Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5) 
RGT: 27.9.2012
RG NO: 28424
Karar No: 4019      
Karar Tarihi: 12/09/2012 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 12/09/2012 tarihli toplantısında, Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü çerçevesinde, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin dağıtım şirketleri tarafından 01/01/2013 tarihinden itibaren ayrı tüzel kişilikler altında yürütülmesine ilişkin hazırlanan, “Dağıtım Ve Perakende Satış Faaliyetlerinin Hukuki Ayrıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar”ın kabul edilerek yayımlanmasına, karar verilmiştir.
T.C.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
Dağıtım Ve Perakende Satış Faaliyetlerinin Hukuki Ayrıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu düzenlemenin amacı ve kapsamı, Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin 01/01/2013 tarihinden itibaren ayrı tüzel kişilikler altında yürütülmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Hukuki dayanak
MADDE 2 - (1) Bu düzenleme, Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3 - (1) Bu usul ve esaslarda geçen;
a) Ara bilanço: TTK’nın 165 inci maddesinde belirtilen bilançoyu,
b) Başkan: Kurum Başkanını,
c) Bölünen: Kısmi bölünme kapsamında bölünen dağıtım şirketini,
ç) Bölünme kararı: TTK’nın 173 üncü maddesinde belirtilen ve bölünme sözleşmesinin onaylanmasına ilişkin kararı,
d) Dağıtım şirketi: Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiyi,
e) Devralan: Kısmi bölünme kapsamında kurulan perakende satış şirketini,
f) Hukuki ayrıştırma: Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin ayrı tüzel kişilikler altında yürütülmesini,
g) Kanun: 20/02/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununu,
ğ) Kısmi bölünme: TTK’nın 159 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında tanımlanan bölünmeyi,
h) Kontrol: Bir tüzel kişi üzerinde ayrı ayrı ya da birlikte, fiilen ya da hukuken belirleyici etki uygulama olanağını sağlayan hakları, sözleşmeler veya başka araçlarla ve özellikle bir tüzel kişinin malvarlığının tamamı veya bir kısmı üzerinde mülkiyet veya işletilmeye müsait bir kullanma hakkıyla veya bir tüzel kişinin organlarının oluşumunda veya kararları üzerinde belirleyici etki sağlayan hakları veya sözleşmelerle meydana getirilen hakları,
ı) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,
i) Maliyetler: Hukuki ayrıştırma ile ilgili iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesine ilişkin masraflar ile bu iş ve işlemlerden kaynaklanan vergi, resim, harç gibi mali yükümlülükleri,
j) Perakende satış şirketi: Perakende satış faaliyetinde bulunmak üzere, bu usul ve esaslar uyarınca, kısmi bölünme kapsamında kurulan şirketi,
k) Tarife: Elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin iletimi, dağıtımı ve satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyatları, hükümleri ve şartları içeren düzenlemeleri,
l) TTK: 13/01/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nu,
m) Yönetmelik: Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğini,
ifade eder.
(2) Burada tanımı bulunmayan hallerde ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.
İKİNCİ BÖLÜM
Hukuki Ayrıştırmaya İlişkin Genel Esaslar
Hukuki ayrıştırma yükümlülüğü
MADDE 4 - (1) Dağıtım şirketleri, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerini 01/01/2013 tarihinden itibaren ayrı tüzel kişilikler altında yürütürler.
Hukuki ayrıştırma yöntemi
MADDE 5 - (1) Hukuki ayrıştırmada, kısmi bölünme yöntemi uygulanır.
(2) Kısmi bölünme, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
(3) Özelleştirme kapsamında olan dağıtım şirketlerinin bölünme işlemleri, Kanunun Geçici 18 inci ve 4046 sayılı Kanunun 20 nci maddeleri uyarınca gerçekleştirilir.
Devralan şirketin ortaklık yapısı ve yönetim ayrıştırılması
MADDE 6 - (1) Devralan şirketin payları, bölünen şirketin ortakları tarafından iktisap edilir.
(2) Hukuki ayrıştırma işlemleri tamamlanana kadar, devralan şirket ile bölünen şirketin aynı kontrol yapısına sahip olması zorunludur.
(3) Dağıtım şirketi ile dağıtım şirketiyle aynı kontrol ilişkisine sahip üretim ve perakende satış şirketlerinin yönetim kurulu üyesi, genel müdür ve genel müdür yardımcısı unvanları ile başka unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarıyla genel müdür yardımcısına denk veya daha üst makamlarda imza yetkisini haiz diğer yöneticiler ve denetçilerin 01/01/2013 tarihinden itibaren farklı kişilerden oluşturulması zorunludur.
İş ve işlem esasları
MADDE 7 - (1) Hukuki ayrıştırmanın sağlanmasına ilişkin iş ve işlemlerin;
a) En az maliyetle,
b) Sadece bu usul ve esasların “Amaç ve Kapsam” başlıklı 1 inci maddesinde belirtilen amaç ve kapsam çerçevesinde kalacak şekilde,
gerçekleştirilmesi esastır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kısmi Bölünme Yönteminin Uygulanmasına İlişkin Hükümler
Ara bilanço ve bölünme sözleşmesinin hazırlanması
MADDE 8 - (1) Dağıtım şirketleri, bölünme sözleşmesinin hazırlanmasına başlamadan önce, TTK’nın 165 inci maddesi çerçevesinde bir ara bilanço çıkarır.
(2) Dağıtım şirketleri tarafından, TTK’nın 167 nci maddesinde belirtilen hususları içeren bir bölünme sözleşmesi hazırlanır. Bölünme sözleşmesinin sistematik, açık ve anlaşılır olması zorunludur. Sözleşmenin dağıtım şirketi tarafından onaylı bir örneği, tamamlanma tarihini takip eden 5 (beş) iş günü içerisinde Kuruma sunulur.
Yeni şirket kurulması
MADDE 9 - (1) TTK kapsamında kısmi bölünme işlemlerine başlamadan önce, dağıtım şirketleri tarafından, TTK hükümleri uyarınca bir anonim şirket kurulur.
(2) Şirket ana sözleşmesinde, şirketin amaç ve konusu, hisse senetlerinin nevi, hisse senetlerinin devri, birleşme ve ana sözleşme değişikliği ile ilgili Yönetmelikte yer alan hükümlere ilişkin düzenlemelere yer verilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Hukuki Ayrıştırmaya İlişkin Diğer Hususlar
Maliyetler
MADDE 10 - (1) Hukuki ayrıştırmanın zaruri kıldığı iş ve işlemlere ilişkin zorunlu maliyetler, ilgisine göre, dağıtım şirketinin veya perakende satış şirketinin tarifesi yoluyla karşılanır. Tarifeye yansıtılması talep edilen maliyetler hakkında Kuruma bir rapor sunulması ve söz konusu maliyetlerin belgelenmesi zorunludur.
(2) 7 nci madde kapsamına girmeyen iş ve işlemlerden kaynaklanan maliyetler tarifeye yansıtılmaz.
Lisans işlemleri
MADDE 11 - (1) Perakende satış şirketi, 15/12/2012 tarihinden önce, Kuruma perakende satış lisansı başvurusunda bulunur. Başvuru dilekçesi ekinde;
a) Şirket esas sözleşmesi,
b) Şirket ortaklık yapısı,
belgeleri Kuruma sunulur.
(2) Dağıtım şirketi, sahip olduğu perakende satış lisansının birinci fıkra kapsamında sonlandırılması amacıyla, perakende satış şirketi ile eş zamanlı olarak Kuruma başvuruda bulunur.
(3) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında yapılan başvurular Kurum tarafından değerlendirilerek, eş zamanlı olarak, dağıtım şirketinin perakende satış lisansı 31/12/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sona erdirilir ve perakende satış şirketine, 01/01/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, eskisinin devamı mahiyetinde yeni lisans verilir.
(4) Birinci fıkra kapsamında yeni lisans başvurusunda bulunulurken, yeni tarife önerisinde bulunulmaz.
(5) Perakende satış şirketi, 01/01/2013 tarihinden itibaren, kısmi bölünme ve diğer devir işlemlerinin tamamlandığı tarihe kadar, ilgili mevzuat kapsamında sunmakla yükümlü olduğu hizmetleri dağıtım şirketinden hizmet alımı yoluyla temin eder. Ancak bu fıkra kapsamındaki hizmet alımı 6 (altı) aydan fazla olamaz.
İkincil mevzuat değişiklikleri
MADDE 12 - (1) Kurum, ihtiyaç duyulması halinde, hukuki ayrıştırmanın gerektirdiği diğer hususlara ilişkin ilgili mevzuatta gerekli değişiklikleri yapar.
Yürürlük
MADDE 13 - (1) Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14 - (1) Bu Usul ve Esaslarda yer alan hükümleri Başkan yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy