Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 13) 
KARAR NO: 107
Karar Tarihi: 21/03/2003  
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu 21/03/2003 tarihli toplantısında; 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 13 üncü Maddesi uyarınca, 1/4/2003 tarihinden 1/7/2003 tarihine kadar geçerli olmak üzere, elektrik piyasasında Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından uygulanacak dağıtım sistem kullanım fiyatları ve bağlantı bedellerinin uygulanma esasları hakkında aşağıdaki kararı almıştır.
a) Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından 1 Nisan 2003 tarihinden 1 Temmuz 2003 tarihine kadar uygulanacak olan Sistem Kullanım Fiyatları aşağıda yer almaktadır. Bu fiyatların içinde iletim tarifesinden gelecek fiyatlar yer almamaktadır. Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatlarını uygularken iletim tarifesinden gelen fiyatı da ayrıca gösterecektir.
ABONE GRUPLARI-Dağıtım Sistem Kullanım
            Fiyatı                          (TL/kWh)
ENDÜKSİYON VE ARK OCAKLARI-14.600
SANAYİ-15.900
İÇME VE KULLANMA SUYU-15.550
ARITMA TESİSLERİ-15.900
TİCARETHANE, RESMİ DAİRE, YAZIHANE, -
ŞANTİYE ve GEÇİCİ ABONELER-19.050
TARIMSAL AMAÇLI SOĞUK HAVA DEPOLARI-15.550
MESKEN -16.700
Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar-
Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite, Resmi Yüksek Okullar -
Resmi Kurslar, Resmi Sağlık Kuruluşları, Spor Tesisleri, -
Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği-16.700
ŞEHİT AİLELERİ VE MUHARİP MALUL GAZİLER-16.350
TARIMSAL SULAMA-15.550
İBADETHANE VE GENEL AYDINLATMA-15.550
b) 2003 yılı için, Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı tarafından Ocak 2003 tarihinden itibaren açıklanan aylık TÜFE artışları kümülatif olarak %20’ye ulaşıncaya kadar, abone grupları bazında belirlenen Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatlarında herhangi bir artış yapılmayacaktır. Kümülatif aylık TÜFE artışlarının %20’yi aşması, Hazine Müsteşarlığının 2003 yılı Genel Yatırım ve Finansman Kararnamesinde esas alınan makro ekonomik göstergelerde değişiklik meydana gelmesi veya sair nedenlerden dolayı Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin tarifeye ilişkin değişiklik önerileri olduğunda Kurul tarafından onaylanmak kaydıyla yeni tarife uygulanacaktır.
c) “İletim ve Dağıtım Bağlantı Bedellerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ” gereğince; 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren, dağıtım sistemine yeni bağlanacak kullanıcılardan, dağıtım sistemine bağlanılması ile ilgili olarak yapılan masrafları karşılayacak şekilde bağlantı bedeli alınacaktır. Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan kullanıcılara 1 numaralı ekte yer alan “ Dağıtım Bağlantı Bedelinin Belirlenmesi Yöntemi” çerçevesinde belirlenecek olan fiyatları yansıtacaktır. Bu yöntem 30/5/2003 tarihli ve 149/7-15 sayılı Kurul Kararı ile değiştirilerek 31 Aralık 2003 tarihine kadar geçerli olmak üzere uygulamaya konulmuş ve 1 numaralı ekte yayınlanmıştır.
d) Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketince uygulanacak dağıtım tarifesi yapısında kullanılan usul ve esaslar 2 numaralı ekte yer almaktadır.
e) Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin dağıtım lisansına 3 numaralı ekte yer alan geçiş yılı uygulaması derç edilecektir.
EK-1
DAĞITIM BAĞLANTI BEDELİNİN BELİRLENMESİ YÖNTEMİ
Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği’nin 7 inci maddesinde belirtilen dağıtım bağlantı tarifesi, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine göre dağıtım sistemine bağlanacak gerçek ve tüzel kişiler ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler arasında gerçekleştirilmesi istenilen bağlantı anlaşmasının imzalanmasını takiben dağıtım bağlantı bedeli, her bir gerçek veya tüzel kişi için ilk defa dağıtım sistemine bağlantısı aşamasında bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilir ve geri ödenmez.
Dağıtım Bağlantı Bedelleri; bağlantı varlıkları ile bağlantının testi ve devreye alınma giderlerinden oluşur.
Bu bedelin hesaplama metodolojisi aşağıdaki şekildedir.
A)Bağlantı Varlıkları Bedeli:
1) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 11/8/2002 tarihli ve 24843 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği eki İletim ve Dağıtım Bağlantı Bedellerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğin 2 nci Maddesinde belirtilen bağlantı varlıklarının tesis edilmesi halinde alınacak bağlantı varlıkları bedeli, TEDAŞ’ın ülke genelindeki üç fiyat bölgesinde uyguladığı birim fiyatlar esas alınarak, her bir kullanıcı için ayrı ayrı hesaplanacaktır.
2) Bağlantı varlıkları bedeli, dağıtım sistemine bağlantısı yapılacak kullanıcılar tarafından bağlantı ve sistem kullanım anlaşması hükümleri çerçevesinde bir defada ödenir.
3) Bağlantı varlıklarının kullanıcılar tarafından tesis edilmesi halinde bağlantı varlıkları bedeli alınmaz, sadece bağlantının testi ve devreye alınmasına ilişkin ücretler alınır.
B) Bağlantının Devreye Alınması ve Testine İlişkin Bedeller:
Bağlantı gücünün kW’ı başına AG ve YG müşterileri için ayrı ayrı belirlenen aşağıdaki birim bedeller üzerinden alınır.
1) AG için: 2.000.000.-TL/ kW
Bağlantı gücü, 3( üç) kW’ın (dahil) altında olamaz.
2) YG için:
a) 400 kVA’ya kadar ( 400 kVA dahil): 1.000.000.-TL/ kW
b) 400 kVA’yı aşan her bir kW için bu bedelin %10’u olan 100.000.-TL/kW
Bağlantı gücü: Bir kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen kurulu gücün, kullanma faktörü ile çarpılması suretiyle hesaplanan güç miktarıdır. Kullanma faktörü 0,60 olarak alınır.
Özel trafolu müşterilerde kurulu güç; trafo gücü olarak alınır. ( cos φ 1 kabul edilir.)
Bu bedeller, DİE Başkanlığınca açıklanan Toptan Eşya Fiyat Endeksinin yıllık artış oranı dikkate alınarak her yıl yeniden belirlenir.
EK-2
Dağıtım Tarife Yapısında Kullanılan Usul ve Esaslar
(3/7/2003 tarihli ve 161-3 sayılı Kurul Kararı ile son hali)
ABONE GRUPLARI:
1.Meskenler: Mesken olarak kullanılan müstakil bina, apartman ve apartman içindeki bağımsız bölümlerdir. Bu bölümler içinde elektrik enerjisi tüketimi ayrı sayaç ile ölçülebilen; merdiven otomatiği, kalorifer, asansör, hidrofor, kapıcı dairesi ve bunun gibi ortak kullanım yerleri ile kooperatif ve site evleri için yöneticilik adına sözleşme düzenlenir. Meskenlerde; kalorifer, asansör ve hidrofor tesisatları için kullanılan elektrik motorları aynı tarife grubunda değerlendirilir.
2.Sanayi: 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununda tanımı yapılan sanayi işletmeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları şartıyla şantiye dönemi de dahil olmak üzere sanayi abonesi olarak kabul edilirler.
Haddehaneler, soğuk hava deposunun buz üreten tesisleri bu gruba dahil edilirler.
(1)
3.Endüksiyon ve Ark Ocakları: Endüksiyon ve ark ocaklı potaları bulunan tesisler bu abone grubuna dahil edilirler. Endüksiyon ve ark ocaklı tesislerin endüksiyon ergitme ocağı, ark ocağı, pota ocağı, toz tutma tesisi ve oksijen tesisi ve bu birimlerin aydınlatmasında tüketilen elektrik enerjisinin tamamına bu tarife uygulanır.
Potaların bulunduğu bölüm dışında tüketilen elektrik enerjisine ise demand da dikkate alınarak sanayi abone grubu tarifesi uygulanır.
4. İçme ve Kullanma Suyu: İl, İlçe, Belde ve Köylerin içme ve kullanma suyunu sağlamak için kamu tüzel kişilikleri ve içme suyu birlikleri tarafından kurulmuş olan elektrik tesisleridir.
5.Ticarethane, Yazıhane, Resmi Daire, Şantiye ve Geçici Aboneler:
a)Ticarethane ve Yazıhane: Tüccar ve esnafın iş görmek için kullandığı; ticarethane, dükkan, atölye, depo, ardiye ile doktor, avukat, eczacı, dişçi, mimar ve mühendisler ile benzer serbest meslek sahiplerinin; yazıhane, atölye, laboratuvar, özel ve vakıf sağlık kuruluşları, (Hastane, Poliklinik, Sağlık Ocağı ve Dispanser) Kamu yararına çalıştığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı olmayan dernekler ve vakıflar, parti binaları, sendika binaları, özel okullar, vakıf okulları, dersaneler ve yurtlar ile 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununda belirtilen turizm belgeli yatırım ve işletmeler dahil turistik otel, otel, motel, pansiyon, kamping, devre mülk işletmeleri, soğukhava deposu, seralar, matbaa, et entegre tesisleri, kesimevi ve fırın (hamur pişiren) tesisleridir.(İş merkezleri ve İşhanlarındaki ortak kullanım yerleri, ticarethane ve yazıhane abone grubunda kabul edilir.)
b) Resmi Daire: 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanun'una tabi genel ve katma bütçeli dairelerin bürolarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının ticari olmayan bürolarıdır. Bu kuruluşların üretime yönelik tesisleri aynı bina dahilinde olsa bile sanayi abone grubuna dahil edilirler.
c) Şantiye ve Geçici Aboneler: İnşaat, maden arama, çeşitli amaçlarla kazı yapma ve bunun gibi nedenlerle gerçek ya da tüzel kişilerin bu etkinliklerini sürdürmek için veya bu etkinliklerini sürdürmeyi sağlayacak kalıcı tesislerin tamamlanmasıyla varlığı sona erecek olan geçici tesisler ile İl, İlçe, Belde ve Köylerde gezici olarak kurulan sergi, fuar, sirk ve panayır aboneleridir.
6.Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar, Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite, Resmi Yüksek Okullar, Resmi Kurslar, Resmi Sağlık Kuruluşları, Spor Tesisleri, Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği:
a) Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar, Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite ve Resmi Yüksek Okullar, Resmi Kurslar ve Resmi Sağlık Kuruluşları:
1606 sayılı Kanuna göre vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmuş bulunan Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve Resmi Darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği, 2847 sayılı Kanunla kurulan dernekler, 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 58 inci ve 59 uncu maddeleri uyarınca kamu yararına çalıştığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı almış dernekler ile vakıflar, müzeler, resmi okullar, resmi üniversite, resmi yüksek okullar, resmi yurtlar, herhangi bir kurum veya kuruluşun yardım ve desteği bulunmayan ve masrafları bölgelerindeki vatandaşların yardım ve destekleri ile karşılandığı ilgili mülki amirlerce belgelenen, resmi kuruluşların denetimindeki yoksul ve kimsesiz öğrenci yurtları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan resmi kurslar ile resmi sağlık kuruluşları ( Hastane, Poliklinik, Sağlık Ocağı ve Dispanserleri). Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınmış olan vakıf üniversitelerinin yukarıda isimleri belirtilen sağlık kuruluşları da aynı abone grubuna dahildir.
b) Spor Tesisleri: Kamu spor görevini yüklenmiş resmi kuruluşların spor tesisleridir.
c) Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği: Kültür Balıkçılığı; içsu ve denizlerde yaşayan su ürünlerinin, kuluçkahaneli veya kuluçkahanesiz olarak, karada ve denizde kurulan üretim tesisleridir.
Bu tanıma giren tesisler, ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla Kültür Balıkçılığı abonesi kabul edilirler.
Kültür Balıkçılığı tesislerinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine (motopomp, aydınlatma, ısıtma) kültür balıkçılığı tarifesi uygulanır.
Kümes Hayvanları Çiftliği; kesimhaneli veya kuluçkahaneli damızlık civciv ve yumurta üreten kümes hayvanları çiftliğinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine, ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Ayrıca, bu abone grubu kapsamında yer alan kümes hayvanları çiftliği abonelerinin, kendilerine ait (aynı tüzel kişiliğe ait) aynı il sınırları içerisinde faaliyet gösteren kesimhanelerine de ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Tavuk çiftliği bulunmayan, sadece dışarıdan topladığı tavukların kesimini yapan kesimhaneler bu abone grubunda mütalaa edilmezler.
7.Aydınlatma
a) İbadethane Aydınlatması: Toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen yerlerdir.(Cami, mescit, kilise, havra, sinagog ve cemevi).
İbadethanelerin aydınlatması için tüketilen elektrik enerjisine Ücretsiz ve Tarife Altı Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Aydınlatma dışında ısıtma amaçlı elektrik tüketimleri ile müştemilat niteliğinde olan lojman ve benzeri yerlerde tüketilen elektrik enerjisine mesken abone grubu tarifesi uygulanır.
b) Genel Aydınlatma: İl, İlçe, Belde ve Köylerdeki, cadde, sokak ile kamuya ait ücretsiz girilen park ve bahçe gibi halka açık yerlerin aydınlatılmasıdır. Bu aydınlatmalarla ilgili elektrik enerjisine Ücretsiz ve Tarife Altı Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Genel aydınlatma projesi dışında yapılmış olan özel ve dekoratif amaçlı aydınlatmalar bu kapsama girmez.
c) Karayolları Aydınlatması: Karayolları Genel Müdürlüğüne ait paralı yollar ile meskun mahaller dışındaki yollar, köprüler ve tünellerin aydınlatılmasında tüketilen elektrik enerjisine tüketim bölgeleri dikkate alınarak (kalkınmada öncelikli iller-diğer iller) tek terimli içme ve kullanma suyu tarifesi uygulanır.
8. Şehit Aileleri ve Muharip/Malul Gaziler: Şehit Ailesi (kapsamı ve uygulama esasları Bakanlıkça yayımlanan genelge ile belirlenen) muharip gazilerle malul gaziler ve dul eşleri bu abone grubunda kabul edilir.
9.Tarımsal Sulama Tesisleri: Tarımsal sulama için kurulmuş sulama kooperatifleri, pompaj tesisleri ile münferit olarak tesis edilmiş tarıma dayalı arazilerin sulanmasını sağlayan elektrik tesisleridir.
Bu tanıma giren tesisler için; ilgili resmi kuruluşun ( kuyu, kanal ve göletlerden yapılacak sulamalar için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) veya Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün veya bağlı İl Müdürlüklerinden alınacak su kullanma izin belgesi veya ruhsatı ile Tarım İl Müdürlüklerinin ) olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla tarımsal sulama abonesi kabul edilirler.
Tarımsal sulama amaçlı tesislerde sadece motopompta tüketilen elektrik enerjisine (motopompun aydınlatması dahil) tarımsal sulama tarifesi uygulanır.
10. Arıtma Tesisleri: Çevre ve insan sağlığını korumak üzere içme suyu ve alıcı ortama verilen sıvı, gaz ve katı zehirli ve zararlı atıkların arıtılması amacıyla kurulan tesislerdir.
Arıtma tesislerinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine, gerekli ölçme düzenini tesis etmeleri ve arıtma tesisi olduklarını Çevre Bakanlığından belgelemeleri halinde arıtma tesisi tarifesi uygulanır. Ölçünün tek noktadan yapılması esas olup, zaruri hallerde en fazla iki noktadan ölçüm yapılmasına izin verilebilir.
11.Tarımsal Amaçlı Soğuk Hava Depoları:
Tarım Kooperatifleri ile Kooperatif Birlikleri veya Köy Birliklerince işletilen tarımsal amaçlı soğuk hava depoları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Bakanlığın İl Müdürlüklerinden belge almak kaydıyla bu abone grubu kapsamında değerlendirilirler.
12. Serbest Tüketiciler ile Otoprodüktör ve/veya Otoprodüktör Grubu Ortaklarına Yapılacak Uygulama: (2)
Dağıtım sistemine bağlı olan Serbest Tüketiciler ile Otoprodüktör ve/veya Otoprodüktör Grubu Ortakları, dağıtım sistemi sistem kullanım fiyatlarının uygulanması açısından, esas faaliyet konusu, mevcut abone gruplarından hangisi ile ilişkilendiriliyor ise o abone grubu kapsamında değerlendirilir.
EK-3
BAŞKENT ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ
GEÇİŞ YILI UYGULAMASI
Elektrik Piyasasında Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamında Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’in “ Tanımlar ve kısaltmalar ” başlıklı 2 inci maddesindeki “Uygulama Dönemi” tanımında “1/1/2004 tarihinden itibaren üç yıllık süre ” hükmü yer almaktadır. Buna göre uygulama dönemi 2004-2007 tarihleri arası olacaktır. Uygulama açısından 2003 yılı bir geçiş yılı olacak ve Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin “ Gelir Düzenlemesi ” başlıklı bölümünde yer alan düzenlemeler uygulanamayacaktır.
Lisans sahibinin uygulayacağı dağıtım sistemi kullanım fiyatları, Hazine Müsteşarlığının 2003 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Kararnamesinde esas alınan makro ekonomik göstergeler ile Şirketin dağıtım faaliyetine ilişkin olarak öngördüğü maliyet kalemlerinden piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olan unsurlar, faaliyet dışı gelir ve karlar ile faaliyet dışı gider ve zararlarını karşılayacak şekilde belirlenmiştir.
Sistem Kullanım Fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Hazine Müsteşarlığının 2003 yılına ait makro ekonomik göstergeleri aşağıda verilmektedir:
- TÜFE Yüzde değişimi: %20 (Yıl Sonu)
- Yıllık Ortalama Dolar Kuru (TL.): 1.769.931
Bu makro ekonomik göstergelerde meydana gelebilecek değişikliklerden veya sair nedenlerden dolayı lisans sahibinin tarifeye ilişkin değişiklik önerileri, Kurumumuz tarafından incelenecek ve alınacak Kurul Kararı ile uygulanabilecektir.
Lisans sahibinin 2003 yılı Hedef Kayıp Kaçak Oranı: % 17,0 olarak alınacaktır. Sistem Kullanım Fiyatlarının 1 Temmuz 2003 tarihinden itibaren il bazında uygulanması hedeflendiğinden iller bazında alınan Hedef Kayıp Kaçak Oranları, 2003 yılı Haziran ayı içinde alınacak olan Kurul Kararı ile lisansa derç edilecektir. (¤¤)
(1) 3/7/2003 tarihli ve 161-3 sayılı Kurul Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) 3/7/2003 tarihli ve 161-3 sayılı Kurul Kararı ile eklenmiştir. 

Full & Egal Universal Law Academy