Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 29.12.2020

RG NO: 31349 (Mükerrer)

Karar No: 9805

Karar Tarihi: 14/12/2020

 

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 14/12/2020 tarihli toplantısında; ekteki “4. Tarife Uygulama Dönemi Dağıtım Faaliyeti Kalite Faktörü Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar”ın kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasına, karar verilmiştir.

 

EK

 

4. TARİFE UYGULAMA DÖNEMİ DAĞITIM FAALİYETİ KALİTE FAKTÖRÜ UYGULAMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM: Genel Hükümler

 

Amaç

 

MADDE 1 - (1) Bu düzenlemenin amacı, elektrik dağıtım şirketlerinin sistem işletim gelir tavam hesaplamalarında dikkate alınacak kalite faktörünün hesaplanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

 

Dayanak

 

MADDE 2 - (1) Bu düzenleme Elektrik Piyasasında Dağılım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin 33 üncü maddesi ile Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen kavram ve kısaltmalar, ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

 

Kalite faktörü bileşenleri

 

MADDE 4 - (1) Dağıtım şirketinin bu usul ve esaslarda belirlenen yöntemle hesaplanan dağıtım faaliyeti kalite faktörü puanı, şirketin dağıtım faaliyeti performansının dağıtım sistemi gelir tavanına etkisini belirler.

 

(2) Dağıtım faaliyeti kalite faktörü puanı hesaplamalarında;

 

a) Dağıtım şirketinin tedarik sürekliliği kayıt sistemini kurma, veri ve raporlama yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ile tedarik sürekliliği performansında gerçekleştirmiş olduğu iyileştirmeleri,

 

b) Dağıtım şirketinin Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirlenmiş teknik kalitenin ölçülmesi, veri ve raporlama yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ile teknik kalite performansında gerçekleştirmiş olduğu iyileştirmeleri,

 

e) Dağıtım bölgesine ilişkin kullanıcı memnuniyeti performansı,

 

ç) Dağıtım şirketince iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin performansı,

 

dikkate alınır.

 

İKİNCİ BÖLÜM: Tedarik Sürekliliği Performansının Belirlenmesi

 

Tedarik sürekliliği performansı

 

MADDE 5 - (1) Elektrik dağıtım şirketlerinin, "1" yılına ilişkin Tedarik Sürekliliği Performans Puanı (PUANTSP) aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formülde;

 

PUANTSP: "3” yılına ilişkin olarak Tedarik Sürekliliği Performans Puanını,

 

PUANOKSÜRE: "t” yılına ilişkin olarak Ortalama Kesinti Süresi Göstergesi Performans Puanını,

 

PUANOKSİK: “t” yılına ilişkin olarak Ortalama Kesinti Sıklığı Göstergesi Performans Puanını,

 

PUANODE: “t” yılına ilişkin olarak Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi Performans Puanını, ifade eder.

 

Ortalama kesinti süresi göstergesi (OKSÜRE/SAİDI) performans puanı

 

MADDE 6 - (1) Her bir dağıtım şirketine özgü Ortalama Kesinti Süresi Göstergesi Performans Puanı (PUANOKSÜRE) aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formülde;

 

TSİOsüret: “t” yılına ait tedarik sürekliliği kesinti süresi iyileştirme oranını,

 

OKSÜREt: “t” yılına ait dağıtım şirketinin faaliyet bölgesinde meydana gelen, sebebi şebeke işletmecisi veya dışsal olarak, kaynağı Dağıtım-OG veya Dağıtım-AG ve bildirimsiz olarak sınıflandırılan kesintiler için kullanıcı başına ortalama kesinti süresi göstergesini, ifade eder.

 

(2) Eğer TSİsüret > 0 ise PUANOKSÜRE aşağıdaki formüllere göre

 

hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formüllerde;

 

K1: Tedarik sürekliliği ortalama kesinti süresi göstergesine ait katsayıdır. Uygulama döneminde 100 (yüz) olarak belirlenmiştir.

 

K3: Tedarik sürekliliği performans hesabı katsayısıdır. Uygulama döneminde 25 (yirmi beş) olarak belirlenmiştir.

 

ÖYPFPSÜRE: "t-1" yılındaki kesinti süresine ilişkin önceki yıl ortalama kesinti süresi göstergesi performans fazlası puanıdır.

 

MAKPSÜRE: Ortalama kesinti süresi göstergesi performans puanı (PUANOKSÜRE) hesabında uygulanacak yıllık azami puandır. Uygulama döneminde 20 (yirmi) puan olarak belirlenmiştir.

 

MINPSÜRE: Ortalama kesinti süresi göstergesi performans puanı (PUANOKSORE) hesabında uygulanacak yıllık asgari puandır. Uygulama döneminde -10 (eksi on) puan olarak belirlenmiştir.

 

(3) Eğer TSİOSÜREt < 0 ise PUANOKSORE aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Ortalama kesinti sıklığı göstergesi (OKSIK/SAIFI) performans puanı MADDE 7 - (1) Her bir dağıtım şirketine özgü Ortalama Kesinti Sıklığı Göstergesi Performans Puanı (PUANOKSİK) aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formülde;

 

TSİOSİKUKİ: “t” yılına ait tedarik sürekliliği kesinti sıklığı iyileştirme oranını, OKSIKt: “t” yılına ait dağıtım şirketinin faaliyet bölgesinde meydana gelen, sebebi şebeke işletmecisi, kaynağı Dağıtım-OG veya Dağıtım-AG ve bildirimsiz olarak sınıflandırılan kesintiler için kullanıcı başına ortalama kesinti sıklığı göstergesini, ifade eder.

 

(2) Eğer TSİOSİKLlKt > 0; PUANOKSİK aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formüllerde;

 

K2: Tedarik sürekliliği ortalama kesinti sıklığı gösterge katsayısıdır. Uygulama döneminde 1 (bir) olarak belirlenmiştir.

 

ÖYPFPsıklık: "t-1” yılındaki kesinti sıklığına ilişkin, önceki yıl ortalama kesinti sıklığı göstergesi performans fazlası puanıdır.

 

MAKPsıklık: Ortalama kesinti sıklığı göstergesi performans puanı (PUANOKSİK) hesabında uygulanacak yıllık azami puandır. Uygulama döneminde 20 (yirmi) puan olarak belirlenmiştir.

 

MINPSIKLIK: Ortalama kesinti sıklığı göstergesi performans puanı (PUANOKSİK) hesabında uygulanacak yıllık asgari puandır. Uygulama döneminde -10 (eksi on) puan olarak belirlenmiştir.

 

(3) Eğer TSİOsıklıkt< 0 ise PUANOKSIK aşağıdaki tabloya göre belirlenir.

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Kesinti süresi ve kesinti sıklığı performans puanına ilişkin ilk üç yıl uygulaması

 

MADDE 8 - (1) Uygulama döneminin ilk yılına ilişkin tedarik sürekliliği performans puanının hesaplanmasında:

 

a) “t-4” (2017 yılı), “t-3” (2018 yılı) yıllarına ilişkin ÖKSÜRE ve OKSIK gösterge değerleri, tedarik sürekliliği kesinti süresi ve tedarik sürekliliği kesinti sıklığı iyileştirme oranlarının hesaplanmasında kullanılmayacaktır.

 

b) ÖYPFPSÜRE ve ÖYPFPSİKLİK 0 (sıfır) puan olarak kullanılacaktır.

 

(2) Uygulama döneminin ikinci yılına ilişkin tedarik sürekliliği performans puanının hesaplanmasında; “t-4” (2018 yılı) yılına ilişkin ÖKSÜRE ve OKSIK gösterge değerleri, tedarik sürekliliği kesinti süresi ve tedarik sürekliliği kesinti sıklığı iyileştirme oranlarının hesaplanmasında kullanılmayacaktır.

 

(3) 2019 yılının, sonu itibari ile TSKS kurma yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan dağıtım şirketlerinin tedarik sürekliliği performans puanının hesaplanmasında;

 

a) Uygulama döneminin ilk yılına ilişkin tedarik sürekliliği performans puanı PUANOKSÜRE = 0 (sıfır) ve PUANOKSİK = 0 (sıfır) puan olarak uygulanır.

 

b) Uygulama döneminin ikinci ve üçüncü yılına ilişkin tedarik sürekliliği performans puanın hesaplanmasında; tedarik sürekliliği kesinti süresi iyileştirme oranının (TSİOSİKLİKİ) ve tedarik sürekliliği kesinti sıklığı iyileştirme oranının (TSİOSOREİ) belirlenmesinde, bu dağıtım şirketlerinin 2019 yılı (dahil) ve önceki yıl verileri kullanılmaz.

 

Ortalama dağıtılmayan enerji göstergesi performans puanı

 

MADDE 9 - (1) Dağıtım şirketine özgü Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi Performans Puanının (PUANode) belirlenmesine ve uygulanmasına ilişkin uygulama döneminin ilk yılında;

 

a) 2020 yılına ilişkin kesintiler tablosu ile kullanıcıların 2019 yılındaki aylık tüketim verilerine ve Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen esaslara göre, 2020 yılına ilişkin Dağıtılmayan Enerji Tablosu (Tablo 3) ve Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi (Tablo 4) tablolarını oluşturarak 31 Mart 2021 tarihine kadar EDVARS üzerinden raporlayan ve 2019 yılının sonu itibari ile TSKS kurma yükümlülüğünü yerine getirmiş olan dağıtım şirketlerinin Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi Performans Puanı;

 

PUANODE = MAKPODE

 

olarak uygulanır.

 

b) 2019 yılının sonu itibari ile TSKS kurma yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan ya da birinci fıkranın a bendinde belirtilen esaslara göre 2020 yılına ilişkin Dağıtılmayan Enerji Tablosu (Tablo 3) ve Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi (Tablo 4) tablolarını raporlamayan dağıtım şirketlerinin Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi Performans Puanı;

 

PUANODE = 0 (sıfır)

 

puandır.

 

(2) Uygulama döneminin ikinci yılında Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen esaslara göre, Dağıtılmayan Enerji Tablosu (Tablo 3) ve Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi (Tablo 4) tablolarının tam ve doğru kayıt altına alınması ile tedarik sürekliliği verilerini sunma ve raporlama yükümlülüğünü yerine getiren dağıtım şirketlerinin 2022 yılı ortalama dağıtılmayan enerji gösterge puanı;

 

PUANODE = MAKPODE

 

olarak uygulanır.

 

(3) Uygulama döneminin üçüncü yılında Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi Performans Puanı (PUANODE) aşağıdaki formül ve tabloya göre belirlenir;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formül ve tabloda;

 

ODEİOt: “t” yılına ait ortalama dağıtılmayan enerji iyileştirme oranını,

 

ODEt: “t” yılına ait dağıtım şirketi faaliyet bölgesinde meydana gelen, sebebi şebeke işletmecisi, kaynağı Dağıtım-OG veya Dağıtım-AG olarak ve bildirimsiz olarak sınıflandırılan kesintiler için kullanıcı başına ortalama dağıtılmayan enerji göstergesini,

 

GKKOt: Altı Aylık Gelir Bildirimi (EPTB-10 Formu) ile tespit edilen “t" yılına ait dağıtım şirketi faaliyet bölgesinde Gerçekleşen Kayıp Kaçak Oranını,

 

MAKPODE: Tedarik sürekliliği performans iyileştirmesi PUANODE hesabında uygulanacak yıllık azami puandır. Uygulama döneminde 5 (beş) puan olarak belirlenmiştir.

 

MINPODS:: Tedarik sürekliliği performans iyileştirmesi PUANODE hesabında uygulanacak yıllık asgari puandır, Uygulama döneminde -2,5 (eksi iki virgül beş) puan olarak belirlenmiştir.

 

(4) Uygulama döneminin son iki yılındaki PUANODE’nin hesaplanmasına ilişkin usul- esaslar ve yöntem; uygulama döneminin ikinci yıl verilerinin doğrulanmasını ve analizini müteakiben uygulama döneminin 3 üncü yılında Kurul tarafından belirlenir.

 

(5) Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre. Dağıtılmayan Enerji Tablosu (Tablo 3) ve Ortalama Dağıtılmayan Enerji Göstergesi (Tablo 4) tablolarının tam ve doğru kayıt altına alınması ile bu tablolar ile tablolardaki kayıtların oluşmasına esas verilerin sunulması ve raporlanması yükümlülüğünü yerine getirmeyen dağıtım şirketlerinin uygulama döneminin 2 nci yılından itibaren ortalama dağıtılmayan enerji gösterge puanı;

 

PUANODE = MINPODE

 

olarak uygulanır.

 

Tedarik sürekliliği kayıt sistemi kurma, verileri sunma ve raporlama yükümlülüğü

 

MADDE 10 - (1) Uygulama döneminde, tedarik sürekliliği performans puanının bu Usul ve Esasların ilgili maddelerine göre hesaplanabilmesi için;

 

a) Ek-1’de yer verilen fonksiyonların tamamım karşılayan Tedarik Sürekliliği Kayıt Sisteminin kurulmuş olması ve tedarik sürekliliği verilerinin bu sistem üzerinden alınması,

 

b) Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinde esasları belirlenmiş olan tedarik sürekliliği verilerini sunma ve raporlama yükümlülüklerinin tamamının zamanında, tam ve doğru olarak yerine getirilmesi,

 

c) Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin 28 inci maddesinde esasları belirlenmiş, “t” yılına ilişkin Yıllık Bakım Raporunun zamanında, tam ve doğru olarak sunulması,

 

ç) Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinde esasları belirlenmiş “t” yılına ilişkin Yıllık Yatırım Raporunun zamanında, tam ve doğru olarak sunulması,

 

d) Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinde esasları belirlenmiş, “t” yılına ilişkin Yıllık Genel Kalite Raporunun zamanında, tam ve doğru olarak sunulması,

 

birlikte gerekmektedir.

 

(2) Bu madde kapsamında yer verilen yükümlülüklerin herhangi birinin yerine getirilmemesi durumunda, “t” yılına İlişkin olarak Tedarik Sürekliliği Performans Puanı;

 

……………

 

olarak uygulanır.

 

(3) "t” yılının Tedarik Sürekliliği Performans Puanının hesaplanmasına esas kayıt ve raporlamalar ile bunların oluşmasına esas hanı veriler üzerinde Kurumca yapılacak inceleme ya da Kurum veya Bakanlık tarafından yapılacak denetimler sonucunda, tedarik sürekliliği kalite göstergelerini ve/veya dağıtım şirketinin yıllık ve/veya uzun süreli tazminat ödeme yükümlülüğünü etkileyecek düzeyde doğru veri sunma yükümlülüğünün ihlal edildiğinin tespit edilmesi durumunda;

 

…………….

 

olarak uygulanır.

 

(4) “t” yılına ait kalite faktörü puanının hesaplanmasına esas Tedarik Sürekliliği Performans Puanı; şirketin dağıtım sistemi gelir tavanına yansıtılmasından sonra, Kurumca yapılacak inceleme ya da Kurum veya Bakanlık tarafından yapılacak denetimler sonucunda, tedarik sürekliliği kalite göstergelerini ve/veya dağıtım şirketinin yıllık ve/veya uzun süreli tazminat ödeme yükümlülüğünü etkileyecek düzeyde doğru veri sunma yükümlülüğünün ihlal edildiğinin tespit edilmesi durumunda, “t" yılına ilişkin gelir tavanına yansıtılan tutar, inceleme veya denetimin sonuçlandığı yılın gelir tavanından düşülür.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Teknik Kalite Performansının Belirlenmesi

 

Teknik kalite performansı

 

MADDE 11 - (1) Elektrik dağıtım şirketlerinin, “C yılına ilişkin Teknik Kalite Performans puanı (PUANtk) aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formülde;

 

PUANTK: “t” yılına ilişkin olarak teknik kalite performans puanını,

 

PUANTKÖ: “t” yılına ilişkin olarak teknik kalitenin ölçülmesi ve ölçüm sonuçlarının sunulması puanını,

 

PUANKTTKY: “t” yılına ilişkin olarak kullanıcılar tarafından talep edilen teknik kalite ölçümlerinin yapılması ile ölçüm sonuçlarına ilişkin yükümlülük puanını,

 

PUANTKPİ: “t” yılına ilişkin olarak teknik kalite performans iyileştirmesi puanını,

 

ifade eder.

 

Teknik kalitenin ölçülmesi puanı

 

MADDE 12 - (1) Dağıtım şirketine özgü teknik kalitenin ölçülmesi ve ölçüm sonuçlarının sunulmasına ilişkin puan (PUANTKÖ) aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formülde:

 

BÖS: "t-1” ölçüm yılında; ilk defa ölçüm yapılan yerlerde asgari 44 hafta, tekrar ölçüm yapılan yerlerde asgari 48 hafta teknik kalite ölçümünün yapıldığı ve ölçüm sonuçlarının Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirtildiği şekilde sunulduğu/raporlandığı başarılı ölçüm yapılan cihaz sayısını,

 

BSÖS: "t-1” ölçüm yılında; ilk defa ölçüm yapılan yerlerde asgari 36 haftalık ölçüm yapılmayan, tekrar ölçüm yapılan yerlerde asgari 40 haftalık ölçüm yapılmayan ya da ölçüm sonuçlarının Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirtildiği şekilde sunulmadığı/raporlanmadığı başarısız ölçüm yapılan cihaz sayısını,

 

TÖS: “t-1” ölçüm yılında ilk defa veya tekrar teknik kalite ölçümü yapılan toplam cihaz sayısını,

 

ifade eder.

 

(2) Elektrik dağıtım şirketlerinin, uygulama döneminin ilk yılına ilişkin Teknik Kalite Performans puanı (PUANTK); 1 Mayıs 2020 tarihi ile dağıtım şirketlerinin teknik kalite cihazlarını tesis etme tarihleri arasındaki dönem, şirketin ölçüm yapma yükümlülüğünde oransal olarak dikkate alınarak belirlenir.

 

Kullanıcı talepli teknik kalitenin ölçülmesi puanı

 

MADDE 13 - (1) Dağıtım şirketine özgü kullanıcılar tarafından talep edilen teknik kalite ölçümlerinin yapılması ile ölçüm sonuçlarına ilişkin Kullanıcı Talepli Teknik Kalite Yükümlülüğü Puanı (PUANKTTKY) aşağıdaki formüllere göre belirlenir:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formüllerde;

 

BÖSKT: “t-1” yılında kullanıcılar tarafından talep edilen teknik kalite ölçümlerinden, Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirlenen, sürelerde ölçümlerin yapıldığı, sonuçların bildirildiği ve raporlama yükümlülüklerinin yerine getirildiği başarılı ölçüm sayısını,

 

KTS: “t-i” yılında, Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda tanımlanan Tablo 5’e kaydedilen doğrulama hariç yapılan kullanıcı talepli ölçüm sayısını,

 

m: “t-1.” yılı için kullanıcı talebi için asgari sayıyı (uygulama döneminde, dağıtım şirketinin “t-1” yılının Ocak ayında Kuruma sunduğu Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinde belirtilen Tablo 2 verilerindeki toplam kullanıcı sayısına göre; bir milyona kadar 10 adet, İlave her bir milyon kullanıcı için 10 adet olarak belirlenir),

 

ifade eder.

 

Teknik kalite performans puanı

 

MADDE 14 - (1) Elektrik dağıtım şirketlerinin, “t” yılına ilişkin Teknik Kalite Performans puanı (PUANTKPİ), sadece tekrar ölçüm yapılan noktalardaki ölçüm sonuçlarına göre aşağıdaki formüller ile hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formüllerde;

 

x: Etkin gerilim değeri (EGD), gerilim dengesizliği (GD) ve gerilim çökmesi (GÇ) teknik kalite parametrelerini,

 

Px,t: t yılına ilişkin “x” teknik kalite parametresine ilişkin uygun olmayan ölçüm puanı,

 

UOÖSt: t yılına ilişkin tekrar ölçüm yapılan, "i" bağlantı noktasında parametresine ilişkin sınır değerin aşıldığı, uygun olmayan ölçüm periyodu (haftalık ölçüm) sayısını/ölçüm sayısını,

 

TÖSt: t yılına ilişkin tekrar ölçüm yapılan “i” bağlantı noktasında “x” parametresine ilişkin toplam ölçüm periyodu (haftalık ölçüm) sayısını,

 

UÖNStektar: "t-1” ölçüm yılında tekrar ölçüm yapılan noktalarda, Etkin Gerilim Değeri, Gerilim Dengesizliği ve Gerilim Çökmesi parametrelerine ilişkin teknik kalite ölçüm sonuçlarına göre, Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirlenen sınır değerlerinin biri ya da daha fazlasının aşılmadığı teknik kalite cihaz sayısını,

 

k: “t-1” ölçüm yılında tekrar ölçüm yapılan noktalardaki toplam teknik kalite cihazı (ölçüm noktası) sayısını,

PEGDt: "t" ölçüm yılında tekrar ölçüm yapılan noktalarda, “Px,t” formülü ile hesaplanan Etkin Gerilim Değeri parametresine ilişkin uygun olmayan ölçüm puanını,

 

PGD,t “t” ölçüm yılında tekrar ölçüm yapılan noktalarda, “Px,t” formülü ile hesaplanan Gerilim Dengesizliği parametresine ilişkin uygun olmayan ölçüm puanını,

 

PGÇ,t: “t” ölçüm yılında tekrar ölçüm yapılan noktalarda, “Px,t’ formülü ile hesaplanan Gerilim Çökmesi parametresine ilişkin uygun olmayan ölçüm puanını, ifade eder.

 

(2) t-1 yılında tekrar ölçüm yapılan noktaların t-2 yılına ilişkin ölçüm sonuçlarında, sınır değerin aşıldığı ölçüm periyodunun ya da ölçümün (gerilim çökmesi) olmadığı teknik kalite parametresi ve/veya parametreleri Teknik Kalite Performans puanı (PUANTKPİ) hesabında kullanılmaz.

 

(3) Uygulama döneminin ilk yılına ilişkin Teknik Kalite Performans puanı;

 

PUANTKPİ = 0 (sıfır)

 

olarak uygulanır.

 

(4) Uzun süreli kırpışma (Pu) teknik kalite parametresinin uygulama döneminin son iki yılında Teknik Kalite Performans puanı (PUANTKPİ) hesabına dahil edilip edilmemesi, bu teknik kalite parametresine ilişkin uygulama döneminin ilk iki yıl ölçüm sonuçlarının izlenmesi ve analiz edilmesini müteakiben uygulama döneminin üçüncü yılında Kurul tarafından belirlenir.

 

Teknik kalitenin ölçülmesi, veri ve raporlama yükümlülükleri

 

MADDE 15 - (1) “f yılının Elektrik Dağıtım Sistemi Teknik Kalite Performans Puanının hesaplanmasında, Elektrik Dağıtım Sisteminin Teknik Kalitesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirlenen esaslara göre yapılan ve sonuçlan raporlanan teknik kalite ölçümleri dikkate alınır.

 

(2) “t” yılının Teknik Kalite Performans Puanının hesaplanmasına esas kayıt ve raporlamalar ile bunların oluşmasına esas ham veriler üzerinde Kurum veya Bakanlıkça yapılacak İnceleme ve/veya denetimler sonucunda, doğru veri sunma yükümlülüğünün yerine getirilmediğinin tespit edilmesi durumunda;

 

PUANTK = MINPTK

 

olarak uygulanır.

 

Formülde;

 

MINPTK: Teknik kalite performans puanı (PUANTK) hesabında uygulanacak yıllık asgari puandır. Teknik kalite performans puanı bileşenlerinin (PUANTKÖ, PUANKTTKY, PUANTKPİ) her birinden alınabilecek asgari puanların toplamıdır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Kullanıcı Memnuniyeti Performansının Belirlenmesi

Kullanıcı memnuniyeti performansı

 

MADDE 16 - (1) Elektrik dağıtım şirketlerinin, “t” yılına ilişkin Kullanıcı Memnuniyeti Performans Puanı aşağıdaki formüle göre hesaplanır;

 

PUANKMP = PUANBHG + PUANŞG + PUANÇMG

 

Formülde;

 

PUANKMP: “t” yılına ilişkin olarak Kullanıcı Memnuniyeti Performans Puanını.

 

PUANBHG: “t” yılına ilişkin olarak Bağlantı Hizmeti Göstergesi Performans Puanını,

 

PUANŞG: “t” yılına ilişkin olarak Şikayet Göstergesi Performans Puanını,

 

PUANÇMG ; “t” yılına ilişkin olarak Çağrı Merkezi Göstergesi Performans Puanını,

 

ifade eder.

 

Bağlantı hizmeti göstergesi performans puanı

 

MADDE 17 - (1) Elektrik dağıtım şirketlerinin, “t” yılına ilişkin Bağlantı Hizmeti Göstergesi Performans Puanı (PUANBHG) aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

PUANBHG = PUANBGOE + PUANBTKBAC + PÜANBTKEOG Formülde;

 

PUANBHG: “t” yılına ilişkin olarak Bağlantı Hizmeti Göstergesi Performans puanını,

 

PUANbgoe: “t” yılına ilişkin Bağlantı Görüşü Oluşturma endeksi puanını,

 

PUANBTKEag: “t” yılına ilişkin olarak AG'den bağlantı talebini karşılama endeksi puanını,

 

PUANBTKEog: “t” yılına ilişkin olarak OG’den bağlantı talebini karşılama endeksi puanını,

 

ifade eder.

 

(2) 2021 yılına ilişkin olarak bağlantı görüşü oluşturma hizmetinin verilmesi kapsamında dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıda yer alan esaslara göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Burada,

 

BGOE; Bağlantı görüşü oluşturma hizmeti endeksini,

 

An: 2020 yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketine bağlantı başvurusunda bulunulan bağlantı taleplerine ilişkin olarak dağıtım şirketi tarafından oluşturulan bağlantı görüşü iş günü süresini,

 

p: 2020 yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketine bağlantı başvurusunda bulunulan toplam bağlantı başvurusu sayısını,

 

PUANBGOE: 2021 yılı için bağlantı görüşü oluşturma endeksi performans puanını,

 

ifade eder.

 

b) 31 Mart 2021 tarihine kadar Ek-2’yi EDVARS üzerinden raporlayan elektrik dağıtım şirketlerinin bağlantı görüşü oluşturma endeksi puanı (a) bendinde yer alan usullere göre hesaplanır.

 

c) 2021 yılına ilişkin bağlantı görüşü oluşturma endeksi puanın hesaplanmasına esas (b) bendinde tanımlanan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda;

 

PUANBGOE = 0 (sıfır)

 

olarak uygulanır.

 

(3) Bağlantı görüşü oluşturma hizmetinin verilmesi kapsamında “t” yılına ilişkin olarak dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki yer alan esaslara göre belirlenir:

 

a) Elektrik dağıtım şirketi tarafından oluşturulan bağlantı görüşlerinin % 95'nin en fazla 7 (yedi) iş günü içerisinde oluşturulması koşulunun sağlanmaması durumunda;

 

PUANBGOE = 0 (sıfır)

 

olarak uygulanır.

 

b) (a) bendinde belirtilen koşulun sağlanması durumunda dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki tablo ve formüle göre hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Burada,

 

BGOE: Bağlantı görüşü oluşturma hizmeti endeksini,

 

An: "t-1 ” yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketine bağlantı başvurusunda bulunulan bağlantı taleplerine ilişkin olarak dağıtım şirketi tarafından oluşturulan bağlantı görüşü iş günü süresini,

 

p: “t-1 ” yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketine bağlantı başvurusunda bulunulan toplam bağlantı başvurusu sayısını,

 

PUANBGOE: “1” yılı için bağlantı görüşü oluşturma endeksi performans puanını,

 

ifade eder.

 

(4) Üçüncü fıkra kapsamında “t” yılına ilişkin olarak kullanıcıdan kaynaklı talepler hariç olmak üzere elektrik dağıtım şirketi tarafından oluşturulan bağlantı görüşlerinin % 3 ve üzerinde revize edilmesi durumunda PUANBGOE = -3 (eksi üç) olarak uygulanır.

 

(5) Dağıtım şebekesi ve/veya bağlantı hattının elektrik dağıtım şirketi tarafından tesis edilerek bağlantı talebine konu kullanım yerinin enerji talebinin AG’den karşılanması kapsamında dağıtım şirketine özgü performans puanı aşağıda yer alan tablolar ve formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formül ve tablolarda:

 

Beşik: Bağlantı talebi karşılama eşik süresini,

 

dx: AG gerilim seviyesi için belirlenen katsayı olup bu uygulama döneminde 30 (otuz) günü,

 

BHETEO: “t-1” yılına ilişkin olarak dağıtım bölgesi bazında tesis edilen toplam bağlantı hattı sayısı içerisinde bağlantı hattının elektrik dağıtım şirketi tarafından tesis edilme oranını,

 

x: Bağlantı taleplerinin Beşik ve altındaki sürelerde karşılanma yüzdesini,

 

ifade eder.

 

(6) Dağıtım şebekesi ve/veya bağlantı hattının elektrik dağıtım şirketi tarafından tesis edilerek bağlantı talebine konu kullanım yerinin enerji talebinin OG'den karşılanması kapsamında dağıtım şirketine özgü performans puanı aşağıda yer alan tablolar ve formüle göre hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formül ve tablolarda;

 

Beşik: Bağlantı talebi karşılanma eşik süresini,

 

d2: OG gerilim seviyesi için belirlenen katsayı olup bu uygulama döneminde 60 (altmış) günü,

 

BHETEO: “t-1” yılına İlişkin olarak dağıtım bölgesi bazında tesis edilen toplam bağlantı hattı sayısı içerisinde bağlantı hattının elektrik dağıtım şirketi tarafından tesis edilme oranını,

 

x: Bağlantı taleplerinin Beşik ve altındaki sürelerde karşılanma yüzdesini

 

ifade eder.

 

(7) Beşinci ve altıncı fıkra kapsamında bağlantı talebinin karşılanma eşik süresinin hesaplanmasında yapı denetime tabi olmayan yapılar için Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi kapsamında ilgili idarelerden alman izin belgesinin tarihi başlangıç tarihi olarak alınır. Dağıtım şirketi tarafından, yapı denetime tabi olan yapılarda bağlantı anlaşmasının özel hükümlerinde Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği kapsamında yapının bittiğini tevsik eden iş bitirme tutanağının sunulması hususuna yer verilir. Kullanıcı tarafından yapı denetim kuruluşundan alman iş bitirme tutanağının dağıtım şirketine tevsik edilme tarihi başlangıç tarihi olarak esas alınır.

 

(8) Beşinci ve altıncı fıkralar kapsamında hesaplanacak bağlantı talebinin karşılanma sürelerinde ilgili idarelerden kaynaklı gecikmeler (kazı yasağı, trafo yeri vb.) anılan fıkralardaki süreler İçerisinde değerlendirilir ve hesaplamalarda ayrıca dikkate alınmaz.

 

Bağlantı hizmeti göstergesi performans puanının uygulaması

 

MADDE 18 - (1) Bağlantı hizmeti göstergesi performans puanının hesaplanmasında;

 

a) Uygulama döneminin ilk yılında dağıtım şirketlerinin bağlantı hizmeti göstergesi performans puanının (PUANBHG) bileşenlerinden sadece bağlantı görüşü hizmeti oluşturma endeksi puanı hesaplanarak PUANBHG belirlenir.

 

b) Uygulama döneminin son iki yılındaki bağlantı hizmeti göstergesi performans puanının (PUANBHG) hesaplanmasına ilişkin usul-esaslar ve yöntem; uygulama döneminin ikinci yıl verilerinin doğrulanmasını ve analizini müteakiben uygulama döneminin 3 üncü yılında Kurul tarafından yeniden belirlenebilir.

 

Şikayet göstergesi performans puanı

 

MADDE 19 - (1) Elektrik dağıtım şirketlerinin, “t” yılına ilişkin Şikayet Göstergesi Performans puanı (PUANŞG) aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formülde;

 

PUANŞG: “t” yılına ilişkin olarak Şikayet Göstergesi Performans Puanını,

 

PUANİGsbt: “t” yılına ilişkin olarak dağıtım şirketi bazında dağıtım şirketine özgü sabit performans puanını,

 

PUANŞGdeğiken: “t” yılına ilişkin olarak dağıtım şirketi bazında dağıtım şirketine özgü değişken performans puanını,

 

ifade eder.

 

(2) Dağıtım şirketi bazında kullanıcı başına toplam başvuru sayısındaki gerçekleşmeler kapsamında dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Burada;

 

KBBSt-1: “t-1” yılına ilişkin olarak kullanıcı başına başvuru sayısını,

 

TBSt-1: “t-1” yılına ilişkin olarak tüketicilerin yazılı olarak farklı kanallardan (ÇİMER, ETKB, Kurum internet sitesi, Kurum evrakı vb.) Kuruma ulaşan toplam başvuru sayısını,

 

TKSt-1: “t-1” yılına ilişkin olarak dağıtım şirketi taralından Kuruma sunulan toplam kullanıcı sayısını,

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

(3) “t” yılına ilişkin olarak dağıtım şirketi bazında dağıtım şirketine özgii sabit performans göstergesi puanı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

a)

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

b) “t” yılına ilişkin olarak dağıtım şirketi bazında dağıtım şirketine özgü değişken performans göstergesi puanı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL VE TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Burada;

 

TKBBSt-1: “t-1” yılına ilişkin olarak 21 elektrik dağıtım şirketinin Kuruma ulaşan toplam kullanıcı başına başvuru sayısını,

 

KBBSDOt-1: “t-1” yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketi bazında kullanıcı başına başvuru sayısı değişim oranını,

 

ATBSDOt-1: “t-1” yılına ilişkin olarak 21 elektrik dağıtım şirketinin kullanıcı başına başvuru sayısı değişim oranını,

 

ifade eder.

 

c) “t” yılında ATBSDO^/in sıfırdan büyük olduğu durumlarda …… oranı -1 ile çarpılarak (b) bendinde yer alan tablolara göre dağıtım şirketi bazında dağıtım şirketine özgü değişken performans göstergesi puanı hesaplanır.

 

(4) Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre Dağıtım Şirketine Yazılı Olarak Yapılan Başvuru Kayıt Tablosunun (Tablo 7-B) zamanında, tam ve doğru olarak kayıt altına alınması ve Kuruma bildirilmesi yükümlülüğünü yerine getirmeyen dağıtım şirketlerinin uygulama döneminin ilk yılından itibaren şikayet göstergesi performans puanı;

 

PUANŞG = MINPŞG

 

olarak uygulanır.

 

MINPŞG: “t” yılına ilişkin olarak Şikayet Göstergesi Performans Puanı hesabında uygulanacak yıllık asgari puandır. Uygulama döneminde -3 (eksi üç) puan olarak belirlenmiştir.

 

Şikayet göstergesi performans puanının uygulaması

 

MADDE 20 - (1) Şikayet göstergesi performans puanının hesaplanmasında;

 

a) Uygulama döneminin ilk üç yılında 19 uncu madde hükümleri uygulanır.

 

b) Uygulama döneminin ilk iki yılında Dağıtım Şirketine Yazılı Olarak Yapılan Başvuru Kayıt Tablosunun (Tablo 7-B) zamanında, tam ve doğru olarak kayıt altına alınması, verilerinin doğrulanmasını ve analizini müteakiben uygulama döneminin 3 üncü yılında Kurul tarafından belirlenecek esaslara göre uygulama döneminin son iki yılına ilişkin puan hesaplaması yapılır.

 

Çağrı merkezi performansı

 

MADDE 21 - (1) Dağıtım şirketi bazında Çağrı Merkezi Performans Göstergesi puanının hesaplanmasında aşağıdaki kriterlere göre belirlenen parametreler esas alınır;

 

a) Dağıtım şirketi bazında ulaşılabilirlik seviyesindeki (US) gerçekleşmeler kapsamında dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

b) Dağıtım şirketi bazında memnuniyet oranındaki (MO) gerçekleşmeler kapsamında dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

c) Dağıtım şirketi bazında servis seviyesindeki (SS) gerçekleşmeler kapsamında dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ç) Dağıtım şirketi bazında cevaplama oranındaki (CO) gerçekleşmeler kapsamında dağıtım şirketine özgü performans göstergesi puanı aşağıdaki tabloya göre belirlenir:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

(2) Elektrik dağıtım şirketlerinin yılına İlişkin Çağrı Merkezi Göstergesi Performans Puanı (PUANÇMG); Elektrik Dağıtım Şirketleri ile Görevli Tedarik Şirketleri Çağrı Merkezi Hizmet Kalitesi Standartlarına ilişkin Usul ve Esaslar uyarınca, birinci fıkra uyarınca belirlenen parametrelerin çarpan ve ağırlıkları dikkate alınarak aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

(3) Elektrik dağıtım şirketleri çağrı merkezi kalite göstergelerine ilişkin gerçekleşmeleri ve gerçekleşme değerlerine esas verileri, Kurum tarafından belirlenen formatta ve müteakip yılın Mart ayı sonuna kadar Kuruma sunar. Çağrı merkezi kalite göstergelerine ilişkin gerçekleşmelerin ve gerçekleşme değerlerine esas verilerin istenilen zamanda ve formatta Kuruma sunulmaması durumunda dağıtım şirketi için PUANçMG en düşük puan olan -10 (eksi on) alınır.

 

Kullanıcı memnuniyeti performansı, veri ve raporlama yükümlülükleri

 

MADDE 22 - (1) “t-1” yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketleri tarafından oluşturulan bağlantı görüşleri, “t” yılının 31 Mayıs tarihine kadar Ek-2'de yer verilen tabloya uygun şekilde Kuruma sunulur.

 

(2) “t-1” yılına ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketi taralından dağıtım şebekesi ve/veya bağlantı hattının tesis edilerek enerjilendirmenin yapıldığı tüm bağlantı taleplerinin “t” yılının 31 Mayıs tarihine kadar Ek-3’te yer verilen tabloya uygun şekilde Kuruma sunulur.

 

(3) Bağlantı hizmeti göstergesi performans puanının hesaplanması amacıyla birinci ve ikinci fıkra kapsamında Kuruma sunulan Ek-2 ve Ek-3’ü EDVARS üzerinden Kuruma sunar.

(4) “t” yılının bağlantı hizmeti göstergesi performans puanının hesaplanmasına esas kayıtlar ile bunların oluşmasına esas ham veriler üzerinde yapılacak inceleme ve/veya denetim sonucunda, doğru veri sunma yükümlülüğünün yerine getirilmediğinin tespit edilmesi veya üçüncü fıkra kapsamındaki EDVARS yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda;

 

PUANBHG = 10

 

olarak uygulanır.

 

(5) Uygulama döneminde. Şikayet Göstergesi Performans Puanının hesaplanabilmesi için;

 

a) Dağıtım Şirketine Yazılı Olarak Yapılan Başvuru Kayıt Tablosunun (Tablo 7-B) EDVARS üzerinden Kuruma sunulması,

 

b) Dağıtım Şirketine Yazılı Olarak Yapılan Başvuru Kayıt Tablosunda (Tablo 7-B) yer alan her bir başvurunun zamanında, tam ve doğru olarak ED VARS üzerinden doğrulanabilmesi,

 

gerekir.

 

(6) Beşinci fıkra kapsamında yer verilen yükümlülüklerin herhangi birinin yerine getirilmemesi durumunda, “t” yılına ilişkin olarak Şikayet Göstergesi Performans Puanı;

 

PUANŞG = MINPŞG

 

olarak uygulanır.

 

(7) “i” yılının çağrı merkezi performans puanın hesaplanmasına esas kayıtlar ile bunların oluşmasına esas ham veriler üzerinde yapılacak inceleme ve/veya denetim sonucunda, doğru veri sunma yükümlülüğünün yerine getirilmediğinin tespit edilmesi veya verilerin EDVARS üzerinden Kuruma sunulmamış olması halinde;

 

PUANÇMG = -10

 

olarak uygulanır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM: İş Sağlığı ve Güvenliği Performansının Belirlenmesi

 

İş sağlığı ve güvenliği performansı

 

MADDE 23 - (1) Elektrik dağıtım şirketleri, her yıl 31 Mart tarihine kadar, bir önceki yıl içerisinde dağıtım bölgesinde yaşanan iş kazası sayısı ve her bir iş kazası için kayıp günün hesaplanmasını mümkün kılacak bilgi ve belgeler ile Ek-4’te yer verilen İş Sağlığı ve Güvenliği Tablosunu Kuruma sunar.

 

(2) Birinci fıkra kapsamında hazırlanacak tabloda yer verilen İş kazalarına ilişkin bir önceki yıl İçerisinde hizmet alımı gerçekleştirilen yükleniciler bünyesinde istihdam edilmiş personelin, hizmet alımına esas işin icra edilmesi kapsamında yaşadığı iş kazaları da dikkate alınır.

 

(3) İş kazaları; ölümlü iş kazaları, kalıcı uzuv kayıplı iş kazaları ve diğer iş kazaları olmak üzere ayrı ayrı raporlanır.

 

(4) iş Sağlığı ve Güvenliği Performans Puanı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formüllerde;

 

PUANİSGt: “t” yılına ilişkin iş sağlığı ve güvenliği performans puanını,

 

İKKGSt-1: “t-1” yılı gerçekleşmelerine göre hesaplanan, hizmet alımı kapsamındaki işler dahil iş kazası sebebiyle oluşan toplam kayıp gün süresi puanını,

 

TPt-1: “t-1” yılına ilişkin hizmet alımı kapsamındaki personel dahil t-1 yılında çalışmış toplam personel sayısını,

 

nt-1 ; “t-1” yılında gerçekleşen hizmet alımı kapsamındaki personel dahil ölümlü iş kazası sayısını,

 

mt-1: “t-1” yılında gerçekleşen hizmet alımı kapsamındaki personel dahil kalıcı uzuv kayıplı iş kazası sayısını

 

ifade eder.

 

(5) Dördüncü fıkra kapsamında yer alan iş kazası kayıp gün süresi puanı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Formüllerde;

 

İKKGSt-1: “t-1” yılı gerçekleşmelerine göre hesaplanan, hizmet alımı kapsamındaki işler dahil iş kazası sebebiyle oluşan toplam kayıp gün süresi puanını,

 

İKKGSa; PİKTOSt-1 ve PİKEOS t-1 verilerine göre hesaplanan, Türkiye ortalamasına göre şirketin puanını,

 

İKKGSb: PİKEOSt-1 ve PİKEOSt-2 verilerine göre hesaplanan, şirketin bir önceki yıl gerçekleşmelerine göre iyileştirme puanını,

 

PİKTOSt-1: “t-1” yılı için 21 elektrik dağıtım şirketinin hizmet alımı personeli dahil, personel başına iş kazası sebebiyle oluşan kayıp gün süresini,

 

PİKEOSt-1: “t-1” yılı için şirketin hizmet alımı personeli dahil, personel başına iş kazası sebebiyle oluşan kayıp gün süresini,

 

PİKEOSt-2: “t-2” yılı için şirketin hizmet alımı personeli dahil, personel başına iş kazası sebebiyle oluşan kayıp gün süresini, n: 21 dağıtım şirketini,

 

KKGSt-1: “t-1” yılı gerçekleşmelerine göre hesaplanan, hizmet alımı kapsamındaki işler dahil iş kazası sebebiyle oluşan toplam kayıp gün süresini,

 

TPt-2: “t-2” yılına ilişkin hizmet alımı kapsamındaki personel dahil t-2 yılında çalışmış toplam personel sayısını,

 

ifade eder.

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

(6) 2019 ve 2020 yılları için Ek-4’te belirlenen tablo ve ilgili bilgi belgeleri EDVARS üzerinden 31 Mart 2021 tarihine kadar Kuruma sunan elektrik dağıtım şirketleri için söz konusu verilerin doğrulanabilmesi halinde 2021 yılı PUANİSG hesabında dikkate alınmak üzere İKKGSt-1 hesaplanır. Bu fıkra kapsamındaki şirketler için 2021 yılı PUANİSG hesabında dikkate alınan minimum İKKGSt-1, 0 (sıfır)’dır.

 

(7) 2021 yılı İKKGSa için altıncı fıkra kapsamında hesaplamalara dahil edilen elektrik dağıtım şirketleri ortalaması, bu şirketler için Türkiye ortalaması olarak kabul edilir ve hesaplamalara dahil edilir.

 

(8) 2019 ve 2020 yılları için Ek-4’te belirlenen tablo ile ilgili bilgi ve belgeleri EDVARS üzerinden 31 Mart 2021 tarihine kadar Kuruma sunmayan elektrik dağıtım şirketlerinin iş kazası sebebiyle oluşan kayıp gün süresi puanı (İKKGSt-1), 0 (sıfır) puan olarak uygulanır. PİKEOSt-1 ve PİKEOSt-2 verilerine göre hesaplanan, şirketin bir önceki yıl gerçekleşmelerine göre performans puanı (İKKGSb) uygulama döneminin ikinci yılından sonra hesaplanır.

 

(9) Uygulama döneminin son iki yılındaki PUANİSG’nin hesaplanmasına ilişkin usul- esaslar ve yöntem; uygulama döneminin ikinci yıl verilerinin doğrulanmasını ve analizini müteakiben uygulama döneminin 3 üncü yılında Kurul tarafından belirlenebilir.

 

ALTINCI BÖLÜM: Dağıtım Faaliyeti Kalite Faktörü Puanı ve Sistem İşletim Gelir Tavanına Etkisi

 

Dağıtım faaliyeti kalite faktörü puanı

 

MADDE 24 - (1) Elektrik dağıtım şirketinin “t” yılına ilişkin Dağıtım Faaliyeti Kalite Faktörü Puanı (PUANKF) aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Dağıtım faaliyeti kalite faktörü puanında değişiklik yapılması

 

MADDE 25 - (1) Elektrik dağıtım şirketinin dağıtım faaliyeti kalite faktörü puanının hesaplanmasına esas bileşenler ve/veya bileşenlerin puanlaması, kalite faktörü temel bileşenlerine ilişkin verilerin analizi neticesinde uygulama döneminin 3 Üncü yılında Kurul taralından yeniden belirlenebilir.

 

YEDİNCİ BÖLÜM: Geçici ve Son Hükümler

 

Uygulama Dönemi

 

MADDE 26 - (1) Bu Usul ve Esaslar 01/01/2021 ile 31/12/2025 tarihleri arasında geçerli 4. Tarife Uygulama Dönemi süresince uygulanır.

 

Yürürlükten kaldırma

 

MADDE 27 - (1) Bu usul ve esasların yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 05/04/2017 tarih ve 7012-1 sayılı Kurul kararı yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

 

MADDE 28 - (1) Bu Usul ve Esaslar 01/01/2021 tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 29 - (1) Bu Usul ve Esasları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

 

 

NOT: EKLERİ İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ


Full & Egal Universal Law Academy