Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A, Ek m. 2) (4646 S. K. m. 11) (Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği m. 14, Geç. m. 2)
RGT: 31.12.2004
RG NO: 25687(3. Mükerrer) 
Karar No: 415
Karar Tarihi: 30.12.2004 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 30/12/2004 tarihli toplantısında, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 5/A maddesinin (f) bendi ve ek 2 nci maddesi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesi ile Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin 14 üncü maddesi ve geçici 2 inci maddeleri uyarınca, 01/01/2005 tarihinden bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulanmak üzere perakende satış tarifesi ile ilgili aşağıdaki Kararı almıştır:
Madde 1 - A) 4646 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin abonelere uygulayacakları;
a) Birim hizmet ve amortisman bedelinin üst sınırı; Ocak ayında uygulanmak üzere, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) için 60.781 TL/m3, 0,060781 YTL/m3 (5.712,50 TL/kWh, 0,00571250 YTL/kWh), Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü için 58.825 TL/m3, 0,058825 YTL/m3 (5.528,67 TL/kWh, 0,00552867 YTL/kWh) ve diğer şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri için 70.617 TL/m3, 0,070617 YTL/m3 (6.636,94 TL/kWh, 0,00663694 YTL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyatlar Şubat ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
fbr.hizm.amor. (i) = f br.hizm.amor. (i-1) (1+TEFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
fbr.hizm.amor. (i): i nci ayda, ilgili dağıtım şirketinin, abonelere uygulayacağı birim hizmet ve amortisman bedelinin üst sınırı (TL / m3),
fbr.hizm.amor. (i-1): i-1 inci ayda, ilgili dağıtım şirketinin, abonelere uyguladığı birim hizmet ve amortisman bedelinin üst sınırı (TL / m3),
TEFE(i-2): i-2 nci ayda, Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen ve i-1  inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
b) Perakende satış fiyatı, her ay, Özel Tüketim Vergisi dahil doğal gaz alım fiyatına bu maddenin (a) bendine göre ilgili dağıtım şirketi için düzenlenen birim hizmet ve amortisman bedeli üst sınırının ilavesiyle hesaplanacak fiyatı geçemez.
B) 4646 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin;
a) Sadece taşıma hizmeti alanlara uygulayacakları taşıma bedelinin üst sınırı; Ocak ayında uygulanmak üzere;
İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), Eskişehir Şehir içi Doğal Gaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (ESGAZ), Bursa Şehir içi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (BURSAGAZ), BAHÇEŞEHİR Gaz Dağıtım A.Ş., İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İZGAZ), Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü için 9.307 TL/m3, 0,009307 YTL/m3 (874,72 TL/kWh, 0,00087472 YTL/ kWh) ve Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş. (AGDAŞ) için 15.162 TL/m3, 0,015162 YTL/m3 (1.425 TL/kWh, 0,00142500 YTL/ kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyatlar Şubat ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
ftaşıma (i) = ftaşıma (i-1) (1+TEFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
ftaşıma (i): i nci ayda, ilgili dağıtım şirketinin, sadece taşıma hizmeti alanlara uygulayacağı taşıma bedelinin üst sınırı (TL / m3),
ftaşıma (i-1): i-1 inci ayda ilgili dağıtım şirketinin, sadece taşıma hizmeti alanlara uyguladığı taşıma bedelinin üst sınırı (TL / m3),
TEFE(i-2): i-2 nci ayda Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen ve i-1   inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
b) Serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları perakende satış fiyatı, her ay, Özel Tüketim Vergisi dahil doğal gaz alım fiyatına bu maddenin (B) fıkrasının (a) bendine göre ilgili dağıtım şirketi için düzenlenen taşıma bedeli üst sınırının ilavesiyle hesaplanacak fiyatı geçemez.
c) BOTAŞ ya da diğer tedarikçilerin, dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilere veya CNG satış şirketlerine, dağıtım şebekesi vasıtasıyla, doğal gaz satışı yapması durumunda, ilgili dağıtım bölgesi için belirlenen taşıma bedeli, BOTAŞ ya da ilgili tedarikçiler tarafından dağıtım şirketine ödenir.
Madde- 2 Kurumun yaptığı ihale sonucunda şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı alan tüzel kişilerin;
a) Abonelere uygulayacakları birim hizmet ve amortisman bedeli ile sadece taşıma hizmeti alanlara uygulayacakları taşıma bedeli, ihalede belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelini geçemez.
b) Abonelere uygulayacakları perakende satış fiyatı, Özel Tüketim Vergisi dahil doğal gaz alım fiyatına ihalede belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelinin ilavesiyle bulunan fiyatı geçemez.
c) Serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacakları perakende satış fiyatı Özel Tüketim Vergisi dahil doğal gaz alım fiyatına bu maddenin (a) bendinde belirtilen taşıma bedelinin ilavesiyle hesaplanacak fiyatı geçemez.
d) BOTAŞ ya da diğer tedarikçilerin, dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilere veya CNG satış şirketlerine, dağıtım şebekesi vasıtasıyla, doğal gaz satışı yapması durumunda, ilgili dağıtım bölgesi için belirlenen taşıma bedeli, BOTAŞ ya da ilgili tedarikçiler tarafından dağıtım şirketine ödenir.
Madde 3- Özelleştirilen Eskişehir Şehir içi Doğal Gaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi ile Bursa Şehir içi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin;
a) Abonelere uygulayacağı birim hizmet ve amortisman bedeli, 18/09/2003 tarih ve 211/16 sayılı Kurul Kararı ile 2.5 cent/m3 (0.235 cent/kWh) olarak belirlenen bedeli geçemez.
 b) Abonelere uygulayacağı perakende satış fiyatı, Özel Tüketim Vergisi dahil doğal gaz alım fiyatına 18/09/2003 tarih ve 211/16 sayılı Kurul Kararı ile 2.5 cent/m3 (0.235 cent/kWh) olarak belirlenen bedelin ilavesiyle bulunan fiyatı geçemez.
c) Sadece taşıma hizmeti alanlara uygulayacağı taşıma bedeli, 1 inci maddenin (B) fıkrasının (a) bendinde düzenlenen taşıma bedeli üst sınırını geçemez.
d) Serbest tüketicilere ve CNG satış şirketlerine uygulayacağı perakende satış fiyatı, Özel Tüketim Vergisi dahil doğal gaz alım fiyatına, 1 inci maddenin (B) fıkrasının (a) bendinde düzenlenen taşıma bedeli üst sınırının ilavesiyle bulunan fiyatı geçemez.
e) BOTAŞ ya da diğer tedarikçilerin, dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilere veya CNG satış şirketlerine, dağıtım şebekesi vasıtasıyla, doğal gaz satışı yapması durumunda, ilgili dağıtım bölgesi için belirlenen taşıma bedeli, BOTAŞ ya da ilgili tedarikçiler tarafından dağıtım şirketine ödenir.
Madde 4 - Bu Kararda düzenlenen taşıma bedelinin uygulanmasında; taşıma bedelinin belirlenmesinin açıklığa kavuşturulmasına ilişkin 14.12.2004 tarih ve 397 sayılı Kurul Kararı hükümleri geçerlidir.
Madde 5 - a) Bu Kararda hesaplama yöntemi gösterilen birim hizmet ve amortisman bedeli ve taşıma bedeli üst sınırlarının hesaplanmasında kullanılan Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde meydana gelen değişim oranları için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık olarak ilan edilen, 1994=100 Temel Yıllı Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksi’nde bir ay önceye göre meydana gelen değişim oranları esas alınır.
b) Kurumun yaptığı ihale sonucunda şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı alan tüzel kişilerin ihalede teklif ettikleri birim hizmet ve amortisman bedeli ile Eskişehir Şehir içi Doğal Gaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi ve Bursa Şehir içi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin; 18/09/2003 tarih ve 211/16 sayılı Kurul Kararı ile 2,5 cent/m3 olarak belirlenen birim hizmet ve amortisman bedelinin TL’ye çevrilmesinde bir önceki ayın 20’si ile içinde bulunulan ayın 20’si arasındaki sürede uygulanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ABD Doları döviz alış kurlarının aritmetik ortalaması esas alınır.
 Aritmetik ortalamanın hesaplanmasında tatil günleri ve hafta sonları da ortalamaya dahil edilir. Tatil günleri ve/veya hafta sonları uygulanacak ABD Doları döviz alış kurları için, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından tatilden önceki günde saat 15:30 itibariyle açıklanan gösterge nitelikli döviz alış kurları alınır.
Madde 6 - Bu Kararda hacim (TL / m3) cinsinden belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen doğal gaz satış ve hizmet fiyatları (YTL / m3) olarak ve 10,64’e bölünmek suretiyle ilgili tüzel kişiler tarafından enerji (TL/kWh), (YTL/kWh) bazında ayrıca düzenlenir.
Madde 7 - Bu Kararda belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen fiyatlar için doğal gazın 9155 Kcal/m3 üst ısıl değeri esas alınır.
Madde 8 - Bu Karara göre belirlenecek fiyatlara, Katma Değer Vergisi dahil değildir. Tarifelerde, bu Kararda belirtilenlerin dışında herhangi bir unsur yer alamaz.
Madde 9 - Bu Karar çerçevesinde satış ve hizmet fiyatları düzenlenen şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri, tarife dönemi için hesaplanan üst sınır fiyatları ve uyguladıkları birim hizmet ve amortisman bedelleri ile taşıma bedelini, bu bedeller çerçevesinde abonelere ve serbest tüketicilere uyguladıkları perakende satış fiyatlarını ve tarife döneminden önceki aya ilişkin gerçekleşme satış miktarlarının abone ve serbest tüketici ayrımı ile her ay uygulama dönemi başlangıcından itibaren 7 gün içinde Kuruma yazı ile bildirir.
Madde 10 - Bu Karar 01/01/2005 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 11 - Bu Kararı Enerji Pi yasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy