Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Yer Altı Depolama Tesisleri Kullanım Usul ve Esasları Hazırlama Yönetmeliği m. 5)

 

RGT: 01.08.2017

RG NO: 30141

Karar No: 7203

Karar Tarihi: 27/07/2017

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/07/2017 tarihli toplantısında; Yer Altı Depolama Tesisleri Kullanım Usul ve Esasları Hazırlama Yönetmeliği’nin 5 inci maddesi ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esasları (KUE)’nın 20 nci maddesi hükümleri çerçevesinde KUE’de değişiklik yapılması hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır:

 

Madde 1: KUE’nin 6.1.3.4 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

6.1.3.4 Hizmet Alanlar hafta sonu ve resmi tatil günlerinden önceki son İş Gününde, bu günlerden sonraki ilk İş Gününü de kapsayacak şekilde Nominasyon sunarlar. Ancak, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde Madde 6.5.2 hükümlerine uygun olarak Gün İçi Revize Nominasyon sunulabilir. Bahsedilen bu Nominasyonlar, Madde 6.3 hükümleri çerçevesinde Depolama Şirketine bildirilir.

 

Madde 2: KUE’nin 7.3 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

7.3 Herhangi bir enjeksiyon Gününde, Hizmet Alan’lardan bir veya bir kaçının geri üretim talep etmesi veya herhangi bir geri üretim Gününde, Hizmet Alan’lardan bir veya birkaçının enjeksiyon talep etmesi halinde Depolama Şirketi tarafından Depolama Tesisi kullanılmaksızın gaz Takası yapılır. Takas edilen miktarların paylaştırılmasında program miktarları dikkate alınır. Takas işlemi sonucunda envanter hareketleri Depolama Şirketi tarafından ilgili hizmet alanların depodaki gaz miktarları ve rezervasyonları çerçevesinde kayıt altına alır. EBT altyapısının hazır olması ve ilgili duyumların EBT çerçevesinde yapılması durumunda, Depolama Şirketi, gün öncesinde sistemde açıklanan fiziki kapasitenin dağıtılmasından sonra, sistemle ters yönde hareket etmek isteyen bir başka Hizmet Alanın talebi miktarınca şartlı gaz takas miktarı ilan edebilir. İlan edilecek olan bu şartlı gaz takas miktarı. Hizmet Alanların talepleri doğrultusunda pro-rata olarak dağıtılır. Sistemle ters yönde hareket eden taşıtanın gün içerisinde revizyon yapması sonucunda ilgili gün için gerçekleştirilemeyen program miktarının tümü şartlı gaz takas talebinde bulunan sistemle aynı yönde Hizmet Alanlar arasında onaylı programları oranında paylaştırılabilir.

 

Madde 3: KUE’nin 13.3 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

13.3 İnternet Sitesi yoluyla yayımlanacak bilgiler aşağıdakileri kapsar:

 

i. KUE,

 

ii. Depolama Tesisinin lisans kapsamındaki teknik özelliklerinin en güncel hali,

 

iii. Bir sonraki Depolama Yılı için Kapasite İlanı,

 

iv. Atıl Kapasite ilanları,

 

v. Kapasite Talep Başvuru Formu,

 

vi. KUE değişiklik önerileri formu,

 

vii. Depolama Hizmet Sözleşmesi örneği,

 

viii. Tüm Hizmet Alanları ilgilendiren OAE’ler,

 

ix. Bakım Programı bilgileri,

 

x. Kısıtlama ve kesinti bildirimleri,

 

xi. G-1 Günü için fiili olarak gerçekleşen toplam enjeksiyon veya toplam geri üretim miktarları,

 

xii. KUE’ye göre yayımlanması gereken diğer bilgi ve belgeler.

 

Madde 4: Bu Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Madde 5: Bu Karan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy