Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5)

*** 04.04.2020 tarih 31089 nolu Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK kararı gereğince; 18/6/2014 tarihli ve 29034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 28/5/2014 tarihli ve 5036 sayılı Kurul Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.

RGT: 18.06.2014

RG NO: 29034 

Karar No: 5036

Karar Tarihi: 28/05/2014

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/05/2014 tarihli toplantısında; elektrik dağıtım şirketleri ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin gelir gereksinimleri içerisinde yer alan Ar-Ge giderlerine ilişkin bütçenin kullanılması ve bu amaçla geliştirilen Ar-Ge projelerine ilişkin başvuru, onay ve izleme ile proje giderlerinin kapsamı hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.

MADDE 1 - (1) Ar-Ge faaliyetinde kullanılmak üzere tarife hesaplamalarında dikkate alınan Ar-Ge bütçelerinin, ülkemiz elektrik ve doğalgaz dağıtım sistemi altyapısının uluslararası kalite standartları düzeyine ulaştırılması, sistemin işletimine yönelik teknoloji geliştirilmesi, bilgi üretilmesi, yenilik yapılması, yerlilik oranının, verimliliğin ve hizmet kalitesinin artırılması, kayıpların ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla kullanılması esastır.

(2) Ar-Ge projeleri yeni bir ürün, sistem veya tasarım geliştirme odaklı olabileceği gibi dağıtım şebekesine yönelik en iyi dünya uygulama örnekleri araştırılarak bu uygulamaların ülkemizde gerçekleştirilmesini sağlamak amaçlı da olabilir.

(3) Ar-Ge projesinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan her türlü gider (danışmanlık, eğitim, belgelendirme, ulaşım, ekipman vb.) Ar-Ge bütçesinden karşılanır. Ar-Ge projesinin yürütülmesiyle ilgili olmayan eğitim ve belgelendirme giderleri Ar-Ge bütçesinden finanse edilmez.

(4) Ar-Ge faaliyeti için yapılan genel harcamalar ile başvuru aşamasında reddedilen projelerle ilgili giderlerin ilgili dağıtım şirketinin Ar-Ge bütçesinin %5’ine kadar olan kısmı Ar-Ge bütçesinden finanse edilir.

MADDE 2 - (1) Ar-Ge proje başvuruları her yıl Ocak ve Temmuz ayları içerisinde yapılır ve Ocak ayı içerisinde yapılan başvurular en geç Mart ayı sonuna kadar, Temmuz ayında yapılan başvurular en geç Eylül ayı sonuna kadar karara bağlanır.

(2) Ar-Ge proje başvurularını incelemek ve uygun olanları onaylamak üzere Başkanlık Oluru ile Komisyon oluşturulur ve tüm süreçler söz konusu komisyon marifetiyle yürütülür. Komisyon tarafından yapılacak yazışmalar Tarifeler Dairesi Başkanlığı üzerinden yürütülür. İhtiyaç bulunması halinde Kurul Kararı ile Komisyonun çalışmasına ilişkin detaylı düzenlemeler yapılabilir.

(3) Proje başvurusunda sunulan başvuru dosyasında, Ar-Ge projesinin adı, amacı, kapsamı, bilimsel ve teknolojik niteliği, yenilik düzeyi, risk değerlendirmesi, hedefleri, katma değeri, verimlilik ve rekabet gücü açısından yapması beklenen katkı, toplam tahmini bütçesi ve süresi ile projeyi birlikte yürütecek taraflar hakkında bilgiler yer alır.

(4) Dağıtım şirketleri bireysel Ar-Ge projeleri için tek başına başvuruda bulunabileceği gibi, birden fazla şirketin bir araya gelerek oluşturacağı ortak Ar-Ge projeleri için birlikte de başvuruda bulunabilir.

(5) Aynı mahiyette daha önce kabul edilmiş bir proje bulunması halinde yeni proje başvurusu reddedilir. Aynı başvuru döneminde aynı mahiyette birden fazla proje başvurusu olması durumunda söz konusu şirketlerden ortak proje geliştirmeleri istenir, şirketlerin ortak proje geliştirmemesi halinde Komisyon tarafından belirlenen başvuru onaylanır, diğerleri reddedilir.

(6) Yatırım niteliği taşıyan projeler Ar-Ge projesi olarak kabul edilmez.

(7) Avrupa Birliği, TÜBİTAK ve benzeri kurumlar tarafından sağlanan fonlar kapsamında yürütülen Ar-Ge projelerinden bu Kararın 1 inci maddesinde belirtilen kapsamda olanlar komisyon incelemesine gerek kalmaksızın bu Karara uygun Ar-Ge projesi olarak onaylanır. Bu projelerin fonlarla desteklenen bütçesi dışında kalan kısmı dağıtım şirketlerinin kendi Ar-Ge bütçesinden karşılanır.

(8) Onaylanmış Ar-Ge projesinin onay yazısında belirtilen bütçesinin ve süresinin aşılmaması esastır. Ancak Komisyon tarafından uygun bulunması şartıyla onaylanmış Ar-Ge projesi bütçe ve süresi bir defaya mahsus olmak üzere revize edilebilir. Onaylanmış veya varsa revize edilmiş bütçeyi aşan tutarlar dikkate alınmaz.

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki Ar-Ge projelerinin yürütülmesi aşamasında veya gerçekleştirilmesi sonucunda fikri ve sınaî mülkiyete konu olabilecek bir buluş (patent, faydalı model), endüstriyel tasarım, eser, entegre devre topografyaları ve teknik bilgi gibi bir fikri ürün ortaya çıkması halinde, çıkması muhtemel fikri ve sınaî tüm haklar ilgili projenin sahibi şirket veya şirketlerin tasarrufundadır.

(2) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki tüm Ar-Ge projelerinin yürütülmesi aşamasında veya gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen teknik bilgi ve üretilen modeller Kurum tarafından da kullanılabilir.

MADDE 4 - (1) Bu usul ve esaslar kapsamında proje başvuru dosyalarının inceleme ve izleme süreçlerinde görev alan kişilere sunulan bilgi ve belgeler; “ticari gizli bilgi” veya “hizmete özel bilgi” olarak kabul edilir ve üçüncü kişilere herhangi bir yolla aktarılmaz.

(2) Bu usul ve esaslar çerçevesinde önerilen, onaylanan ve reddedilen projelerin başlıkları ve kısa tanıtımları Kurum tarafından tanıtım faaliyetlerinde kullanılabilir.

MADDE 5 - (1) Bu usul ve esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 - (1) Bu usul ve esaslarda yer alan hükümleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy