Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A, Ek m. 2) (4646 S. K. m. 11) (Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Geç. m. 2)
RGT: 22.12.2005
RG NO: 26031  
Karar No: 596
Karar Tarihi: 15/12/2005 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 15/12/2005 tarihli toplantısında, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 5/A maddesinin (f) bendi, ek 2 nci maddesi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesi ile Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin geçici 2 nci maddesi uyarınca, 01/01/2006 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, doğal gaz piyasası ile ilgili toptan satış tarifesi hakkında aşağıdaki Kararı almıştır:
Madde 1 - Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından uygulanacak doğal gaz toptan satış fiyatı üst sınırı; Ocak ayı için, 0,393231 YTL/m3 (0,03695780 YTL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyat Şubat ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
ftoptan (i) = ftoptan (i-1) (1+ ∆kur + ∆alım)
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
ftoptan (i): i nci ayda BOTAŞ tarafından uygulanacak doğal gaz toptan satış fiyatının üst sınırı (YTL / m3),
ftoptan (i-1): i-1 inci ayda BOTAŞ tarafından uygulanan doğal gaz toptan satış fiyatının üst sınırı (YTL / m3),
∆kur: i-1 inci ay içinde gerçekleşen ortalama ABD Dolar Kurunun i-2 nci ay içinde gerçekleşen ortalama ABD Dolar Kuruna göre değişim oranı,
∆alım: i-1 inci ay içinde BOTAŞ tarafından temin edilen doğal gazın ABD doları cinsinden ağırlıklı ortalama alım fiyatının i-2 nci ay içinde gerçekleşen ağırlıklı ortalama alım fiyatına göre değişim oranıdır.
Madde 2 - BOTAŞ, her ay için, 1 inci madde kapsamında belirlenecek toptan satış fiyatı üst sınırını geçmemek üzere uygulayacağı toptan satış fiyatını belirler.
Madde 3 - BOTAŞ, her ay için, 588 Sayılı Kurul Kararı ile düzenlenen iletim ve sevkiyat kontrolüne ait tarifeler kapsamında uygulayacağı iletim bedelini belirler.
Madde 4 - BOTAŞ, her ay için, 589 Sayılı Kurul Kararı kapsamında belirlenecek depolama bedeli üst sınırının %18’ini geçmemek üzere uygulayacağı depolama bedelini belirler.
Madde 5 - BOTAŞ’ın dağıtım bölgeleri dışındaki müşterilerine (Organize Sanayi Bölgesi-OSB dahil) doğal gaz satışlarında, 2 nci madde uyarınca belirlediği toptan satış fiyatına, 3 üncü ve 4 üncü maddeler uyarınca belirleyeceği iletim ve depolama bedelleri ile ilgili müşteriyi besleyen RMS-A istasyonunun girişinden sonraki tüm maliyetlerden ilgili müşteriye düşen birim maliyet eklenir.
Madde 6 - BOTAŞ’ın dağıtım bölgeleri içerisindeki serbest tüketicilere (OSB dahil) ve CNG satış şirketlerine yapılan doğal gaz satışlarında, 2 nci madde uyarınca belirleyeceği toptan satış fiyatına, 3 üncü ve 4 üncü maddeler uyarınca belirleyeceği iletim ve depolama bedelleri ile ilgili dağıtım bölgesinde geçerli olan taşıma bedeli eklenir.
Madde 7 - BOTAŞ’ın dağıtım şirketlerine doğal gaz satışı yapması durumunda 2 nci madde uyarınca belirleyeceği toptan satış fiyatına, 3 üncü ve 4 üncü maddeler uyarınca belirleyeceği iletim ve depolama bedelleri eklenir. BOTAŞ, bu madde kapsamında uygulayacağı toptan satış fiyatını dağıtım şirketlerinin abone ve serbest tüketici müşterileri için ayrı ayrı belirleyebilir. Ancak, serbest tüketici müşterileri için dağıtım şirketlerine uygulanacak toptan satış fiyatı abone müşterileri için dağıtım şirketlerine uygulanacak toptan satış fiyatından yüksek olamaz.
Madde 8 - BOTAŞ’ın serbest tüketiciler için dağıtım şirketlerine 7 nci madde kapsamında uygulayacağı toplam fiyat 5 inci madde kapsamında uygulayacağı, RMS-A istasyonlarının girişinden sonraki birim maliyetler hariç, toplam fiyattan yüksek olamaz.
Madde 9 - BOTAŞ kendi OSB müşterilerine toptan satış fiyatında uygulayacağı indirimi, dağıtım şirketlerinin OSB müşterileri için dağıtım şirketlerine uygulayacağı toptan satış fiyatında da uygular.
Madde 10 - BOTAŞ ya da diğer tedarikçilerin, dağıtım bölgeleri içinde bulunan serbest tüketicilere veya CNG satış şirketlerine, dağıtım şebekesi vasıtasıyla, doğal gaz satışı yapması durumunda, ilgili dağıtım bölgesi için belirlenen taşıma bedeli, BOTAŞ ya da ilgili tedarikçiler tarafından dağıtım şirketine ödenir.
Madde 11 - BOTAŞ 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 nci maddeler uyarınca ilgili müşterisi için uyguladığı bedeller ile varsa sevkiyat kontrolüne ait bedelleri doğal gaz satış faturalarında ayrı ayrı gösterir.
Madde 12 - BOTAŞ’tan doğrudan gaz alan; Yap-İşlet-Devret ve Yap-İşlet Santralleri, Hamitabat Elektrik Üretim Anonim Şirketine ait santral, Elektrik Üretim Anonim Şirketine ait santraller ile mevcut sözleşme sona erene kadar TÜPRAŞ için doğal gaz satış fiyatları, bu Karar’ın kapsamı dışındadır.
Madde 13 - BOTAŞ’ın mevcut doğal gaz alım ve satış sözleşmelerini kısmi veya bütün olarak devralan tüzel kişiler ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satışı yapan tüzel kişiler haricindeki toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilerin toptan satış fiyatları, BOTAŞ’ın kendi serbest tüketicilerine uyguladığı toptan satış fiyatını geçmemek üzere, taraflar arasında serbestçe belirlenir.
Madde 14 - Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) satış fiyatları taraflar arasında serbestçe belirlenir.
Madde 15 - 1 inci maddede düzenlenen doğal gaz toptan satış fiyatı üst sınırının hesaplanmasında kullanılan, gerçekleşen ortalama ABD Dolar kuru için, bir önceki ayın 25 inci günü ile ilgili ayın 24 üncü günü arasındaki sürede uygulanan, T.C. Merkez Bankası ABD Doları döviz satış kurlarının aritmetik ortalaması esas alınır. Aritmetik ortalamaların hesaplanmasında tatil günleri ve hafta sonları da ortalamaya dahil edilir. Tatil günleri ve/veya hafta sonları uygulanacak ABD Doları döviz satış kurları için, T.C. Merkez Bankası tarafından tatilden önceki günde saat 15:30 itibariyle açıklanan gösterge nitelikli döviz satış kurları alınır.
Madde 16 - Bu Kararda hacim cinsinden hesaplama yöntemi gösterilen BOTAŞ’ın doğal gaz toptan satış fiyatı, (YTL/m3) olarak ve 10,64’e bölünmek suretiyle ilgili tüzel kişi tarafından enerji (YTL/kWh) bazında ayrıca düzenlenir.
Madde 17 - Bu Kararda belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen BOTAŞ’ın doğal gaz toptan satış fiyatı için doğal gazın 9155 Kcal/m3 üst ısıl değeri esas alınır.
Madde 18 - Bu Karara göre belirlenecek fiyatlara, Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi dahil değildir. Tarifede, bu Kararda belirtilenlerin dışında herhangi bir unsur yer alamaz.
Madde 19 - BOTAŞ ilgili tarife dönemi için 1 inci maddeye istinaden hesapladığı toptan satış fiyatı üst sınırını, müşteri bazında ve gruplandırarak uygulayacağı fiyatları, iletim, depolama ve aldığı diğer hizmet bedellerini, Özel Tüketim Vergisi ile tarife dönemi için öngörülen doğal gaz alım fiyatları ve miktarlarını aylık olarak Kuruma bildirir. BOTAŞ ayrıca, tarife döneminden önceki aya ilişkin gerçekleşen satış miktarlarını, doğal gaz alım fiyatları ve miktarlarını aylık olarak Kuruma bildirir. Bildirimler tarife dönemi başlangıcından itibaren 7 gün içerisinde yazılı olarak yapılır.
Madde 20 - Bu Karar 1/1/2006 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 21 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy