Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5)

 

RGT: 18.12.2021

RG NO: 31693

Karar No: 10645-2

Karar Tarihi: 16.12.2021

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 16.12.2021 tarihli toplantısında; Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin aşağıda yer alan “Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanının Karşılanması İçin Uygulanacak Bedel Ve Komisyonlar İle Uygulamaya İlişkin Yöntem Bildirimi”nin kabul edilmesine ve 2022 yılı piyasa işletim ücretlerinin ilgili Yöntem Bildirimi kapsamında uygulanmasına karar verilmiştir.

 

VADELİ ELEKTRİK PİYASASI İŞLETİM GELİR TAVANININ KARŞILANMASI İÇİN UYGULANACAK BEDEL VE KOMİSYONLAR İLE UYGULAMAYA İLİŞKİN YÖNTEM BİLDİRİMİ

 

Amaç

 

MADDE 1 - (1) Bu Bildirimin amacı, vadeli elektrik piyasası piyasa işletim gelir tavanının karşılanması için uygulanacak bedel ve komisyonlar ile uygulanmaya ilişkin yöntemin belirlenmesidir.

 

Kapsam

 

MADDE 2 - (1) Bu Bildirim, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin vadeli elektrik piyasası piyasa işletim faaliyeti gelirlerinin belirlenmesinde kullanılacak yöntem ile bu yönteme dair usul ve esasları kapsar.

 

Dayanak

 

MADDE 3 - (1) Bu Bildirim, 22/12/2015 tarihli ve 29570 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Piyasa İşletim Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 4 - (1) Bu Bildirimde geçen;

 

a) EPİAŞ: Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketini.

 

b) Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanı (VEPİGT); EPİAŞ’ın Vadeli Elektrik Piyasası'ın işletmek için bir tarife yılında toplayacağı gelirin üst sınırını,

 

c) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

 

ç) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

 

d) VEP: Vadeli Elektrik Piyasasını,

 

e) Piyasa İşletim Gelir Tavanı (PİGT): EPİAŞ’ın bir tarife yılında toplayacağı gelirin sınırını,

 

f) Piyasa İşletmecisi: Piyasa işletim lisansı sahibi EPİAŞ’ı,

 

g) Tarife Teklifi: EPİAŞ Yönetim Kurulu tarafından tespit edilerek Kural onayına sunulan, PİGT'in karşılanması için uygulanacak bedel ve komisyonlar ile uygulamaya ilişkin yöntem bildiriminden oluşan teklifi.

 

(2) Bu bildirimde geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer kavramlar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

 

Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanının Dağıtılması

 

MADDE 5 - (1) Piyasa İşletmecisinin vadeli elektrik piyasası işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir, piyasa katılımcılarından piyasa işletim ücreti olarak karşılanır.

 

VEP’teki Ücretlere İlişkin Esaslar

 

MADDE 6 - (1) Piyasa işletim gelir tavanı ve buna ilişkin parametreler, ilgili mevzuattaki hükümlere uygun olarak sabit ve değişken maliyetlerin karşılanması ve yatırımların sürdürülmesi için makul bir getiri elde edilmesine izin verilecek şekilde belirlenir. Piyasa işletim ücreti, vadeli elektrik piyasasında gerçekleştirilen alış ve satışa ilişkin tutarlardan ayrı olarak tahakkuk ettirilir ve Piyasa İşletmecisi tarafından söz konusu ücretler PYS aracılığıyla piyasa katılımcılarına bildirilir.

 

VEP’teki Ücretlere İlişkin Hesaplama Yöntemleri

 

MADDE 7 - (1) Vadeli elektrik piyasasında gerçekleşmiş piyasa hacimleri dikkate alınarak gerçekleşecek piyasa hacimleri tahmin edilir. Tahmin edilen bu miktarlar, piyasa yapıcıları ile vadeli elektrik piyasası için her bir piyasa katılımcısından alınacak olan birim işlem ücreti hesaplamasında kullanılır. Bu birim ücretlerin. Piyasa İşletmecisinin vadeli elektrik piyasasını işletmek için yapacağı harcamaları karşılayacak düzeyde olması esastır. Bununla birlikte ilgili hizmetler için yurtdışı birim fiyatlar da referans alınabileceği gibi farklı yöntemler de kullanılabilir.

 

Piyasa İşletim Ücreti

 

MADDE 8 - (1) Her bir piyasa katılımcısına tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücreti aşağıdaki kalemlerden meydana gelir;

 

a) Yıllık katılım ücreti.

 

b) İşlem ücreti.

 

c) Kabul edilmeyen itiraz ücreti,

 

ç) Temerrüt yönetim masrafı.

 

Yıllık Katılım Ücreti

 

MADDE 9 - (1) Yıllık katılım ücreti, her yıl tarifenin belirlendiği Kurul Kararı ile belirlenir ve Piyasa İşletmecisi tarafından her bir piyasa katılımcısından yıllık bazda tahsil edilir. Piyasa İşletmecisi, her tarife yılı için ihtiyaç duyduğu Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanının %50Tik kısmını yıllık katılım ücreti olarak piyasa katılımcılarından karşılar. Yıllık Katılım ücreti aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

İşlem Ücreti

 

MADDE 10 - (1) Piyasa katılımcılarından alınacak birim işlem ücreti, Kurul kararı ile belirlenir.

 

(2) Piyasa İşletmecisi, her tarife yılı için ihtiyaç duyduğu Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanımın %50’lik kısmını piyasa işlemleri karşılığında piyasa katılımcılarından tahsil edeceği işlem ücreti ile karşılar. Bu tutan karşılamak için uygulayacağı birim işlem ücreti, aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

(4) Piyasa katılımcılarının aylık bazda ödeyeceği toplam işlem ücreti aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

(6) Piyasa yapıcısı olan VEP piyasa katılımcılarının piyasa işletim ücreti indirim oranı aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

Kabul Edilmeyen İtiraz Ücreti

 

MADDE 11 - (1) VEP’te gerçekleşen eşleşmelere yapılan itirazların, Piyasa İşletmecisi tarafından haklı bulunmaması durumunda itiraz sonucu, ret gerekçesi ile birlikte ilgili piyasa katılımcısına bildirilir. Kabul edilmeyen itiraz ücreti, aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

Temerrüt yönetimi masrafının hesaplanması

 

MADDE 12 - (1) Temerrüt yönetimi masrafı kapsamında oluşan tutarlar, ilgili piyasa katılımcısının vadeli elektrik piyasası piyasa işletim ücretine ilave edilir.

 

(2) Temerrüde düşen piyasa katılımcılarının sahip oklukları teslimat dönemi henüz gelmemiş olan her bir kontrat için net uzun ve/veya kısa pozisyonlarının temerrüt yönetimi kapsamında kapatılması halinde, temerrüt yönetimi masrafı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

(4) Temerrüde düşen piyasa katılımcılarının sahip oldukları teslimat dönemi başlamış olan uzun ve/veya kısa pozisyonlarının temerrüt yönetimi kapsamında kapatılması halinde, temerrüt yönetimi masrafı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

(6) Temerrüde düşen piyasa katılımcılarının sahip oldukları uzun ve/veya kısa pozisyonlarının temerrüt yönetimi kapsamında kapatılması halinde, temerrüt yönetimi masrafı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır;

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

Piyasa İşletim Ücretinin Hesaplanması

 

MADDE 13 - (1) Piyasa katılımcılarının aylık bazda, ödeyeceği piyasa işletim ücreti aşağıdaki formüle göre hesaplanır.

 

NOT: FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

ifade eder.

 

Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanı Farkı

 

MADDE 14 - (1) Piyasa İşletmecisi, bir önceki tarife yılı için belirlenen Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavam ile ilgili yıl için gerçekleşen vadeli elektrik piyasası işletim geliri arasındaki farkı, bir sonraki Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanı hesaplamalarında dikkate alır.

 

Birim Ücret Hesaplama Metodu

 

MADDE 15 - (1) Vadeli elektrik piyasası işletmeye alındıktan sonra, Piyasa İşletmecisi her tarife yılı için toplayacağı Vadeli Elektrik Piyasası İşletim Gelir Tavanına ulaşmak için, bir önceki tarife yılının kayıtlı piyasa katılımcısı sayısı ve piyasa işlem miktarlarından hareketle bir sonraki tarife yılının rakamlarını tahmin ederek birim işlem ücretleri ve yıllık katılım ücretine ilişkin teklifini hazırlar.

 

Yürürlük

 

MADDE 16 - (1) Bu Bildirim yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 17 - (1) Bu Bildirim hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy