Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5434 S. K. m. 45, 64) (2847 S. K. Mük. m. 1)
RGT: 15/01/2004
RG NO: 25347
Karar No:284/1                                                                                
Karar Tarihi: 8/1/2004
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 8/1/2004 tarihli toplantısında, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Meram Elektrik Dağıtım A.Ş., Körfez Elektrik Dağıtım A.Ş., Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş., Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş., Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından uygulanacak olan dağıtım tarifelerine ilişkin “Dağıtım Tarifesi Usul ve Esasları” hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.
DAĞITIM TARİFESİUSUL VE ESASLARI
1) ABONE GRUPLARI:
A) Mesken: Mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindekibağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve sitelerdir. Bu yerlerinkalorifer, asansör, hidrofortesisatları için kullanılan elektrik motorları, merdiven otomatiği,kapıcı dairesi ve bunun gibielektrik enerjisi tüketimi ayrı sayaç ile ölçülen ortak kullanım yerleri bu abone grubundadeğerlendirilir.
 B) Sanayi: 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununda tanımı yapılan sanayi işletmeleridir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları şartıyla şantiye dönemide dahil olmak üzere sanayi abonesi olarak kabul edilirler. Haddehaneler, soğuk hava deposunun buz üreten tesisleri bu gruba dahil edilirler.
C) Endüksiyon ve Ark Ocakları: Endüksiyon ve ark ocaklı potaları bulunan tesislerdir.Endüksiyon ve ark ocaklı tesislerin endüksiyon ergitme ocağı, ark ocağı, pota ocağı, toz tutma tesisi ve oksijen tesisi ve bu birimlerin aydınlatmasında tüketilen elektrik enerjisinin tamamına bu tarife uygulanır. Bu birimlerin dışında tüketilen elektrik enerjisine ise demand da dikkate alınarak sanayi abone grubu tarifesi uygulanır.
D) İçme ve Kullanma Suyu: İl, İlçe, Belde ve Köylerin içme ve kullanma suyunu sağlamak için kamu tüzel kişilikleri ve içme suyu birlikleri tarafından kurulmuş olan elektrik tesisleridir.
E) Ticarethane, Yazıhane, Resmi Daire, Şantiye ve Geçici Aboneler:
a) Ticarethane ve Yazıhane: Tüccar, esnaf ve serbest meslek sahiplerinin faaliyetlerini yürüttükleri; ticarethane,ofis,atölye,depo,ardiye, yazıhane,muayenehane, laboratuar ve benzeri yerler, özelvevakıfsağlıkkuruluşları (hastane, poliklinik, sağlık ocağı ve dispanserler) kamu yararına çalıştığına veya vergi muafiyeti tanındığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı olmayan dernekler ve vakıflar, parti binaları, sendika binaları, özel okullar, vakıf okulları, dershaneler,yurtlar, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanununda belirtilen turizm belgeli yatırım ve işletmeler dahil, turistik otel, otel, motel, pansiyon, kamping ve devre mülk işletmeleri, soğuk hava depoları, seralar, matbaalar, et entegre tesisleri, kesimevleri, fırınlar (hamur pişiren) ,GSM baz istasyonları,iş merkezleri ve iş hanlarındaki ortak kullanım yerleri ile bu usul ve esaslarda belirtilen diğer abone grupları kapsamına girmeyentesislerdir.
b) Resmi Daire:1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanun'una tabi genel ve katma bütçeli dairelerin bürolarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının ticari olmayan bürolarıdır. Bu kuruluşların üretime yönelik tesisleri aynı bina dahilinde olsa bile sanayi abone grubuna dahil edilirler.
c) Şantiye ve Geçici Aboneler: İnşaat, maden arama, çeşitli amaçlarla kazı yapma ve bunun gibi nedenlerle gerçek yada tüzel kişilerin bu etkinliklerini sürdürmek için veya bu etkinliklerini sürdürmeyi sağlayacak kalıcı tesislerin tamamlanmasıyla varlığı sona erecek olan geçici tesisler ile İl, İlçe, Belde ve Köylerde gezici olarak kurulan sergi, fuar, sirk ve panayırlardır.
Zorunlu nedenlerin bulunması durumunda;film setleri, kaynak, taşlama ve bunun gibi işler için 1 (bir) hafta süreli olarak,ölçme yapılmadan ve sistem kullanım bedeli kurulu güç değerleri üzerinden hesaplama yoluyla bulunacak tüketime göre makbuz karşılığı şantiye tarifesiüzerinden peşin tahsil edilmek kaydıyla enerji verilebilir.
F) Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar, Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite, ResmiYüksek Okullar, Resmi Kurslar, Resmi Sağlık Kuruluşları, Spor Tesisleri,Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği:
a) Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar, Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite ve Resmi Yüksek Okullar, Resmi Kurslar ve Resmi Sağlık Kuruluşları:
1606 sayılı Kanuna göre vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmuş bulunan Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, resmi darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği, 2847 sayılı Kanunla kurulan dernekler, 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 58 inci ve 59 uncu maddeleri uyarınca kamu yararına çalıştığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı almış dernekler,Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar, müzeler, resmi okullar, resmi üniversite, resmi yüksek okullar, resmi yurtlar, herhangi bir kurum veya kuruluşun yardım ve desteği bulunmayan ve masrafları bölgelerindeki vatandaşların yardım ve destekleri ile karşılandığı ilgili mülki amirlercebelgelenen resmi kuruluşların denetimindeki yoksul ve kimsesiz öğrenci yurtları, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan resmi kurslar ile resmi sağlık kuruluşları veBakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınmış olan vakıf üniversitelerinin sağlık kuruluşlarıdır (hastane, poliklinik, sağlık ocağı ve dispanserler) .
b) Spor Tesisleri: Kamu spor görevini yüklenmiş resmi kuruluşların spor tesisleridir.
c) Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği:
Kültür Balıkçılığı; İç su ve denizlerde yaşayan su ürünlerinin, kuluçkahaneli veya kuluçkahanesizolarak, karada ve denizde kurulan üretim tesisleridir. Bu tanıma giren tesislerin tamamında tüketilen elektrik enerjisine (motopomp, aydınlatma, ısıtma) ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluylabu abone grubutarifesi uygulanır.
Kümes Hayvanları Çiftliği; Kesimhaneli veya kuluçkahaneli damızlık civciv ve yumurta üreten kümes hayvanları çiftliğinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine, ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Ayrıca, bu abone grubu kapsamında yer alan kümes hayvanları çiftliği abonelerinin, kendilerine ait (aynı tüzel kişiliğe ait) aynı il sınırları içerisinde faaliyet gösteren kesimhanelerine de ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Tavuk çiftliği bulunmayan, sadece dışarıdan topladığı tavukların kesimini yapan kesimhaneler bu abone grubunda mütalaa edilmezler.
G) Aydınlatma:
Aşağıda belirtilen aydınlatmalarda dağıtım bölgeleri dikkate alınarak içme ve kullanma suyu tarifesi uygulanır.
a) İbadethane Aydınlatması: Toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen yerlerdir
İbadethanelerin aydınlatma dışında ısıtma amaçlı elektrik tüketimleri ile müştemilat niteliğinde olanlojman ve benzeri yerlerde tüketilen elektrik enerjisine mesken abone grubu tarifesi uygulanır.
b) Genel Aydınlatma: İl, İlçe, Belde ve Köylerdeki, cadde, sokak ile kamuya ait ücretsiz girilen park ve bahçe gibi halka açık yerlerin aydınlatılmasıdır.
Genel aydınlatma projesi dışında yapılmış olan özel ve dekoratif amaçlı aydınlatmalarbu aydınlatmaları yapan gerçek veya tüzel kişilerin ait oldukları abone grubunda değerlendirilir.
c) Karayolları Aydınlatması: Karayolları Genel Müdürlüğüne ait paralı yollar ile meskun mahaller dışındaki yollar, köprüler ve tünellerin aydınlatmalarıdır.
H) Şehit Aileleri ve Muharip/Malul Gaziler:
Şehit aileleri: 2330 ve 3713 sayılı Kanunlarla, 5434 sayılı kanunun 45 ve 64 üncü maddelerinde belirtilen durumlarda şehit olduğu ilgili kurumlarca tespit edilenlerden Emekli SandığıGenelMüdürlüğütarafındanşehit maaşıbağlanan kişilerdir. ( Karı, Koca, Çocuk, Ana ve Baba)
Muharip/Malul gaziler: 2847 sayılı Kanunun Mükerrer 1 inci maddesinde tanımlanan muharip/malul gazilerdir.
Emekli SandığıGenelMüdürlüğütarafındankendilerine şehit veya muharip/malul gazi maaşıbağlandığının belgelenmesi koşuluyla şehit aileleriilemuharip/malul gaziler ve dul eşlerinin meskenlerindetüketilen elektrik enerjisine bu abone grubu için belirlenen tarife uygulanır.
İ) Tarımsal Sulama Tesisleri: Tarımsal sulama için kurulmuş sulama kooperatifleri, pompaj tesisleri ile münferit olarak tesis edilmiş tarıma dayalı arazilerin sulanmasını sağlayan elektrik tesisleridir.
Bu tanıma giren tesisler;ilgili resmi kuruluşun ( kuyu, kanal ve göletlerden yapılacak sulamalar için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) veya Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya bağlı İl Müdürlüklerinden alınacak su kullanma izin belgesi veya ruhsatı ile Tarım İl Müdürlüklerinin) olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla tarımsal sulama abonesi kabul edilirler.
Tarımsal sulama amaçlı tesislerde sadece motopompta tüketilen elektrik enerjisine (motopompun aydınlatması dahil) tarımsal sulama tarifesi uygulanır.
J) Arıtma Tesisleri : Çevre ve insan sağlığını korumak üzere içmesuyu ve alıcı ortama verilensıvı, gaz ve katı zehirli ve zararlı atıkların arıtılması amacıyla kurulan tesislerdir.
Arıtma tesislerinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine, gerekli ölçme düzenini tesis etmeleri ve arıtma tesisi olduklarınıilgili bakanlıktan belgelemeleri halinde arıtma tesisi tarifesi uygulanır. Ölçünün tek noktadan yapılması esas olup, zaruri hallerde en fazla iki noktadan ölçüm yapılmasına izin verilebilir.
K) Tarımsal Amaçlı Soğuk Hava Depoları:Tarım Kooperatifleri ile Kooperatif Birlikleri veya Köy Birliklerince işletilen tarımsal amaçlı soğuk hava depolarıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Bakanlığın İl Müdürlüklerinden belge almak kaydıyla bu abone grubu kapsamında değerlendirilirler.
2) SERBEST TÜKETİCİLER İLEOTOPRODÜKTÖR VE/VEYA OTOPRODÜKTÖR GRUBU ORTAKLARINA YAPILACAK UYGULAMA:
Dağıtım sistemine bağlı olan Serbest Tüketiciler ile Otoprodüktör ve/veya Otoprodüktör Grubu Ortakları, dağıtım sistemi sistem kullanım fiyatlarının uygulanması açısından, esas faaliyet konusu mevcut abone gruplarından hangisi ile ilişkilendiriliyor ise o abone grubu kapsamında değerlendirilir.
3)(1) İLETİM ŞALT SAHALARININ ORTA GERİLİM BARALARINA MÜSTAKİL FİDER İLE DOĞRUDAN BAĞLI VEYA BAĞLANACAK TEK BİR TÜZEL KİŞİ DURUMUNDAKİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLER İLE DAĞITIM SİSTEMİNE BAĞLI ÜRETİCİLER İÇİN YAPILACAK UYGULAMALAR:
İletim şalt sahalarının orta gerilim baralarına 36 kV ve altındaki gerilim seviyesinden müstakil fider ile bağlı veya bağlanacak tek bir tüzel kişi durumundaki üretici ve tüketiciler ile dağıtım sistemine bağlı üreticiler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 212 sayılı Kurul Kararı ve Elektrik Piyasası İletim ve Dağıtım Sistemlerine Bağlantı ve Sistem Kullanımı Hakkındaki Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ çerçevesinde hazırlanıp EPDK tarafından onaylanarak yürürlüğe giren dağıtım sistemi sistem kullanım fiyatları uygulanır”. (¤¤)
(1) 1 Haziran 2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 324 sayılı ve 28.05.2004 tarihli Kurul Kararı ile eklenmiştir.

Full & Egal Universal Law Academy