Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği m. 42)

 

RGT: 23.10.2019

RG NO: 30927

Karar No: 8890

Karar Tarihi: 17/10/2019

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 17/10/2019 tarihli toplantısında: mekanik endeksi olan ve endeksi dışardan görünen ön ödemeli sayaç, Ön ödeme kiti ile irtibatlı olan mekanik sayaç veya mekanik göstergesi görünmeyen/bulunmayan elektronik sayaçların arızalanması durumlarında gerçekleştirilecek geriye dönük tahakkuk işlemlerinde uygulanmak üzere aşağıdaki Karar alınmıştır:

 

Madde 1 - Dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilecek geriye dönük tahakkuk işlemlerinde Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği çerçevesinde ilgili Bakanlık veya yetkili kuruluşun sayaç muayenesine ilişkin raporu esas alınır.

 

Madde 2 - Tüketicilerin geçmiş dönem tüketim miktarlarının hesaplanmasında dikkate alınacak süre Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin (Yönetmelik) 42 nci maddesi çerçevesinde belirlenir. Bu süre her halükarda azami bir yıldır.

 

Madde 3 - Tüketicilerin geçmiş dönem tüketim miktarlarının hesaplanmasında, muayene raporları ile sayacın;

 

a) Doğru ölçüm yaptığının belirlenemediği veya hiç ölçüm yapmadığının tespit edildiği durumlarda; Yönetmeliğin 42 nci maddesi çerçevesinde hesaplanan toplam emsal tüketim ile toplam satın alman doğal gaz miktarı arasındaki farkın, sayacın ölçüm yapamadığı veya yanlış ölçüm yaptığı kabul edilen Yönetmeliğin 42 nci maddesi çerçevesinde belirlenen süreye tekabül eden kısmı, aradaki tüm farkın aritmetik ortalaması gün sayısı bazlı hesaplanarak tahakkuk ettirilir.

 

b) Mekanik kısmının doğru ölçüm yaptığının tespit edildiği dolayısıyla emsal tüketim hesabına gerek olmayan durumlarda; mekanik kısmın endeks değeri ile satın alınan toplam doğal gaz miktarı arasındaki farkın, Yönetmeliğin 42 nci maddesi çerçevesinde savacın ölçüm yapamadığı veya yanlış ölçüm yaptığı kabul edilen süreye tekabül eden kısmı, aradaki tüm farkın aritmetik ortalaması gün sayısı bazlı hesaplanarak tahakkuk ettirilir,

 

c) Hatalı ölçüm yaptığının tespit edildiği durumlarda, öncelikle Yönetmeliğin 42 nci maddesi çerçevesinde dağıtım şirketinin emsal tüketim hesabı uygulanır. Emsal tüketimin hesaplanamayacağı durumlarda ise tüketicilerin tüketim profili dikkate alınarak tespit edilen hata oranları üzerinden dağıtım şirketince sayaç sınıfı bazında oluşturulacak bir yöntemin Kuruma sunulması ve Kurul tarafından bu yöntemin onaylanması halinde. Kurul onayı tarihinden sonraki tespitlerde ilgili dağıtım şirketi için onaylanan yöntem uygulanır.

Madde 4 - Tüketici tarafından satın alınan toplam doğal gaz miktarının 3 üncü madde çerçevesinde hesaplanan toplam doğal gaz tüketim miktarından fazla olması halinde ortaya çıkan tüm fark süre dikkate alınmaksızın tahakkuk işlemlerinde dikkate alınır.

 

Madde 5 - Türk Lirası Düzeltme Uygulama Yöntemi kapsamında aylık okunması zorunlu olan sayaçlarda; müşterilerin aylık tüketim bilgileri Yönetmeliğin 42 nci maddesindeki doğal gaz tüketim miktarlarının hesaplanmasında dikkate alınır.

 

Madde 6 - Tüketicilerin geçmiş dönem tüketimlerinin hesaplanması neticesinde oluşan ölçüm farkları, ilgili dönem perakende satış fiyatları esas alınarak hesaplanır ve dağıtım şirketi tarafından Yönetmeliğin 51 inci maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.

 

Madde 7 - Tüketicilerin yazılı rızası olması kaydıyla, dağıtım şirketleri ve tüketiciler bu Kurul Kararı ile geriye dönük tahakkuk işlemlerinde belirlenen süreler dışında farklı bir süre üzerinde de anlaşabilirler. Bu durumda dağıtım şirketi tüketiciyi ilgili mevzuat hükümleri hakkında eksiksiz ve yazılı olarak bir örneği ekte yer alan yazı ile bilgilendirmekle yükümlüdür.

 

Geçici Madde - Bu Karar, Kurum tarafından incelemesi ve değerlendirmesi devam eden mevcut tüketici başvuruları için de uygulanır.

 

Madde 8 - Bu Kural Kararı Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Madde 9 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

 

 

EK- Tüketici Bilgilendirme Yazısı Örneği

 

Dağıtım Şirketi Logosu

 

Tarih

 

TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME METNİ

 

Kullandığım sayaçta yaşanan problemler nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu mevzuatı çerçevesinde Doğal Gaz Dağıtım Şirketi tarafından geriye dönük olarak en fazla bir yıllık tüketim karşılığı.... TL borç tahakkuku yapılacağını bilmekteyim.

 

Ancak daha önceki tüketimlerin tarafımca yapıldığını kabul etmekte olduğum için .... tarihinden itibaren hesaplanan tüketimlerin karşılığı .... TL.nin tarafıma yansıtılmasını ve ... taksit olarak tahsil edilmesini kabul ediyorum.

 

Tüketicinin

Sözleşme/Abone Numarası :

Sayaç Numarası :

Adı Soyadı :

İmza :

Dağıtım Şirketi Personelinin Adı Soyadı :

İmza :


Full & Egal Universal Law Academy