Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A, Ek m. 2) (4646 S. K. m. 11) (Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği m. 2)
RGT: 30.12.2005
RG NO: 26039 
Karar No: 615
Karar Tarihi: 27/12/2005 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/12/2005 tarihli toplantısında, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 5/A maddesinin (f) bendi ve ek 2 nci maddesi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci Maddesi ile Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin Geçici 2 nci maddeleri uyarınca, 01/01/2006 tarihinden bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulanmak üzere, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) toptan satış tarifesi hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır:
Madde 1 - Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından uygulanacak LNG satış fiyatının üst sınırı; Ocak ayı için Özel Tüketim Vergisi hariç, 0,417473 YTL/m3 (0,03923618 YTL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu fiyat Şubat ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
LNGBSÜ(i) = LNGBSÜ(i-1) (1 + ∆kur + ∆alım )
Burada:
i:  Tarifenin uygulanacağı ay,
LNGBSÜ(i):  i nci ayda, BOTAŞ tarafından uygulanacak Özel Tüketim Vergisi hariç,
LNG satış fiyatının üst sınırı (YTL/m3),
LNGBSÜ(i-1):  i-1 nci ayda, BOTAŞ tarafından uygulanan Özel Tüketim Vergisi hariç,
LNG satış fiyatının üst sınırı (YTL/m3),
∆alım:  i-1 inci ay içinde BOTAŞ tarafından temin edilen LNG’nin ABD Doları cinsinden gerçekleşen ağırlıklı ortalama alım fiyatının i-2 nci ay içinde gerçekleşen ağırlıklı ortalama alım fiyatına göre değişim oranı,
∆kur:  i-1 inci ay içinde gerçekleşen ortalama ABD Dolar kurunun i-2 nci ay içinde gerçekleşen ortalama ABD Dolar kuruna göre değişim oranıdır.
Madde 2 - a) BOTAŞ haricindeki toptan satış lisansı sahibi şirketlerin LNG satışı yapmaları durumunda, iletim dahil, Özel Tüketim Vergisi hariç LNG satış fiyatı üst sınırı her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
LNGTSÜ(i) = LNGalım(i) + K(i)
Burada:
i:  Tarifenin uygulanacağı ay,
LNGTSÜ(i):  i nci ayda, toptan satış lisansı sahibi şirketlerin iletim dahil, Özel Tüketim Vergisi hariç LNG satış fiyatı üst sınırı (YTL/m3),
LNGalım(i):  i nci ayda, ilgili toptan satış lisansı sahibi şirket tarafından BOTAŞ’tan alınan LNG’nin Özel Tüketim Vergisi hariç alım fiyatı (YTL/m3),
K(i):  i nci ayda, ilgili toptan satış lisansı sahibi şirket tarafından BOTAŞ’tan alınan LNG’nin Özel Tüketim Vergisi hariç alım fiyatına eklenecek üst sınır bedel (YTL/m3) olup, Ocak ayı için 0,305500 YTL/m3 (0,02871241 YTL/kWh) olarak tespit edilmiştir. Bu bedel Şubat ayından başlamak üzere her ay için aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
K(i) = K(i-1) (1+ÜFE(i-2))
Burada:
i: Tarifenin uygulanacağı ay,
K (i):  i nci ayda, ilgili toptan satış lisansı sahibi şirket tarafından BOTAŞ’tan alınan LNG’nin Özel Tüketim Vergisi hariç alım fiyatına eklenecek bedelin üst sınırı (YTL/m3)
K (i-1):  i-1 inci ayda, ilgili toptan satış lisansı sahibi şirket tarafından BOTAŞ’tan alınan LNG’nin Özel Tüketim Vergisi hariç alım fiyatına eklenen bedelin üst sınırı (YTL/m3)
ÜFE(i-2):  i-2 nci ayda Üretici Fiyatları Endeksi’nde meydana gelen ve i-1 inci ay içinde açıklanan değişim oranıdır (%).
b) BOTAŞ haricindeki toptan satış lisansı sahibi şirketlerin, kendi aralarında LNG alım satımı yapmaları halinde, fiyatlar taraflar arasında serbestçe belirlenir.
Madde 3 - Fiyatların hesaplanmasında kullanılan;
Gerçekleşen ortalama ABD Dolar kuru için, bir önceki ayın 25 inci günü ile ilgili ayın 24 üncü günü arasındaki sürede uygulanan, T.C. Merkez Bankası ABD Doları döviz satış kurlarının aritmetik ortalaması esas alınır. Aritmetik ortalamaların hesaplanmasında tatil günleri ve hafta sonları da ortalamaya dahil edilir. Tatil günleri ve/veya hafta sonları uygulanacak ABD Doları döviz satış kurları için, T.C. Merkez Bankası tarafından tatilden önceki günde saat 15:30 itibariyle açıklanan gösterge nitelikli döviz satış kurları alınır.
Üretici Fiyatlar Endeksi’nde meydana gelen değişim oranları için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık olarak ilan edilen, 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir ay önceye göre meydana gelen değişim oranları esas alınır.
Madde 4 - Bu Kararda YTL/m3 olarak hesaplama yöntemi gösterilen sıvılaştırılmış doğal gaz satış fiyatları, 10,64’e bölünmek suretiyle enerji (YTL/kWh) bazında ayrıca düzenlenir.
Madde 5 - Bu Kararda belirlenen ve hesaplama yöntemi gösterilen fiyatlar için doğal gazın 9155 Kcal/m3 üst ısıl değeri esas alınır.
Madde 6 - Bu Karara göre belirlenecek fiyatlara, Katma Değer Vergisi dahil değildir. Tarifelerde, bu Kararda belirtilenlerin dışında herhangi bir unsur yer alamaz.
Madde 7 - a) Bu Karar çerçevesinde; BOTAŞ her ay uygulama dönemi başlangıcında, bu Kararın 1 inci maddesinde düzenlenen üst sınırı geçmemek koşuluyla belirlediği LNG satış fiyatını, her ay başından itibaren 5 gün içerisinde LNG satışı yapan toptan satış lisansı sahibi şirketlere bildirir ve kendi internet sitesinde yayımlar.
b) Bu Karar çerçevesinde; BOTAŞ ve LNG satışı yapan diğer toptan satış lisansı sahibi şirketler, her ay, LNG satış fiyatı üst sınırlarını, müşteri bazında LNG satış fiyatlarını, tarife döneminden önceki aya ilişkin müşteri bazında gerçekleşen satış fiyat ve miktarlarını her ay başından itibaren 7 gün içinde Kurum’a bildirir. BOTAŞ ayrıca bu bilgilere ilave olarak, ilgili ayda uygulanacak Özel Tüketim Vergisi ile önceki iki aya ait LNG alım fiyat ve miktarlarını Kuruma bildirir.
Madde 8 - Bu Karar 1/1/2006 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 9 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy