Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5)

 

RGT: 04.11.2021

RG NO: 31649

Karar No: 10519

Karar Tarihi: 28.10.2021

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28.10.2021 tarihli toplantısında; ekteki, “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı Ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına Ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul Ve Esaslardın kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,

 

karar verilmiştir.

 

EK

 

ELEKTRİK PİYASASINDA TÜKETİM TESİSİ İLE AYNI ÖLÇÜM NOKTASINDAN BAĞLI VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ÜRETİM TESİSLERİ İÇİN LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINA VE İHTİYAÇ FAZLASI ENERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR

 

MADDE 1 - 18/01/2018 tarihli ve 30305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı Ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına Ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın adı, 10 kW’a Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin Usul ve Esaslar olarak değiştirilmiştir.

 

MADDE 2 - Aynı Usul ve Esasların 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(1) Bu Usul ve Esasların amacı; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği uyarınca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum tarafından kurulu gücü azami 10 kW (10 kW dahil) tip proje hazırlanması uygun görülen, kendi tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüne kadar üretimi ve tüketimi aynı noktadan bağlı, çatı ve cephe uygulamalı, güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için başvuru ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi, bu başvurulara istinaden sunulacak bilgi ve belgeler ile düzenlenecek Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu formatının belirlenmesidir.”

 

MADDE 3 - Aynı Usul ve Esasların 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(1) Bu Usul ve Esaslar, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 4 - Aynı Usul ve Esasların 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (1) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (i) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

“ğ) kw: Elektriksel güç olarak ulaşılabilecek en yüksek güç değerini,”

 

“1) Yönetmelik: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği,”

 

MADDE 5 - Aynı Usul ve Esasların 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(1) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki başvurular, Ek-1’de yer alan bilgi ve belgeler ile birlikte İlgili Şebeke İşletmecisinin merkez veya taşra birimine yazılı olarak veya elektronik ortamda elektronik veya mobil imza ile yapılır. Ayrıca, başvuruda bulunan kişilerce Yönetmeliğin 37 nci maddesinin onuncu fıkrası kapsamında Ek-2’de yer alan beyan sunulur.”

 

MADDE 6 - Aynı Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(2) Bu Usul ve Esaslar kapsamında bağlanacak GES’lerin toplam kapasitesi ile Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bağlanacak tesislerin kapasitesi, bu tesislerin bağlanacağı dağıtım transformatörünün İlgili Şebeke İşletmecisine ait bir transformatör olması halinde transformatör gücünün yüzde ellisini geçemez. Transformatörün başvuru sahibine ait olması durumunda, bir tüketim tesisi ile ilişkilendirilen üretim tesisinin kurulu gücü 10 kW ile sınırlı olmak kaydıyla söz konusu kapasite transformatör gücü kadar olabilir. Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki başvurular için Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.”

 

MADDE 7 - Aynı Usul ve Esasların 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “geçici” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 8 - Aynı Usul ve Esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(1) Bu Usul ve Esas hükümlerine göre tesis edilecek GES’lerin ihtiyaç fazlası enerjisinin tespiti, faturalandırılması ve değerlendirilmesinde ilgili diğer mevzuattan kaynaklanan yükümlülükler dışında Yönetmelik uyarınca işlem tesis edilir.”

 

MADDE 9 - Aynı Usul ve Esasların 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının tamamı ve dördüncü ile altıncı fıkralarında yer alan “geçici” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(5) Bu Usul ve Esaslar kapsamında başvuruda bulunulan üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisi aynı kalmak kaydıyla tüketicinin değişmesi halinde, üretim tesisinin devri için kabul şartı aranmaksızın, yeni tüketici için bu Usul ve Esaslar, Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemler devam ettirilir. Yeni tüketici tarafından 30 (otuz) gün içerisinde iş ve işlemlerin sürdürülmesi için başvuruda bulunulmaması ya da iptal talebinde bulunulması halinde ilgisine göre Çağrı Mektubu, Bağlantı Anlaşması ya da Sistem Kullanım Anlaşması hükümsüz hale gelir.”

 

MADDE 10 - Aynı Usul ve Esasların Ek-1’i aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 11 İnci Maddesinin Birinci Fıkrası Kapsamında Güneş Enerjisine Dayalı Lisanssız Üretim Başvurularında Sunulması Gereken Bilgi Ve Belgeler Listesi

 

1. Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu (Ek-4)

 

2. Gerçek kişiler için aslıyla birlikte sunulacak Nüfus Cüzdanı fotokopisi, tüzel kişiler için tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahıs/şahısların “Yetki Belgeleri”nin aslı veya noter onaylı suretleri veya aslı ile birlikte sunulacak fotokopisi,

 

3. Üretim tesisinin kurulacağı alan ile ilgili olarak:

 

a. Müstakil binalar için üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisinin bulunduğu yere ait tapu kaydı veya kira sözleşmesi veya kullanım hakkını gösterir belge

 

b. Birden fazla kullanıcının bulunduğu binalarda (apartman vs) apartman veya sitelerin karar defterlerinde başvuru sahibi için güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurulabileceğine dair karar örneğinin noter onaylı sureti

 

4. Tüketim tesisi ile ilgili olarak:

 

a. Mevcut tüketim tesisleri için Tekil kod

 

b. Kurulması planlanan tüketim tesisine ilişkin 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa göre verilen inşaat ruhsatı ve/veya inşaat ruhsatı yerine geçen belge”

 

MADDE 11 - Aynı Usul ve Esasların Ek-2’si aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"FAALİYET YASAĞINA İLİŞKİN BEYAN

 

Dağıtım ve görevli tedarik şirketleri dahil olmak üzere, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 14 üncü maddesinin yedinci fıkrası ile Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 37 nci maddesinin onuncu fıkrasında tanımlanan kişiler arasında olmadığımı,

 

beyan ederim.

 

İşbu beyanımın gerçek dışı olduğunun tespiti hâlinde Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında işlem tesis edileceğini kabul ve taahhüt ederim.

 

../../….

Ad SOYAD

Unvan (Kaşe) İmza”

 

MADDE 12 - Aynı Usul ve Esasların Ek-3’ü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 11 inci Maddesinin Birinci Fıkrası Kapsamında Güneş Enerjisine Dayalı Lisanssız Üretim Başvurularına İlişkin Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu Örneği

 

Talep Sahibi Adı Soyadı/Ünvanı:

Talep Numarası:

İşletme Müdürlüğü:

Tüketim Tesisi No:

Sözleşme Gücü (kW):

Talep Edilen Güç (kW):

Üretim Talep Edilen Yerin Adresi:

 

Yukarıda talep numarası ve talep edilen gücü belirtilen, lisanssız güneş enerjisine dayalı üretim tesisinin, aşağıda belirtilen şartlar ile dağıtım sistemine bağlanması uygun görülmüştür.

 

1. Bağlantı noktası: ….TM (... /...), Fider....,  TR’ den beslenen…. numaralı tüketim tesisi

 

2. Bağlantı tipi: Tüketim tesisi ile aynı yerde olan üretim tesisi

 

3. …..tesisat numaralı tüketim panosu gerekli olması durumunda demontaj edilerek yeni pano tesis edilir.

 

4. Tüketim tesisinin şebeke ile bağlantı noktasında çift yönlü ölçüm yapabilen saatlik sayaç kullanılır. Ayrıca üretim tesisinin üretimini sağlıklı ölçmek amacıyla ayrı bir kontrol sayacı kullanılır.

 

5. Üretim tesisinin bağlantısı çift yönlü sayaçtan önce tüketim tesisi tarafına yapılır.

 

6. Kısa devre hesabında kullanılacak …. / 0,4 kV dağıtım trafosunun kısa devre gücü (Trafo ….kVA) ….. olup proje hesaplamaları bu değere göre yapılır.

 

7. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında gerçek veya tüzel kişiler tarafından inşa edilip işletilecek üretim tesisleri Yönetmelik ile ilgili mevzuat ve ilgili teknik mevzuatta yer alan esas ve usuller dikkate alınarak projelendirilir, kurulur ve işletilir.

 

8. Tebliğ tarihinden itibaren usul ve esaslarda belirtilen süreler içinde projelerin Bakanlığa veya Bakanlığın yetki verdiği kuruma onaylattırılması zorunlu olup, projelerin onaylatılması halinde iş bu şartlarımız ilgili mevzuata göre geçerli kalacaktır. Aksi takdirde şartlarımız hükümsüz olacaktır.”

 

MADDE 13 - Aynı Usul ve Esasların Ek-5’i yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 14 - Bu Usul ve Esaslar, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 15 - Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy