Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4646 S. K. m. 11) (Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği m. 11, Geç. m. 2) (Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği m. 39, 45)
 RGT: 30.12.2005
RG NO: 26039  
Karar No: 614 
Karar Tarihi: 27.12.2005
           
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/12/2005 tarihli toplantısında, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesi, Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin 11 inci ve Geçici 2 nci maddeleri ile Doğal Gaz Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 39 uncu ve 45 inci maddeleri uyarınca, 1/1/2006 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, doğal gaz piyasası ile ilgili bağlantı tarifeleri hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.
Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri bağlantı bedeli, güvence bedeli ve sayaç açma-kapama bedellerini aşağıdaki usul ve esaslara göre hesaplar ve uygulama döneminden önce yayımlar.
Madde 1 - Şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanan abonelere uyguladığı;
Abone bağlantı bedeli = Bağlantı bedeli + Sayaç bedeli
olarak hesaplanır.
Şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanan abonelere uygulayacağı bağlantı bedeli üst sınırı; Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş. (AGDAŞ) için 250 USD/Bağımsız Bölüm Sayısı ve diğer şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri için 150 USD/Bağımsız Bölüm Sayısı olarak tespit edilmiştir.
Abone bağlantı bedeline sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri dahildir.
Bağlantı talebinde bulunulan binadaki daire sayısına göre hesaplanacak bağımsız bölüm sayısında (BBS); dairenin 200 m² ye kadar brüt alanı için BBS=1 alınır, bundan sonraki ilave her 100 m² ye kadar alan için ise BBS bir artırılır.
Kurumun yaptığı ihale sonucu lisans almış dağıtım şirketleri konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanacak abonelerine şartnamelerinde belirlenen abone bağlantı bedelini uygular.
Madde 2 - 4646 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanan abonelere uygulayacağı G4 tipi sayaç bedeli 40 ABD Dolarını, 01/05/2003 tarihinden önce sistemlerinde uygun yapılanma bulunan ve ön ödemeli sayaç kullanılan dağıtım şirketlerinin söz konusu abonelerine uygulayacağı aynı tip ön ödemeli sayaç bedeli sayaç regülatör, bağlantı malzemeleri ve montaj bedeli dahil 150 ABD Dolarını geçemez. G4 tipi sayaç dışındaki sayaçlar dağıtım şirketi tarafından gerçek maliyetleri üzerinden abonelere yansıtılır. Dağıtım şirketleri, talep edilmesi halinde gerçek maliyetlerini onaylı belgelerle belgelendirmekle yükümlüdür.
Madde 3 - Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanacak abonelere münferit bağlantı yapılacak olması halinde bağlantı hatları, abonenin seçimine bağlı olarak, abone tarafından sertifika sahibi kişilere veya dağıtım şirketlerine yaptırılır. Söz konusu bağlantının abone tarafından dağıtım şirketine yaptırılması halinde, dağıtım şirketinin aboneye uygulayacağı abone bağlantı bedeli; bağlantı ve regülatör sayaç seti bedelleri toplamından oluşur. Abone bağlantı bedeli; bağlantı tipi, mesafe ve regülatör sayaç seti kapasitesine göre hesaplanacak bağlantı maliyetine yüzde 10 ilave edilerek bulunan toplam bedeli geçemez. Talep edilmesi halinde, dağıtım şirketi bağlantı ile ilgili gerçek maliyetlerini onaylı belgelerle ispat etmekle yükümlüdür.
Söz konusu bağlantının abone tarafından sertifika sahibi kişiye yaptırılması halinde, bağlantı ile ilgili vereceği hizmetler için dağıtım şirketinin aboneden alacağı bedel ilk 100 metrelik bağlantı hattı için 150 ABD Doları, ilave her metre için 1 ABD Dolarını geçemez.
Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanacak abonelere münferit bağlantı yapılmayacak olması halinde, 1 inci madde hükümleri uygulanır.
Madde 4 - Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketleri serbest tüketicilere; eşit durumda bulunan serbest tüketiciler arasında ayırım yapmaksızın, taraflar arasında belirlenen bağlantı tarifelerini uygular.
Madde 5 - Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerinin, ön ödemeli sayaç kullanan müşterileri hariç, diğer müşterilerinden tahsil edeceği güvence bedeli üst sınırı, bu Kararın yayımlandığı tarihten geçerli olmak ve 2006 yılı boyunca uygulanmak üzere abonenin kullanım yerlerine göre; kombi için 162 YTL, soba için 132 YTL, merkezi sistem için 132 YTL x BBS, ocak ve/veya şofben için 32 YTL olarak belirlenmiştir.
Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan abonelerden alınacak güvence bedeli için üst sınır, abonenin aylık maksimum tüketimi karşılığı doğal gaz bedelini geçemez.
           
05/03/2003 tarihten önce güvence bedeli alınanlar hariç, tüm müşterilerden, sözleşmesi sona eren veya mekanik sayacı ön ödemeli sayaç ile değiştirilenlerin, dağıtım şirketinde bulunan güvence bedeli tüm borçların ödenmiş olması kaydıyla, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Genel İndeksindeki aylık değişim oranlarına göre güncelleştirilerek talep tarihinden itibaren beş gün içerisinde kendisine iade edilir.
Madde 6 - Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerinin, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 44 üncü maddesine göre doğal gazı kesilerek hizmeti durdurulan müşterilerine uygulayacağı sayaç açma-kapama bedeli üst sınırı, bu Kararın yayımlandığı tarihten geçerli olmak ve 2006 yılı boyunca uygulanmak üzere 13 YTL/Adet olarak tespit edilmiştir.
Madde 7 - Döviz bazında düzenlenen bedellerin Türk Lirasına çevrilmesinde, abonenin dağıtım şirketi ile sözleşme imzaladığı günün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Döviz Alış kuru kullanılır. Kesinleşen TÜFE değişim oranları için ise Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık olarak ilan edilen, 1994=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel İndeksi’nde bir ay önceye göre meydana gelen değişim oranları esas alınır.
Madde 8 - Bu Kararda belirlenen bedellere, Katma Değer Vergisi dahil değildir.
Madde 9 - Bu Kararda düzenlenen tarifelerde, belirtilenlerin dışında herhangi bir unsur yer alamaz.
Madde 10 - Bu Karar 1/1/2006 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 11 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy