Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A, Ek m. 2) (4646 S. K. m. 11) (Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Geç. m. 1, 2) 
RGT: 29.01.2004
RG NO: 25361
Karar No: 291
Karar Tarihi: 27/1/2004
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/1/2004 tarihli toplantısında, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 5/A maddesinin (f) bendi, ek 2 nci maddesi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesi ile Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin geçici 1 inci ve 2 nci maddeleri uyarınca, 1/2/2004 tarihinden bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulanmak üzere, doğal gaz piyasası ile ilgili tarifeler hakkında aşağıdaki Kararı almıştır:
Madde 1 - Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından yapılan doğal gaz taşıma hizmetine ilişkin iletim fiyatı üst sınırı; Şubat ayı için 24.452 TL/m3 (2.298,12 TL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyat Mart ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
filetim (i) = filetim (i-1) (1+TEFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
filetim (i): i nci ayda, BOTAŞ tarafından uygulanacak doğal gaz iletim fiyatı üst sınırı (TL / m3),
filetim (i-1): i-1 inci ayda BOTAŞ tarafından uygulanan doğal gaz iletim fiyatı üst sınırı (TL / m3),
TEFE(i-2): i-2 nci ayda Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen ve i-1 inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
Madde 2 - a) BOTAŞ ve diğer depolama lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yapılan depolama hizmetine ilişkin depolama fiyatı üst sınırı Şubat ayı için, 40.467 TL/m3 (3.803,29 TL/kWh) olarak belirlenmiştir. Bu fiyat Mart ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
fdepo (i) = fdepo (i-1) (1+TEFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
fdepo (i): i nci ayda, BOTAŞ ve diğer depolama lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından uygulanacak depolama fiyatı üst sınırı (TL / m3),
fdepo (i-1): i-1 inci ayda, BOTAŞ ve diğer depolama lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından uygulanan depolama fiyatı üst sınırı (TL / m3),
TEFE(i-2): i-2 nci ayda Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen ve i-1 inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
b) BOTAŞ’ın her ay müşterilerine uygulayacağı Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil toptan satış fiyatlarının, 4 üncü maddede düzenlendiği şekilde hesaplanmasında depolama fiyatı olarak, bu maddenin (a) bendine göre hesaplanacak depolama fiyatının % 22’si dikkate alınır.
Madde 3 - a) BOTAŞ tarafından, serbest tüketicilere ve doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerine uygulanacak doğal gaz toptan satış fiyatı üst sınırı; Şubat ayı için Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli hariç, 212.730 TL/m3 (19.993,42 TL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyat Mart ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
ftoptan (i) = ftoptan (i-1) (1+ ∆kur + ∆alım)
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
ftoptan (i): i nci ayda BOTAŞ tarafından serbest tüketicilere ve doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerine uygulanacak,
Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli hariç doğal gaz toptan satış fiyatı üst sınırı (TL / m3),
ftoptan (i-1): i-1 inci ayda BOTAŞ tarafından serbest tüketicilere ve doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerine uygulanan,
Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli hariç doğal gaz toptan satış fiyatı üst sınırı (TL / m3),
∆kur: i-1 inci ay içinde gerçekleşen ortalama ABD Dolar Kurunun i-2 nci ay içinde gerçekleşen ortalama ABD Dolar Kuruna göre değişim oranı,
∆alım: i-1 inci ay içinde BOTAŞ tarafından temin edilen doğal gazın ABD doları cinsinden ağırlıklı ortalama alım fiyatının i-2 nci ay içinde gerçekleşen ağırlıklı ortalama alım fiyatına göre değişim oranıdır.
b) BOTAŞ, şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı toptan satış fiyatını, dağıtım şirketlerinin abone ve serbest tüketici müşterileri için ayrı ayrı belirler.
c) BOTAŞ tarafından serbest tüketiciler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak toptan satış fiyatı, her ay, BOTAŞ’ın kendi serbest tüketicileri için bu maddenin (a) bendine uygun olarak belirlediği toptan satış fiyatından 8 inci maddenin (a) bendine göre hesaplanan taşıma bedeli üst sınırı düşülerek hesaplanır.
Madde 4 - BOTAŞ’ın her ay müşterilerine uygulayacağı Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil toptan satış fiyatı aşağıdaki unsurların toplamından oluşur:
a) 3 üncü maddeye uygun olarak belirlenen Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli hariç toptan satış fiyatı,
b) 1 inci maddeye uygun olarak belirlenen iletim fiyatı,
c) 2 inci maddenin (b) bendine uygun olarak belirlenen depolama fiyatı,
d) İlgili ayda geçerli olan Özel Tüketim Vergisi tutarı.
Madde 5 - BOTAŞ’tan doğrudan gaz alan; yap-işlet-devret ve yap-işlet santralleri, Hamitabat Elektrik Üretim Anonim Şirketine ait santral, Elektrik Üretim Anonim Şirketine ait santraller, Türkiye Gübre Sanayi A.Ş. ve İstanbul Gübre Sanayi A.Ş. ile Başkent Üniversitesi Geriatri ve Psikososyal Rehabilitasyon Merkezi ve Başkent Üniversitesi Rektörlüğü için doğal gaz satış fiyatları, bu Karar’ın kapsamı dışındadır.
Madde 6 - Bu Karar’ın yürürlüğe girdiği tarihten önce toptan satış lisansı almış olan BOTAŞ haricindeki tüzel kişilerin toptan satış fiyatları, BOTAŞ’ın kendi serbest tüketicilerine uyguladığı Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil toptan satış fiyatını geçmemek üzere, ilgili tüzel kişiler arasında serbestçe belirlenir.
Madde 7 - Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) iletim, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) iletim ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) satış tarifeleri ilgili tüzel kişiler arasında serbestçe belirlenir.
Madde 8 - 4646 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin;
a) Sadece taşıma hizmeti alan toptan satış şirketlerine, serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları taşıma bedeli üst sınırı; Şubat ayı için 22.778 TL/m3 (2.140,79 TL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyat Mart ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
ftaşıma (i) = ftaşıma (i-1) (1+TEFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
ftaşıma (i): i nci ayda, dağıtım şirketlerinin, sadece taşıma hizmeti alan toptan satış şirketlerine, serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları taşıma bedeli üst sınırı (TL / m3),
ftaşıma (i-1): i-1 inci dağıtım şirketlerinin, sadece taşıma hizmeti alan toptan satış şirketlerine, serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uyguladıkları taşıma bedeli üst sınırı (TL / m3),
TEFE(i-2) : i-2 nci ayda Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen ve i-1 inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
b) Doğal gaz ve taşıma hizmeti alan serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları perakende satış fiyatı, her ay, BOTAŞ tarafından serbest tüketiciler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil doğal gaz toptan satış fiyatına bu maddenin (a) bendine göre belirlenen taşıma bedelinin ilavesiyle hesaplanacak fiyatı geçemez.
c) Dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilerin ve CNG satış şirketlerinin, dağıtım şebekesi vasıtasıyla, BOTAŞ ya da diğer toptan satış şirketlerinden doğal gaz alması durumunda, uygulanan toptan satış fiyatına, bu maddenin (a) bendine göre belirlenen ve dağıtım şirketlerine ödenecek olan taşıma bedeli dahildir.
Madde 9 - 4646 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin abonelere uygulayacakları;
a) Birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırı; Şubat ayında uygulanmak üzere, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) için 53.470 TL/m3 (5.025,38 TL/kWh), Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü için 51.749 TL/m3 (4.863,63 TL/kWh), diğer şehir içi doğal gaz dağıtım dağıtım şirketleri için 62.123 TL/m3 (5.838,63 TL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyatlar Mart ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
fbr.hizm.amor. (i) = f br.hizm.amor. (i-1) (1+TEFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
fbr.hizm.amor. (i): i nci ayda, ilgili dağıtım şirketinin, abonelere uygulayacağı birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırı (TL / m3),
fbr.hizm.amor. (i-1): i-1 inci ayda ilgili dağıtım şirketinin, abonelere uyguladığı birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırı (TL / m3),
TEFE(i-2) : i-2 nci ayda Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen ve i-1 inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
b) Perakende satış fiyatı, her ay, BOTAŞ tarafından aboneler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil doğal gaz toptan satış fiyatına bu maddenin (a) bendine göre ilgili dağıtım şirketi için belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelinin ilavesiyle hesaplanacak fiyatı geçemez.
Madde 10 - A) Kurumun yaptığı ihale sonucunda şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı almaya hak kazanan tüzel kişilerin;
a) Abonelere uygulayacakları birim hizmet ve amortisman bedeli ile toptan satış şirketlerine, serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları taşıma bedeli, ihalede belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelini geçemez.
b) Dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilerin ve CNG satış şirketlerinin, dağıtım şebekesi vasıtasıyla, BOTAŞ ya da diğer toptan satış şirketlerinden doğal gaz alması durumunda, uygulanan toptan satış fiyatına bu maddenin (a) bendine göre belirlenen ve dağıtım şirketlerine ödenecek olan taşıma bedeli dahildir.
c) Serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları perakende satış fiyatı BOTAŞ tarafından serbest tüketiciler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil doğal gaz toptan satış fiyatına ihalede belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelinin ilavesiyle hesaplanacak fiyatı geçemez.
d) Abonelere uygulayacakları perakende satış fiyatı, BOTAŞ tarafından aboneler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil doğal gaz toptan satış fiyatına ihalede belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelinin ilavesiyle bulunan fiyatı geçemez.
B) Özelleştirme sonrasında Eskişehir Şehiriçi Doğal Gaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi ile Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin;
a) Sadece taşıma hizmeti alacak olan toptan satıcılara, serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacağı taşıma bedeli, 8 inci maddenin (a) bendinde düzenlenen taşıma bedeli üst sınırını geçemez.
b) Doğal gaz ve taşıma hizmeti satın alacak serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacağı perakende satış fiyatı, BOTAŞ tarafından serbest tüketiciler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil doğal gaz toptan satış fiyatına 8 inci maddenin (a) bendine göre belirlenen taşıma bedelinin ilavesiyle bulunan fiyatı geçemez.
c) Abonelere uygulayacağı birim hizmet ve amortisman bedeli, 18/09/2003 tarih ve 211/16 sayılı Kurul Kararı ile 2.5 cent/m3 (0.235 cent/kWh) olarak belirlenen bedeli geçemez.
d) Abonelere uygulayacağı perakende satış fiyatı, BOTAŞ tarafından aboneler için şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli dahil doğal gaz toptan satış fiyatına 18/09/2003 tarih ve 211/16 sayılı Kurul Kararı ile 2.5 cent/m3 (0.235 cent/kWh) olarak belirlenen bedelin ilavesiyle bulunan fiyatı geçemez.
Madde 11 - Fiyatların hesaplanmasında kullanılan;
Gerçekleşen ortalama ABD dolar kuru için, ilgili ayın 23 üncü günü (dahil) ile bir önceki ayın 24 üncü günü (dahil) arasında geçen günlere ait, T.C. Merkez Bankası tarafından günlük olarak saat 15:30 itibariyle açıklanan gösterge nitelikli döviz satış kurlarının aritmetik ortalaması,
Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen değişim oranları için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık olarak ilan edilen, 1994=100 Temel Yıllı Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde bir ay önceye göre meydana gelen değişim oranları,
esas alınır.
İlgili ayların 23 üncü ya da 24 üncü günlerinin hafta sonu veya herhangi bir tatil gününe rastlaması halinde, söz konusu döviz kurunun pazartesi veya tatil sonrası ilk güne ilişkin değeri kullanılır. Herhangi bir nedenle, ABD dolar kurunun esas alınacağı son günün bir sonraki aya sarkması halinde T.C. Merkez Bankasının ilgili ayda tatilden önce açıkladığı en son güne ilişkin kur dikkate alınır.
Madde 12 - Bu Kararda belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen doğal gaz satış ve hizmet fiyatları kesintisiz tarifeler için geçerli olup, kesintili fiyatlar hesaplanırken kesintisiz fiyatlar üzerinden yüzde 3 indirim yapılır.
Madde 13 - Bu Kararda hacim (TL / m3) cinsinden belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen doğal gaz satış ve hizmet fiyatları 10,64’e bölünmek suretiyle ilgili tüzel kişiler tarafından enerji (TL/kWh) bazında ayrıca düzenlenir.
Madde 14 - Bu Kararda belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen fiyatlar için doğal gazın 9155 Kcal/m3 üst ısıl değeri esas alınır.
Madde 15 - Bu Karara göre belirlenecek fiyatlara, Katma Değer Vergisi dahil değildir. Tarifelerde, bu Kararda belirtilenlerin dışında herhangi bir unsur yer alamaz.
Madde 16 - a) Bu Karar çerçevesinde satış ve hizmet fiyatları düzenlenen BOTAŞ, uygulama başlangıcından sonra şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerine, serbest tüketicilere ve bu Karar’ın kapsamı dışında tutulmuş olan diğer tüm tüketicilere uyguladığı Özel Tüketim Vergisi, iletim ve depolama bedeli hariç toptan satış fiyatlarını, iletim ve depolama fiyatlarını aylık olarak Kurum’a bildirir. BOTAŞ, bu fiyatların yanı sıra, tarife döneminden önceki aya ilişkin gerçekleşen satış miktarlarını, doğal gaz alım fiyatları ve miktarlarını, uygulanan Özel Tüketim Vergisi’ni ve tarife dönemi için öngörülen doğal gaz alım fiyatları ve miktarlarını, uygulanacak Özel Tüketim Vergisi’ni aylık olarak Kurum’a bildirir.
b) Bu Karar çerçevesinde satış ve hizmet fiyatları düzenlenen şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri, uygulama başlangıcından sonra abonelere ve serbest tüketicilere tarife döneminde uyguladıkları perakende satış ve taşıma fiyatlarını ve tarife döneminden önceki aya ilişkin gerçekleşen satış miktarlarını abone ve serbest tüketici ayrımı ile Kurum’a bildirir.
Madde 17 - Bu Karar 1/2/2004 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 18 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy