Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(İletim Ve Dağıtım Bağlantı Bedellerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ m. 2)
RGT: 30.12.2003
RG NO: 25332 
Karar No: 259/1
Karar Tarihi: 23/12/2003   
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 23/12/2003 tarihli toplantısında, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Trakya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Karaelmas Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Körfez Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ve Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından elektrik piyasasında uygulanacak “Dağıtım Bağlantı Bedellerinin Belirlenmesi İle Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar” ve dağıtım bağlantı bedelleri hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.
ELEKTRİK PİYASASINDA DAĞITIM BAĞLANTI BEDELLERİNİN BELİRLENMESİ İLE UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Dağıtım Bağlantı Bedeli
Madde 1- Dağıtım bağlantı bedeli; Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine göre dağıtım sistemine bağlanacak gerçek ve tüzel kişiler ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler arasında gerçekleştirilecek olan bağlantı anlaşmasının imzalanmasını takiben ve anlaşmada belirtilen bağlantı varlıklarının tesis edilerek her bir gerçek veya tüzel kişinin ilk defa dağıtım sistemine bağlantısı aşamasında bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilir ve geri ödenmez.
Dağıtım bağlantı tarifesi şebeke yatırım maliyetlerini içermez.
Dağıtım bağlantı bedeli; bağlantı varlıkları ve bağlantı varlıklarının tesisi ile bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin giderlerinden oluşur.
Bağlantı Varlıkları
Madde 2- Bağlantı varlıkları; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 11/8/2002 tarihli ve 24843 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İletim ve Dağıtım Bağlantı Bedellerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğin 2 nci Maddesinde belirtilen dağıtım sistemine bağlantısı yapılan gerçek veya tüzel kişi namına sadece o bağlantıya münhasır olmak üzere tesis edilmesi zorunlu olan iletken veya kablo, klemens, izolatör ve gerekli olması halinde travers gibi varlıklardır.
Dağıtım Bağlantı Bedelinin Hesaplanması
Madde 3- Dağıtım Bağlantı Bedeli aşağıda belirtildiği şekilde hesaplanır ve tahsil edilir:
a) Bağlantı Varlıkları Bedeli
1. Bağlantı varlıklarının tesis edilmesinde, TEDAŞ’ın ülke genelinde üç fiyat bölgesinde uyguladığı birim fiyatlar esas alınarak, her bir kullanıcı için ayrı ayrı hesaplanır.
2. Bağlantı varlıkları bedeli, dağıtım sistemine bağlantısı yapılacak kullanıcılar tarafından bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşması hükümleri çerçevesinde bir defada ödenir.
3. Bağlantı varlıklarının kullanıcılar tarafından tesis edilmesi halinde bağlantı varlıkları bedeli alınmaz, sadece bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin bedeller alınır.
b) Bağlantının Testi ve Devreye Alınmasına İlişkin Bedeller
Bağlantı gücü; bir kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen kurulu gücün, kullanma faktörü ile çarpılması suretiyle hesaplanan güç miktarıdır. Kullanma faktörü 0,60 olarak alınır. Özel trafolu müşterilerde kurulu güç, trafo gücü olarak alınır.( cos φ=1 kabul edilir.)
Bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin bedeller, bağlantı gücünün kW’ı başına AG ve YG müşterileri için ayrı ayrı belirlenen aşağıdaki birim bedeller üzerinden hesaplanır ve tahsil edilir:
1. AG için 2.400.000.-TL/ kW. Bağlantı gücü, 3(üç) kW’ın altında olamaz.
2. YG için
i) 400 kVA’ya kadar (400 kVA dahil) 1.200.000.-TL/kW.
ii) 400 kVA’yı aşan her bir kW için bu bedelin %10’u olan 120.000.-TL/kW.
Yürürlük
Madde 4 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 5 - Bu Kararı Başkan yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy