Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A) 
Karar Sıra No: 3942
Karar Tarihi: 25.07.2012 
Tarifeler Dairesi Başkanlığının 17/07/2012 tarihli ve TDB.16-120.05-1499 sayılı Başkanlık Makamına müzekkeresi çerçevesinde; 22/12/2011 tarih ve 3580 sayılı Kurul Kararı ile yürürlüğe giren “Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları” uyarınca tarifeleri belirlenecek dağıtım şirketlerinin 2012-2016 tarife uygulama dönemi işletme gideri tahmini çalışmalarına yönelik aşağıdaki Kararın alınmasına ve Kararın internet sayfasında yayımlanmasına, 
karar vermiştir. 
Madde 1 - Hesaplamalar ilgili dağıtım şirketinin son 3 yıllık dönemde gerçekleşen işletme giderleri esas alınarak yapılır.
Madde 2 - Dağıtım faaliyeti kapsamında katlanılması zorunlu olmayan Mahkeme ve Avukatlık Giderleri, Bağışlar ve Sponsorluk Giderleri, Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler tarife uygulama dönemi işletme giderleri projeksiyonu hesaplamalarında dikkate alınmaz.
Madde 3 - İlgili şirketin son 3 yıllık dönemde gerçekleşen işletme giderleri içerisinde yer alan Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Giderleri baz işletme giderleri analizi hesabında dikkate alınmaz. Ar-Ge Giderleri Metodolojinin 12 nci maddesinin 4 üncü fıkrası kapsamında dikkate alınır.
Madde 4 - Şirketten şirkete önemli farklılık gösteren Sayaç Kalibrasyon Giderleri, Isıtma Gazı Gideri, Reklam ve Tanıtım Giderleri ile Temsil Ağırlama Giderleri baz işletme giderleri analizi hesabında dikkate alınmaz.  Bu gider kalemleri 2012-2016 tarife uygulama dönemi düzenlenmiş işletme giderleri projeksiyonlarına haricen ilave edilir.
Madde 5 - Son 3 yıllık dönemde gerçekleşen işletme giderlerinden Madde 2, 3 ve 4 kapsamındaki gider kalemleri ve Metodolojinin 13 üncü maddesi kapsamındaki Diğer Gelirler düşülerek bulunan yıllık işletme giderlerinin 2011 yılı sonu ÜFE enflasyon endeksine göre güncellenmesiyle bulunan tutarların ortalaması alınarak analize baz işletme giderleri hesaplanır.
Madde 6 - Baz işletme giderleri ilgili yıl hat uzunluğu, abone sayısı ve tüketim miktarları büyüme oranlarına göre artırılarak tarife uygulama döneminin her bir yılı için işletme giderleri hesaplanır. Bu hesaplamada, söz konusu değişkenlerin işletme giderindeki ağırlık oranları olarak sırasıyla %36, %37 ve %27 oranları kullanılır.
Madde 7 - Yıllar bazında Madde 6’ya göre hesaplanan işletme giderlerine ilgili şirket için geçerli olan verimlilik oranları uygulanarak verimlilik uygulanmış işletme giderleri hesaplanır. Şirketlerin işletme giderleri projeksiyonlarının belirlenmesinde baz alınan işletme giderleri içinde bulunmayan veya önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak olan gider kalemleri için verimlilik uygulanmış işletme giderlerinin %15’i ilave işletme gideri olarak, yine bu rakamın %1,5’i kadar tutar Reklam ve Tanıtım Giderleri ve Temsil Ağırlama Giderleri olarak işletme giderlerine ilave edilir.
Madde 8 - Verimlilik uygulanmış işletme giderlerine Madde 7’ye göre iki ayrı kalem olarak hesaplanan ilave işletme giderleri, Ar-Ge giderleri ve ısıtma gazı giderleri eklenerek tarifeye esas net işletme giderleri hesaplanır. 
Madde 9 - Bu Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy