Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5) 
RGT: 24.12.2014
RG NO: 29215
Karar No: 5313/1       
Karar Tarihi: 20/11/2014
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 20/11/2014 tarihli toplantısında; ekteki Enerji Piyasası Bildirim Sistemi Kullanım Talimatı’nın kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesine,
ENERJİ PİYASASI BİLDİRİM SİSTEMİ KULLANIM TALİMATI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı; Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği çerçevesinde, enerji piyasasında ilgili mevzuatta yer alan amaçların sağlanmasına yönelik olarak piyasa faaliyetlerinin izlenmesi, analiz edilmesi ve raporlanması sürecinde Kurum tarafından ihtiyaç duyulan verilerin toplanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Talimat, Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında enerji piyasasında bildirim yükümlülüklerine ilişkin kuralları kapsar. Bu Talimat, Ekler’iyle bir bütündür.
(2) Kurum tarafından kısa sürede sonuçlandırılması gereken çalışmalar kapsamında ihtiyaç duyulacak bilgilerin temin edilmesi maksadıyla bildirim sistemi üzerinden alınacak veriler ile diğer mevzuat hükümleri gereği, Kurumun diğer kurum ve kuruluşlara veri gönderme yükümlülüğünün ifası için bildirim sistemi üzerinden alacağı veriler, bu Talimatın kapsamı dışındadır.
Hukuki dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Talimat, 27/5/2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım ve kısaltmalar
MADDE 4 - (1) Bu Talimatta geçen tanım ve kısaltmalar, ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.
İKİNCİ BÖLÜM
Bildirim Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar
Bildirim yapma yükümlülüğü
MADDE 5 - (1) Bildirim yapma yükümlülüğü, ilgili mevzuatta aksi belirtilmedikçe lisansın yürürlükte olduğu süre içindeki bildirim dönemleri ile diğer gerçek ve tüzel kişiler için bu Talimatta belirtilen dönemleri kapsar.
(2) Bildirim yükümlüsünün, bildirimin tabi olduğu dönemde faaliyette bulunmaması bildirim yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bu durumda söz konusu dönemde bildirime tabi faaliyet yapılmadığını belirtecek şekilde bildirim yapılır.
(3) Bildirim yükümlüsünün lisansının sona erdirilmesi veya iptal edilmesi hallerinde, söz konusu lisansa dair sona erdirme veya iptal öncesi gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin elektronik imza ile yapılması gereken bildirimler, yazılı olarak yapılır.
Bildirim formları
MADDE 6 - (1) Bu Talimatta belirtilen bildirimler, Kurul Kararıyla belirlenip Kurum internet sitesinde yayımlanan bildirim formları aracılığıyla yapılır.
Bildirim açıklamaları
MADDE 7 - (1) Bildirim sisteminin kullanımı ve bildirim formlarının doldurulmasına ilişkin açıklamalar, Kurum internet sitesinde yer alır.
Bildirimlerin yapılması
MADDE 8 - (1) Bu Talimatta elektronik imza ile yapılması öngörülen bildirimler, bildirim yükümlüsü yetkilileri tarafından, bildirim sistemi kullanılarak, elektronik imza ile yapılır.
(EKLENMİŞ FIKRA EPDK 12.03.2015 T. 2015/5513 K.)
(2) Elektrik veya doğal gaz piyasasında iletim veya piyasa işletim lisansı sahibi bildirim yükümlülerinin, bu Talimatta elektronik imza ile yapılması öngörülen bildirimleri yapabilmesi için, Kurum tarafından ilave yöntemler belirlenebilir. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür.
Bildirim düzeltme talepleri
MADDE 9 - (1) Bildirim yükümlüleri, Kuruma yapmış oldukları bildirimler için, düzeltme talebi yapılamayacak bildirimler hariç olmak üzere, bildirim yapma süresi dolduktan sonra gerekçesini belirtmek suretiyle düzeltme talebinde bulunabilirler. Düzeltme talebinin Kurum tarafından kabul edilmesi halinde, bu Talimatta belirlenen süreler içinde, daha önce yapmış oldukları bildirimlerde düzeltme yapabilirler.
(2) İhtiyaç duyulması halinde, Kurum tarafından da düzeltme talebinde bulunulabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 10 - (1) Bu Talimat yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 - (1) Bu Talimat hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)
EKLER:
1- Elektrik Piyasası Bildirim Yükümlülük Tablosu
2- Doğal Gaz Piyasası Bildirim Yükümlülük Tablosu
3- Petrol Piyasası Bildirim Yükümlülük Tablosu
4- Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Bildirim Yükümlülük Tablosu

Full & Egal Universal Law Academy