Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği m. 16, 18)
RGT: 10.12.2010
RG NO: 27781  
Karar No: 2898
Karar Tarihi: 01/12/2010 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 01/12/2010 tarihli toplantısında; 1/1/2011 tarihinden itibaren uygulanmak üzere aşağıdaki sayaç sökme takma bedellerine ilişkin usul ve esasların kabul edilmesine,
karar verilmiştir.
SAYAÇ SÖKME TAKMA BEDELLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Madde 1 - Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin (Yönetmelik) 16 ncı maddesi kapsamındaki periyodik kontrollere esas sayaç sökme takma bedeli ile Yönetmeliğinin 18 inci maddesi kapsamındaki sayaç sökme takma bedeli sayaç maliki tarafından karşılanır.
Madde 2 - Sayaç malikinin müşteri olması durumunda, Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi ile 18 inci maddesi kapsamındaki uygulamalar için 1/1/2011 tarihinden itibaren elektrik piyasasında uygulanacak sayaç sökme takma bedelleri aşağıdadır.
  
TL
Direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaçlar
18,6
Akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar
26,8
Madde 3 - Yönetmeliğin 16 ncı maddesi kapsamında periyodik kontrol için sayacın sökülmesi ile Yönetmeliğin 18 inci maddesi kapsamında kontrol için sayacın sökülmesi halinde, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından geçici olarak asgari sökülen sayacın fonksiyonlarını yerine getirecek nitelikte bir sayaç takılır.
Bu geçici sayacın daha sonra tekrar çıkarılarak eski sayacın yerine takılması veya eski sayacın kullanılamaz durumda olduğuna ilişkin bir tutanağın müşteriye ibrazı halinde yeni bir sayacın takılması durumunda [Asıl sayacın sökülmesi (maliki müşteri olan) + geçici sayacın takılması + geçici sayacın sökülmesi + asıl sayacın geri takılması (maliki müşteri olan) veya bu maddede belirtilen halde yeni bir sayacın takılması (maliki müşteri olan)] 2 nci maddede yer alan bedellerin 2 katı tahakkuk ettirilir.
Madde 4 - Müşterinin taşınması halinde, müşteri mülkiyetinde olan mevcut sayacın müşterinin talebi üzerine sökülerek yeni adrese takılması durumunda 2 nci maddede yer alan bedeller tahakkuk ettirilir.
Madde 5 - Müşterinin, 10 yıllık damga süresini doldurmuş mülkiyetindeki sayacını kalibrasyon, muayene, ölçü ve ayar kontrolü yerine ilgili mevzuata uygun bir elektronik sayaç ile değiştirilmesi talebinde bulunması ve sayacın elektronik sayaçla değiştirilmesi durumunda 2 nci maddede yer alan bedeller tahakkuk ettirilir.
Madde 6 - Sayaç malikinin müşteri olması durumunda, tahakkuk ettirilecek sayaç sökme takma bedelleri, işlem sonrasında müşteriye düzenlenecek ilk ödeme bildiriminden tahsil edilir.
Madde 7 - 2 nci maddede yer alan sayaç sökme takma bedelleri her yıl Kurum tarafından belirlenecek Eylül ayı 12 aylık Enerji Piyasası Endeksi (EPE) değişim oranları dikkate alınarak artırılır ve her yıl Ocak ayı itibariyle Kurul onayıyla yürürlüğe girer. EPE uygulaması yürürlüğe girinceye kadar EPE olarak, TÜİK tarafından yayımlanan TÜFE değişim oranları kullanılır.
Madde 8 - Sayaç sökme takma bedeli gelirleri “Sayaç sökme takma geliri” adı ile açılacak hesabına kaydedilir ve Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında yapılacak gelir farkı hesaplamalarında dikkate alınır. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy