan rapor ve verilerin Kurum tarafından istemci bilgisayarına zaman etiketini içerecek şekilde kayıt edilebilmesini sağlayan altyapıyı kurar.

 

f) EDVARS aracılığıyla erişime sunulan raporlara esas verilerin ve sunulan diğer verilerin kaynak sistemlerde yapılan işlemler neticesinde iptal edilmesi, değiştirilmesi veya güncellenmesi halinde, gerekçeleriyle birlikte yapılan işlemin kayıt altına alınmasını ve izlenmesini sağlar.

 

g) EDVARS aracılığıyla erişime sunulan rapor ve verilerin analizine imkan sağlayacak şekilde; arama, filtreleme, sıralama vb. özellikleri oluşturur.

 

EDVARS kurulum süreci

 

GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Kurum tarafından 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında farklı bir güncelleme süresi belirlenmediği müddetçe. Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma sunulacak veriler ve Kurum tarafından ilave istenilebilecek veriler azami 24 (yirmidört) saat önceki veri değişimlerini içerecek şekilde EDVARS üzerinden günlük olarak güncellenir.

 

(2) Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler EDVARS’ı 01/07/2018 tarihine kadar kurar ve Kurumun erişimine açar.

 

(3) Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler; EDVARS üzerinden EBİS sistemine ilk veri akışını, 01/07/2018 tarihine kadar yapar; 01/01/2019 tarihine kadar bildirim yükümlülüğü kapsamındaki tüm verileri EDVARS üzerinden oluşturacak hale getirir.

 

Yürürlük

 

MADDE 6 - (1) Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 7 - (1) Bu Usul ve Esaslarda yer alan hükümleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy